Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trytoma groniasta Kniphofia uvaria
To ja pokażę swoja trytomę, niestety nie mam zdj. jak pięknie kwitła pięcioma kwiatami, tylko stan obecny sprzed kilku dni z jednym nowym kwiatuszkiem. 

- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Piękna!!!
I te kolorki...
Niestety tak to jest, jak się ogródka nie ma pod nosem i jeździ się raz na dwa/ trzy tygodnie do domu...
Już się przyzwyczaiłam, że omijają mnie kwitnienia różnych roślinek, choć oczywiście przykro mi z tego powodu
A kwiaty były ogromne, ja widziałam tylko ostatniego, szóstego i cudny był
Choć szczerze się dziwię, że trytoma tak pięknie zakwitła, bo jak widać na zdj. chwasty zza ogrodzenia sąsiada skutecznie przeszkadzają w kwitnieniu niektórym roślinkom. Ale tak to bywa z sąsiadami właśnie, nawet mój tata interweniował w tej sprawie kilkakrotnie, jak widać bezskutecznie... Stosować chemii też nie chcę, bo mogłaby i moim roślinkom zaszkodzić, poza tym sąsiad zaraz za chwastami ma tuje i jakby coś im się stało, to podejrzewam, że mógłby się mścić...
Pozdrawiam

Niestety tak to jest, jak się ogródka nie ma pod nosem i jeździ się raz na dwa/ trzy tygodnie do domu...
Już się przyzwyczaiłam, że omijają mnie kwitnienia różnych roślinek, choć oczywiście przykro mi z tego powodu

A kwiaty były ogromne, ja widziałam tylko ostatniego, szóstego i cudny był

Choć szczerze się dziwię, że trytoma tak pięknie zakwitła, bo jak widać na zdj. chwasty zza ogrodzenia sąsiada skutecznie przeszkadzają w kwitnieniu niektórym roślinkom. Ale tak to bywa z sąsiadami właśnie, nawet mój tata interweniował w tej sprawie kilkakrotnie, jak widać bezskutecznie... Stosować chemii też nie chcę, bo mogłaby i moim roślinkom zaszkodzić, poza tym sąsiad zaraz za chwastami ma tuje i jakby coś im się stało, to podejrzewam, że mógłby się mścić...

Pozdrawiam

Moja trytoma zasiana 31 stycznia dziś pokazała "łepki". To moje pierwsze kroki z tą rośliną, zaskoczyła mnie tym szybkim kiełkowaniem, czytałam na tym wątku że około 3 tygodnie potrzebuje na kiełkowanie, a tu taka niespodzianka.
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje trytomy wysiewam troche inaczej , posiane noramalnie , wkładam do zamrażalki na 1 noc , po tym czasie kłade na najbardziej słonecznym parapecie w domu , ale trzeba uwazać na zbyt ostre słonce , kiełkują równomiernie po 2 tygodniach . Próbowałem bez przemrażania , i bez trzymaniem w lodówce ale wtedy długo kiełkują . Ja dokładnie robie już tak od kilku lat .
Piękne. Moje niestety zmarzły ubiegłej zimy. Do wysiewania brak mi cierpliwości.
pozdrawiam Ela
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Może ktoś ma zdjęcie nasion trytomy?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Piekne te wasze trytomy ja mam 3 posadzone w zeszlym roku z klacza i marna byla latem zaledwie kilka listkow miala
Petunia13:)
Trytomy trzeba zabezpieczyć żeby woda nie dostawała się do środka rośliny, wtenczas nie wyleci.
Po 6 tygodniach od posiania popikowałam dziś ostatnie trytomy. Te największe miały po 10 cm i po dwie "trawki", czyli liście.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Nasiona trytomy trzeba stratyfikować? 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !