Fasolka szparagowa cz.1
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa
forumowicz dzięki,a do jedzenia też w lodówce? 

Tak, bo nigdy nie wiesz, czy strąki fasoli nie były odwiedzane przez tego owada. A jak się dowiesz kiedy się wylęgnie ,to będziesz musieć wyrzucić
Gosiu Wcale nie musisz trzymać palety z rozsadą fasoli na parapecie. Wystarczy posiać i wystawić na balkon.
Gosiu Wcale nie musisz trzymać palety z rozsadą fasoli na parapecie. Wystarczy posiać i wystawić na balkon.
To chyba równie dobrze można wysiać prosto do ziemi, bo na balkonie i w ogrodzie temperatury nocą są podobne ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale na noc z planowanym przymrozkiem można wnieść z balkonu do środka.fluoresceina pisze:To chyba równie dobrze można wysiać prosto do ziemi, bo na balkonie i w ogrodzie temperatury nocą są podobne ;)
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
forumowicz już Ci powiedział jak zapobiegać, ja ci powiem jak leczyćmonika10 pisze:Ja co roku sadzę fasolkę szparagową karłową i fasolkę tyczną. W tamtym roku mi chorowała ,opryskałam i była ,ale na zimę odłożyłam trochę nasion,żeby mieć na posadzenie w przyszłym roku i musiałam wyrzucić. Były w niej jakieś czarne robaki. Było je widać pod skórką a potem z niej wyłaziły.Nie miałam nawet do zjedzenia. Co to mogło być i jak temu zapobiec ,aby mieć fasolkę na zimę? Dodam jeszcze ,że fasolka była dobrze wysuszone.

Jak wylegają się robaczki można na tydzień-dwa włożyć nasiona do zamrażarki (piszesz, ze bardzo dobrze wysuszyłaś i takim mróz nie zaszkodzi). Takie nasiona z dziurkami bardzo dobrze wschodzą. Jeść nie radzę chociaż odrobina białka nie zaszkodzi

Moje nowe imię Szansa 

-
Ja mam fasolkę szparagową karłową zieloną o nazwie Bona. Wpisz w wyszukiwarkę i porównaj czy o taką Ci chodziło.Layla pisze:Kochani, jaka odmiana jest zielona nawet przy zbiorze i obła a nie wstążkowa?
co roku sadze fasolkę szparagową, tylko raz udało mi się wysiać tą zieloną. Zeszłego roku miałam wstązkową żołtą...
Moje nowe imię Szansa 

Na razie nic nie myślę o sianiu bo chyba przelałam cebulę i mi padają siewki
Nie jest tego dużo, ale ja mam taki dziwny charakter, że bardzo przeżywam najmniejszą stratę.
Po kilku dniach mi przejdzie ale na razie mam chandrę cebulową 

Perdii, nie martw się, posiej jeszcze raz, jest jeszcze dużo czasu na wyrośnięcie rozsady. Dlatego też lubię posiać wszystko trochę wcześniej, bo jak coś nie wyjdzie, to można powtórzyć.
Co to za ziemia ?perdii pisze:chyba przelałam cebulę
Niewykluczona głownia cebuli.
Znakomita jest fasolka 'Delinel', przetestowałam ją w zeszłym roku i na pewno powtórząLayla pisze:Kochani, jaka odmiana jest zielona nawet przy zbiorze i obła a nie wstążkowa?
co roku sadze fasolkę szparagową, tylko raz udało mi się wysiać tą zieloną. Zeszłego roku miałam wstązkową żołtą...
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moja najulubieńsza zielona, to 'Ferrari'. W ubiegłym roku próbowałam też zieloną odmiany 'Gracja', niestety szybko robiła się włóknista.monika pisze:Znakomita jest fasolka 'Delinel', przetestowałam ją w zeszłym roku i na pewno powtórząLayla pisze:Kochani, jaka odmiana jest zielona nawet przy zbiorze i obła a nie wstążkowa?
Ziemia do wysiewu firmy Substral.napisane ;gotowe podłoże do siewu i pikowania + biokompost.forumowicz pisze:Co to za ziemia ?perdii pisze:chyba przelałam cebulę
Niewykluczona głownia cebuli.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oglądałam wczoraj tę ziemię, bo muszę coś kupić do wysiewu pomidorów, ale ten biokompost mnie zaniepokoił i nie kupiłam. Jeszcze sporo czasu do wysiewu, więc mam nadzieję, że trafię na coś innego.
Ja przelałam tak, w ubiegłym roku, jeden z 3 pojemniczków z siewkami cebuli. Ta sama ziemia, te same nasiona i warunki wzrostu, i niestety, ocalało tylko kilkanaście sztuk. Na szczęście w pozostałych pojemniczkach cebulki ładnie rosły, wystarczyło dla mnie i dla sąsiadek.
Pytanie za sto punktów.perdii pisze: biokompost.
A który kompost nie jest " bio " ?