sadzonki hortensji ogrodowej

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

sadzonki hortensji ogrodowej

Post »

witajcie, na moich sadzonkach hortensji ogrodowej pojawiły się dziwne plamy na brzegach liści. jaka to może być przyczyna? jakiś czas temu pojawiły się u mnie ziemiórki, może to ich sprawka? będę wdzięczna za pomoc :)

od razu opiszę jakich historię i w warunkach rosną: sadzonki ukorzenione w sierpniu, po ok miesiącu wsadziłam je do ziemi. cały czas rosły postawione na terrarium na oknie. ok 2 miesiące temu pojawiły się plamki.

http://imageshack.us/g/4/img8837oh.jpg/
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: sadzonki hortensji ogrodowej

Post »

Nadmiar wilgoci. Może szybko doprowadzić do zgnicia korzeni sadzonek. Ziemiórki kochają stale zbyt wilgotną ziemię, ale to nie one są przyczyną problemów tylko 'wskaźnikiem'.Sadzonki trzeba postawić w chłodnym, jasnym i znikomo zimą podlewać.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co może być przyczyną uwiądu lisci na młodych sadzonkach?Jakiś dziwnych robaków nie widze a więdną i opadają mi listki?
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadmierna wilgoć i chłód do tego.Może też być zbyt zlewna ziemia w doniczce taka np, 'z ogródka', która zbyt w czasie zimy uległa w doniczce.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p

Post »

Fakt ostatnio trochę za bardzo dostały wode i pogoda bez słonka była więc może to.A takie jeszcze pytanie czy małe czarne biegające robaczki mogą coś działać bo liście niby bez mszyc i mączniaka.Tylko dzisiaj te małe paskudztwa dojrzałam, mam blisko ubiegłoroczne pelargonie i może coś z nich przeskoczyło,tylko pelargonie niby zdrowe.Już sama nie wiem, w każdym razie nawadnianie ograniczam.Oj a wiosny coś nie widać :(
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Moje małe co nieco
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może to nie robaczki, ale muszki ziemiórek, one tak latają 'skacząco'.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p

Post »

Poszukałam tych ziemiórek i to nie to a przy okazji chyba znalazłam winowajcę :) mączlika i już kojarzę że ten biały nalot miał jeden storczyk niefortunnie postawiony obok hortensji.Wczoraj opryskane czas pokaże co i jak.
Moje małe co nieco
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”