Fasolka szparagowa cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fasolka szparagowa

Post »

forumowicz dzięki,a do jedzenia też w lodówce? :oops:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, bo nigdy nie wiesz, czy strąki fasoli nie były odwiedzane przez tego owada. A jak się dowiesz kiedy się wylęgnie ,to będziesz musieć wyrzucić

Gosiu Wcale nie musisz trzymać palety z rozsadą fasoli na parapecie. Wystarczy posiać i wystawić na balkon.
x-f-a
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2013, o 21:34

Post »

To chyba równie dobrze można wysiać prosto do ziemi, bo na balkonie i w ogrodzie temperatury nocą są podobne ;)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

fluoresceina pisze:To chyba równie dobrze można wysiać prosto do ziemi, bo na balkonie i w ogrodzie temperatury nocą są podobne ;)
Ale na noc z planowanym przymrozkiem można wnieść z balkonu do środka.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika10 pisze:Ja co roku sadzę fasolkę szparagową karłową i fasolkę tyczną. W tamtym roku mi chorowała ,opryskałam i była ,ale na zimę odłożyłam trochę nasion,żeby mieć na posadzenie w przyszłym roku i musiałam wyrzucić. Były w niej jakieś czarne robaki. Było je widać pod skórką a potem z niej wyłaziły.Nie miałam nawet do zjedzenia. Co to mogło być i jak temu zapobiec ,aby mieć fasolkę na zimę? Dodam jeszcze ,że fasolka była dobrze wysuszone.
forumowicz już Ci powiedział jak zapobiegać, ja ci powiem jak leczyć :;230 .
Jak wylegają się robaczki można na tydzień-dwa włożyć nasiona do zamrażarki (piszesz, ze bardzo dobrze wysuszyłaś i takim mróz nie zaszkodzi). Takie nasiona z dziurkami bardzo dobrze wschodzą. Jeść nie radzę chociaż odrobina białka nie zaszkodzi :wink:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Layla pisze:Kochani, jaka odmiana jest zielona nawet przy zbiorze i obła a nie wstążkowa?
co roku sadze fasolkę szparagową, tylko raz udało mi się wysiać tą zieloną. Zeszłego roku miałam wstązkową żołtą...
Ja mam fasolkę szparagową karłową zieloną o nazwie Bona. Wpisz w wyszukiwarkę i porównaj czy o taką Ci chodziło.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Na razie nic nie myślę o sianiu bo chyba przelałam cebulę i mi padają siewki ;:145 Nie jest tego dużo, ale ja mam taki dziwny charakter, że bardzo przeżywam najmniejszą stratę. :( Po kilku dniach mi przejdzie ale na razie mam chandrę cebulową :(
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Perdii, nie martw się, posiej jeszcze raz, jest jeszcze dużo czasu na wyrośnięcie rozsady. Dlatego też lubię posiać wszystko trochę wcześniej, bo jak coś nie wyjdzie, to można powtórzyć.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

perdii pisze:chyba przelałam cebulę
Co to za ziemia ?

Niewykluczona głownia cebuli.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Layla pisze:Kochani, jaka odmiana jest zielona nawet przy zbiorze i obła a nie wstążkowa?
co roku sadze fasolkę szparagową, tylko raz udało mi się wysiać tą zieloną. Zeszłego roku miałam wstązkową żołtą...
Znakomita jest fasolka 'Delinel', przetestowałam ją w zeszłym roku i na pewno powtórzą
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

monika pisze:
Znakomita jest fasolka 'Delinel', przetestowałam ją w zeszłym roku i na pewno powtórzą
Moja najulubieńsza zielona, to 'Ferrari'. W ubiegłym roku próbowałam też zieloną odmiany 'Gracja', niestety szybko robiła się włóknista.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

forumowicz pisze:
perdii pisze:chyba przelałam cebulę
Co to za ziemia ?

Niewykluczona głownia cebuli.
Ziemia do wysiewu firmy Substral.napisane ;gotowe podłoże do siewu i pikowania + biokompost.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oglądałam wczoraj tę ziemię, bo muszę coś kupić do wysiewu pomidorów, ale ten biokompost mnie zaniepokoił i nie kupiłam. Jeszcze sporo czasu do wysiewu, więc mam nadzieję, że trafię na coś innego.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja przelałam tak, w ubiegłym roku, jeden z 3 pojemniczków z siewkami cebuli. Ta sama ziemia, te same nasiona i warunki wzrostu, i niestety, ocalało tylko kilkanaście sztuk. Na szczęście w pozostałych pojemniczkach cebulki ładnie rosły, wystarczyło dla mnie i dla sąsiadek.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

perdii pisze: biokompost.
Pytanie za sto punktów.

A który kompost nie jest " bio " ? ;:306
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”