https://picasaweb.google.com/1071497748 ... 4698164754
Dziękuję w imieniu kota, trzeci (kocur) jak na razie nie dał się namówić do pozowania, znacznie łatwiej było namówić panienki. Co do blizn na kaktusie to nie wiem skąd pochodzą, takiego już dostałem.abaddon1986 pisze:Zdjęcie z kotem powalaA powiedz mi co to za ślady przy podstawie kaktusa na drugiej fotce? To jakieś blizny po poparzeniu albo po użyciu chemii?
Gymnole z podsekcji Terminalia czyli - grupa G. anisitsii, grupa G. mihanovichii i G.eurypleurum bardzo dobrze rosną i kwitną w pełnym słońcu. Wszystkie rośliny, które mam przebarwiają się w większym czy mniejszym stopniu. Wyglądają zdecydowanie lepiej gdy mają dużo światła. Polecam ten sposób uprawy.abaddon1986 pisze:jeszcze jedno pytanko - czy to Gymnocalycium od zawsze ma taki kolor czy wybarwiło się tak od słońca? Pytam, bo posiadam w swojej kolekcji 3 kaktusy z tego rodzaju i zastanawiam się czy one faktycznie wymagają zacienienia czy jednak można je dać na pełne słońce.
G. baldianum również bardzo dobrze rośnie i kwitnie na słońcu, co ciekawe wszystkie moje egzemplarze pozostały zielone, nigdy się nie poparzyły. G. saglionis rówież dobrze rośnie na pełnym słońcu, moje nie przebarwiły się. Podsumowując uważam, że warto przenieść na słońce G. damsii - uzyska ładny kolorek.
Jeszcze coś tam kwitnie. Popularna na forum Parodia:

Marketowa Coryphanta

Obowiązkowe buraki.
G. fleischerianum P416

G. terweemeanum

Dzisiaj na zakończenie kłujak "no name" kupiony na pewnej wyprzedaży

Mam nadzieję, że go nie zmarnuję.
pozdrawiam
tomek