Żeniszek meksykański (Ageratum houstonianum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Żeniszek

Post »

Tak, zdecydowanie tak, szczególnie jak w czasie pełnego kwitnienia mocno pada. Ale chyba i tak znowu posieję :;230
zieleniaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ;:7 wszystkich żeniszkomaniaków pragnę do was dołączyć. W tamtym roku wysiewałam żeniszki 2 razy w marcu ( jedne padły po paru dniach gdy zaczęła pojawiać się biała pleśń) wypikowałam w pierwszym tygodniu maja niestety przyszedł mróz i popadały, jednak odbiły po paru dniach. Kolory żeniszków były różne białe, różowe, niebieskie. Żeniszki były wysokie około 40cm nie wiem jednak, czy to taki gatunek, czy dla tego że je ani razu nie obskubałam. Błędem też było chyba, że je późno pikowałam i przez dłuższy czas żeniszki walczyły o światło wzajemnie się prześcigając we wzroście. Z żeniszków zebrałam nasionka i pragnę wysiać je w lutym chociaż już mnie korci :wink: kiedy wy będziecie wysiewać ? Bardzo bym chciała aby w Maju kiedy będę je przesadzać do ziemi aby już kwitły. Posiadam dużą szklarnię 10mx2m, więc na brak miejsca nie mogę narzekać. Czy w tym przypadku mogę wysiewać żeniszki na początku stycznia w domu? Będę także wysiewać aksamitki oraz i begonie w tym że te ostatnie nie wiem kiedy. W zeszłym roku 3 krzaczki begonii schowałam przy wejściu na strych gdzie miały ciepło i jasno i na wiosnę wkopałam do ziemi kwitły ale nie tak obficie jak nowe sadzonki zakupione.

AHA WAŻNE chcę przestrzec przed kupnem sadzonek żeniszków. W tamtym roku zakupiłam w brico marche sześciopak żeniszków, praktycznie w ogóle się nie rozrosły i bardzo marnie kwitły.
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34

Post »

witam
Powiedzcie mi kiedy należy wysiewać żeniszka, żeby nie było za wcześnie i za pózno...bo tak różnie piszą,że zupełńie zgłupiałam kogo słuchać.
Będę bardzo wdzieczna za wskazówki.
pozdrawiam Monika
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Hej! Połowa lutego to chyba dobry termin.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój wysiany ok. 10.01 jest teraz w fazie pierwszego liścia właściwego :)

Jak będzie miał 2 zamierzam popikować, pytanie tylko po ile siewek dać do kubeczków 0,2l?
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Ja wysiewać żeniszek w połowie stycznia i tak powoli rośnie że szok, na liście właściwe jeszcze sobie poczekam ;) wysiałam zeszłoroczny mix nasion i swoje zebrane na jesieni nasionka, początkowo ten mix szybko wystartował i miał większe siewki, ale teraz widzę moje nasionka przebiły je, są większe i szybciej rosną. Zobaczymy efekt myślę że w czerwcu zakwitną.
zieleniaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2012, o 13:51

Post »

Poniżej moje żeniszki wysiane 10 stycznia przetrwało kilka ponieważ była zła ziemia i nachodziła pleśń 20 stycznia dosypałam lepszej ziemi i wysiałam nasiona z własnego zbioru. Dziś wyglądają jak poniżej dzisiaj dodatkowo sieję aksamitki. Te z 10 stycznia będę na dniach pikować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34

Post »

Piękna siewki,moje dopiero wychodza z ziemi, ale wysiewałam je w lutym wiec nie ma sie co dziwic, mam nadzieję,że też będą takie dorodne :D
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dzisiaj posiałam mojego żeniszka do kuwetki....zaczynam odliczanie do pierwszych kiełków ;:65
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Siewki są bardzo ładne. Ja wysiałam żeniszka różowego i niebieskiego na początku lutego. Do tej pory wschodzi tylko różowy.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek spory Twój żeniszek:)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój żeniszek wysiany 16 lutego wykiełkował i się pokłada ;:131

Obrazek
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Annes, postaw wyżej na jakimś pudełku całe opakowanie zeniszkow bo maja niżej do światła i dlatego wybierają, możesz co jakiś czas przekraczać zeby nie wybierały w jedna stronę. I możesz przesłać przez grube siatke sucha ziemie podsypywać. Duzo będziesz miała zeniszkow a ile pikowanie ;) jaki kolorek?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwana moje nasionka przykryłam folią i może dlatego po wykiełkowaniu pchały się do światła.Teraz stoją już bez przykrycia i mają się dużo lepiej.
Kolor żeniszka będzie niebieski tak jak w zeszłym roku:)
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

O niebieskiego nie miałam, miałam fiolet i róż i biały ale biały szybko robił się brzydki jak kwiaty przekwitały. Zebraliśmy z fioletwych nasionka i posiałam duzo fioletów juz nie moge sie doczekać na pikowanie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”