Odmiany pomidorów o wysokiej tolerancji na ZZ/i inne choroby

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Odmiany pomidorów o wysokiej tolerancji na ZZ

Post »

Mankozeb w Curzate Cu :?:
Zawartość substancji aktywnych :
- cymoksanil (2-cyjano-N-[(etyloamino)karbonylo]-2-(metoksyimino)acetamid) (związek z grupy iminoacetylomoczników) -4,5%,
- miedź w postaci tlenochlorku miedzi: chlorek triwodorotlenek dimiedzi -45%.
W Curzate M - zgoda
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

gienia1230 pisze:Pablo, nie bój nic, nikogo truć nie zamierzam. W moim ogródku zarazy niet.
Ale ogólnie w Stanach jest, zwłaszcza tam gdzie są największe uprawy ziemniaków.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki forumowicz, pomyliłam się :oops:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja w poprzednim sezonie z dobrymi efektami chroniłem pomidory preparatami o działaniu wgłębnym. Pierwszy zabieg wykonałem Acrobatem pod koniec lipca, drugi po siedmiu dniach Curzate M. Zaraza została całkowicie zwalczona. Wystarczyły tylko te dwa zabiegi by utrzymać krzaki w przyzwoitym stanie do końca sezonu.
Tylko zaznaczam - ja pryskam w momencie zauważenia pierwszych plam zarazy, co jest ryzykowne i wymaga pewnego doświadczenia. Taka jest moja strategia, nikogo do niej nie namawiam :wink:

Curzate zastosowałem trochę przypadkowo, ze względu krótszą karencję ponieważ dużo pomidorów wtedy dojrzewało. Miałem też Mildex ale nie musiałem już go używać. Są różne opinie na jego temat, ze swojej strony mogę tylko powiedzieć że w sezonie 2011 uratował mi plantację a było już bardzo źle.

(myślę, że dobrze byłoby tą dyskusję przenieść do bardziej odpowiedniego tematu :wink: )
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

W zeszłym roku w gruncie prysnęłam Mildexem i później Ridomilem .Po raz pierwszy ostały mi się w gruncie.

Coś mi się obiło o oczy, że dobry rezultat daje cymoksanil z metalaksylem?(Ridomil + Curzate M)
diaemus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 wrz 2012, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"Jak ktoś ma kilka krzaczków eksperymentalnie i koniecznie ekologicznie, to jak mu wszystkie padną nie ma tragedii. Ale jak ich jest z 50 lub więcej to już problem i płacz, jak zaczną chorować ;:145"
Uprawiam swoją działkę dopiero od dwóch lat, ale początkująca nie jestem - wychowałam się w ogrodzie, wcześniej uprawiałam z dobrym skutkiem warzywa niż umiałam mówić. Na swoim miałam dotąd i w 2011 i w 2012 po około 50 krzaczków całkowicie i zupełnie ekologicznie. Jakoś płaczu nie było, za to było co wrzucić na ząb. Nie uważam, że ludzie to głupcy i stosują chemię z powodu widzimisię - zakładałam, że być może faktycznie "się nie da" i że będzie porażka totalna. Powiedziałoby się "trudno" i żyłoby się dalej bez własnych pomidorków. W 2011 poszła z dymem połowa krzaków. Jest tylko jedno "ale" i to "ale" zdecydowało o kontynuowaniu "dzieła". Moje kompletnie niechronione pomidory spaliłam dwa tygodnie po tym, jak padły pomidory sąsiadom i w pobliskim gospodarstwie (muszę podkreślić, że mam dość specyficzny mikroklimat sprzyjający grzybom, m.in. codzienne poranne mgły - stąd pogrom w mojej okolicy był jeszcze większy niż średnia krajowa). Aż dwa tygodnie minęły od momentu, gdy chronione krzaczki sąsiadów padły zupełnie do momentu pojawienia się objawów na moich! Przypadek to na pewno nie był.
Nie zamierzam po tak krótkich doświadczeniach z własnego ogrodu (tzn. takiego, w którym wiem co robiłam od A do Z i wiem co w której dziurze mieszka) stawiać kategorycznych sądów. Jedyne co już teraz mogę stwierdzić na pewno to fakt, że coś w tym całym interesie nie gra. I ja się dowiem co nie gra w ciągu najbliższych paru lat. Mam parę typów i właśnie myślę nad metodami ich sprawdzenia. Zbytnia "sterylność" środowiska (zwłaszcza gleby) po stosowaniu przez lata środków grzybobójczych i w ogóle chemii wszelakiej jest u mnie na pierwszym miejscu (stąd prawdopodobnie dobre efekty stosowania gnojówek i oprysków z mleka). Ale to dopiero jeden z aspektów.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

x-f-a
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2013, o 21:34

Post »

Systematyczne opryski gnojówką ze skrzypu uodparniają rośliny na rózne choroby, wzmacniają i nawożą jednocześnie.
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

aaaa
już się nie mogę doczekać smaku pomidora z krzaka ;:223 ;:223
a tu jeszcze najbiedniej 5 miesięcy ;:oj
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

aaa....się pan częstuje ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

dziękuję, już się naooglądałem pomidorów w tym filmie z linku od forumowicz ;:145
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

forumowicz pisze:Polecam obejrzeć ten film

http://vod.pl/wiem-co-jem-pomidory,87706,w.html
Qrcze zgłodnieć idzie ;:oj

Ale pojechali z "nieścisłościami", począwszy od warunków "smacznego" dojrzewania, poprzez sposoby rozpoznawania tych smacznych aż po przewagę tych gruntowych - można by wysnuć wnioski, że gruntowy mimo, że z marketu - znaczy ekologiczny i same naturalne metody, taaa... Bo przecież jak w gruncie to olać cały szereg chorób bo do sklepu musi trafić pomidor "full ekologia i zdrowie" :;230
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

W tym filmie zabrakło mi zaakcentowania, że lepiej kupować swoje a nie zagramaniczne, np. hiszpańskie.... A ten podział gruntowe cacy, szklarniowe beee.... trochę sztuczny i niesprawiedliwy.... Wątpię aby pan plantator z filmu przy areale 1 h pomidorów chciał ryzykować i nie pryskał zapobiegawczo, nawet jeśli aura byłaby sprzyjająca....

Myślę jednak, że większość ludzi łyknęłaby te kity z filmu.... My, brać pomidorowa mamy jednak pewne rozeznanie w temacie i tak łatwo się nabić w butelkę nie dajemy ;:108

I takie pytanko... co z ta ochroną przeciw owadom w pomidorach, czy rzeczywiście to główny problem [ mi się wydaje, że większym są choroby grzybowe]
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Pan plantator pryskał, bo widać było ślady na liściach. A co do reklamy to można mówić, że polskie są dobre a nie wolno, że już zagramaniczne to be. W tym filmie to bardziej niż podział na gruntowe i szklarniowe chodziło o sposób produkcji. W wielkich szklarniach hodują na jakiś sztucznych podłożach (np. wełna mineralna), sypią sztuczne nawozy, co tydzień opryskują, zrywają zielone i sztucznie je dojrzewają. I dlatego nie smakują jak pomidory ;:202 . A co do robali na pomidorach (w gruncie ;:224 ), w ciągu 20 lat dwa razy znalazłam po 1, 2 sztuki stonki a mszyce w ogóle mi do nich nie lezą, mimo że np. tuż obok śliwa była nimi wprost oblepiona ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-f-a
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2013, o 21:34

Post »

Niedaleko mnie jest szklarnia z pomidorkami, rosną one w gruncie, nie na tworzywie ;)
A latem, jak ciągle padało, przynajmniej tam dojrzewały ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”