Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Post »

Madziu, oregano rozrasta sie błyskawicznie - posadź w donicy bo się go nie pozbędziesz 8-)
Polecam rukolę, ogródkowa smakuje wybornie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie oregano rośnie w formie krzaczka i nie rozłazi się w żaden sposób, natomiast nie ścięte jesienią kwiatostany dają obfity samosiew, siewki dają się łatwo usunąć :).
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Agnieszko, u mnie w ciągu 2 lat wypuściło takie korzenie, że jak je wykopywałam to musiałam ciąć szpadlem, a i tak wyrosły kolejne z tych korzeni ;:202 Może to zależy od odmiany...? :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Mam już sześć lat w jednym miejscu, nigdy nie wypuściło mi odrostów korzeniowych, czasami ukorzeni się gałązka jeżeli dotyka ziemi. Mam najzwyklejszą w świecie pospolitą odmianę ;:129.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu rezedę polecam do ogródka zielnego , zapach ma cudny, wszystkie pszczoły z okolicy zwabi. U mnie pojawiały się liszaje chyba motyla bielinka ale to sprawa do załatwienia.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Madzia, u mnie wysiewy pietruszkowe i koperkowe wyglądają nieźle, to może z lobelią też tak mi pójdzie? :wink:
Marzka, kuruj te zatoki bo tyle roboty przed nami :wink: . Podobno słońce na zatoki dobrze działa, to jak tylko nadejdzie wiosna, wystawiaj kochana twarz do słoneczka :D
Pat, dziękuje za podpowiedź z pomieszaniem rezedy z maciejką. Bardzo dobry pomysł ;:215
Kasiu, dzisiaj tak zimno a mimo to o jakieś 20 stopni cieplej niż na Syberii w okresie letnim. Nawet nie śmiem myśleć jakie to musi być odczucie ;:219 Upałów nie cierpię ale zimna chyba bardziej.
Agnieszka, dzięki za podpowiedź z cząbrem. Co prawda nie używam tego zioła w kuchni, ale może czas zacząć :wink:
Kasiu Robaczku oregano chyba faktycznie posadzę tak jak w zeszłym sezonie do donicy:
Obrazek

Obrazek

A za cegłami, pierwszy rządek będzie tworzyła macierzanka zwykła:
Obrazek

i odmiana cytrynowa:
Obrazek

Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi zielarskie ;:196
Lista ziółek wygląda na dzień dzisiejszy tak:
pietruszka, melisa, mięta, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia, rukola, cząber, lubczyk, tymianek czyli macierzanka. Jeśli macie jakieś jeszcze pomysły, albo sadzonki do oddania to zapraszam 8-)

Na tej rabatce znajdzie się jeszcze maciejka, lawenda i rezeda. Ta ostatnia pod warunkiem, że Jola mi wytłumaczy co to jest/są liszaje chyba motyla bielinka ;:202
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Ja miałam krzaczek oregano ok. pół metrowy i pożarły go ślimaki. W sumie to mogłam mieć pełne danie obiadowe :;230 "ślimaki w oregano" ;:306
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Madziu, macierzanka i tymianek to dwie różne roślinki. Macierzanki są różne i różne mają kolory więc możesz sobie zrobić małą kolekcję w kąciku zielarskim.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

mam lubczyk, melisę i kilka rodzajów mięty...to znaczy mam nadzieję, że mam, a zweryfikuję za 5 miesięcy jak metrowa pokrywa śniegu zejdzie...a poważnie, to jak tylko da się zajrzeć do zielnika, to dam znać, co żyje i nadaje się do podziału :wink: Aaaa...mam/miałam też bardzo ładną szałwię o listkach dwubarwnych (variegata :) ), pasowałaby Ci do macierzanki ;:224
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Madzia w królestwie piachu na szczęście ślimaków brak :D Ale Ty miałaś faktycznie potrawę prosto z krzaka :lol:

Ewuniu macierzanka to tymianek (Thymus vulgaris L.) :D Na naszych piaskach ma idealne warunki, rozrasta się w błyskawicznym tempie i dlatego Tobie też polecam kolekcjonowanie tej przeuroczej rośliny. Odmiana cytrynowa jest idealna do ryby, wiem, bo jadłam ;:108

Pat,
miałam tę szałwię variegata, ciekawe czy przezimowała :roll: Bardzo ładna roślinka, naprawdę urocza. Czekam w takim razie na Twoje odkopy i zobaczymy co mogłabym od Ciebie wyżebrać 8-)
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Witaj Madziu :wit
Czytam o twoim zielniku ;:oj będzie pięknie!
U siebie nie miałam jeszcze ziół :oops: Siałam bazylie do doniczek i totaina porażka :( ale jak tak czytam, to mam ochote jeszcze raz spróbować....może prosto do gruntu i kupie sadzonki :uszy
Pozdrawiam :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu...będziesz miała piękny zielnik ;:138 u mnie zawsze zioła w donicach na ganku przed wejściem do domu....ten zapach ;:224
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Ja w ubiegłym roku zasadziłam po raz pierwszy miętę- walczyłam potem z nią i chyba przegrałam- mięta rośnie już w całym ogrodzie :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

aage pisze:Madziu...będziesz miała piękny zielnik ;:138 u mnie zawsze zioła w donicach na ganku przed wejściem do domu....ten zapach ;:224
Jak wy utrzymujecie prawidłową wilgotność w donicach? U mnie wysychają pomimo, że leję codziennie wodę do donicy (w upalne dni).
Zielnik fajna sprawa ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

lista ziół imponująca,,,ja też mam macierzankę uwielbiam jej zapach ;:167 ...Jam też sadzę trochę ziół,,kupuje małe sadzoneczki,,, i przez lato rosną i cieszą,a z takich co zimują mam miętę ,hyzop,lubczyk,oregano ,, zobaczymy jak przezimowały ;:131 a w tym roku za pewne tez coś dokupię ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”