Kleksiku, masz rację najlepiej napisać do p. Woźniaka, skoro sadzonka pochodzi od niego, to na pewno coś więcej będzie o niej wiedział. P.Woźniak w swojej ofercie ma także liliowce innych polskich hodowców. Podejrzewam, że hodowcą tej odmiany może być Nieściór, a odmiana nie jest rejestrowana. Bardzo jestem ciekawa, jaka będzie odpowiedź Pana Jerzego Woźniaka, czy potwierdzi, że to domiana Franczaka? Byłaby to niezwykle miła informacja.
Kleksiku, wiarygodnym źródłem informacji o liliowcach jest Amerykańskie Stowarzyszenie -AHS, które jako jedyne jest uprawnione do rejestracji wszelkich zgłoszonych odmian z całego świata. W oparciu o opisy zamieszczone w tych rejestrach dokonuje się ich wstępnej identyfikacji.
Właśnie odnośnie odmiany Maksymilian Kolbe opis w AHS podaje że ,,...Bright red self with yellow green throat. (Jan Pawel × sdlg) ..., czyli w tłumaczeni, że jest on jasno czerwony z żółto zielonym środkiem. Jednym z jego rodziców jest odmiana Jan Paweł.
Na zdjeciach tu zamieszczonych wyraźnie widać, że to nie jest jasno czerwony kolor, lecz raczej brązowo czerwony lub krótko, ciemno czerwony.
A przy okazii- w Polsce najwięcej odmian brata Franczaka, po kolekcji w Wojsławicach i szkółce p.Byczyńskiego, mam ja