Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Dziś rozkroiłam early butternut. Nie własną tylko kupioną jesienią. Przechowała się świetnie w kuchni pod stołem. Jest pyszna, słodka i aromatyczna, wspaniała na surowo. Bardzo podoba mi się ta odmiana.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może w tym wątku zapytam, czy ktoś jest chętny na nasiona z tego sklepu? Chętnie sprowadzę dla was 

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Miałam 4 nasionka Early Butternut ale zdecydowałam sie na wiecej i dokupiłam - nasiona z firmy LobeliaII cena 1zł w torebeczce jest 10 nasionek.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Patasko,zamawiałam tam w zeszłym roku. Nasiona ok.
Forumowiczka Kasia...;)
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Dzisiaj była zupa z dyni, którą mi jesienią ktoś tu zidentyfikował jako "kulka jumbo pink banana".
Ja dyń nie lubię, ale zupę zjadłam i nawet nawet, żaden szał ale dwa talerze wciągnęłam. Córa i mąż zachwyceni. Jak dotąd nadal jedyną dynią, jaka mi naprawdę smakowała pozostaje Waltham Butternut.
Ja dyń nie lubię, ale zupę zjadłam i nawet nawet, żaden szał ale dwa talerze wciągnęłam. Córa i mąż zachwyceni. Jak dotąd nadal jedyną dynią, jaka mi naprawdę smakowała pozostaje Waltham Butternut.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Tak, każdy znajdzie wśród dyń swoją ulubioną odmianę. Podrzuciłam teściowej nasiona Muscade de Provance i od tej pory nie chce już siać innej, nie może się jej nachwalić. Moja córka zabrała do akademika kilkanaście małych dyniek paru odmian, ustawiła je na parapecie jako ozdobę i na imprezy robi dyniowe frytki w piekarniku. Już planuje jakie będziemy uprawiać, bo zasmakowały szczególnie kolegom.
-
Jak je się robi?aria pisze:... robi dyniowe frytki w piekarniku....
Moje nowe imię Szansa 

Dynię pokroić razem ze skórą i upiec w piekarniku lub usmażyć na oleju.
-
Ja robiłam już coś takiego tylko dla mnie to były pieczone kawałki dyni.
"pokroić razem ze skórą" i tu się zastanawiam. Zrobiłam tak kiedyś kawałki Hokkaido i Chestnut ze skórką i Hokkaido miała miękką skórę ale zdecydowanie przyjemniej jadło mi się bez skórki, natomiast Chestnut ogryzłam zostawiając skórkę bo dla mnie nie była zjadliwa. Chestnut smakuje mi zrobiona jak prawdziwe frytki w głębokim tłuszczu, w piekarniku jest dla mnie sucha, dławiaca.
Mam też Early Butternut ale zawsze obcinałam skórkę - robię z niej placki (dynia w cieście naleśnikowym), nie próbowałam jej piec.
Powiedz mi jeszcze czy masz/jadasz Sweet dumpling - jeśli tak to w jakiej postaci.

"pokroić razem ze skórą" i tu się zastanawiam. Zrobiłam tak kiedyś kawałki Hokkaido i Chestnut ze skórką i Hokkaido miała miękką skórę ale zdecydowanie przyjemniej jadło mi się bez skórki, natomiast Chestnut ogryzłam zostawiając skórkę bo dla mnie nie była zjadliwa. Chestnut smakuje mi zrobiona jak prawdziwe frytki w głębokim tłuszczu, w piekarniku jest dla mnie sucha, dławiaca.
Mam też Early Butternut ale zawsze obcinałam skórkę - robię z niej placki (dynia w cieście naleśnikowym), nie próbowałam jej piec.
Powiedz mi jeszcze czy masz/jadasz Sweet dumpling - jeśli tak to w jakiej postaci.
Moje nowe imię Szansa 

O smakach się nie dyskutuje, ale dla mnie pieczona Hokkaido niestety jak słodki suchy kartofel, a piekłam na różne sposoby, smażyłam też i to samo. Natomiast zupa krem fenomenalna
Monika, to zamień na Solor. Zdecydowanie bardziej wilgotna dynia po upieczeniu.
Kasia
dzięki ganio4, ale zrezygnuję w ogóle z pieczenia, bo jakoś nam nie podchodzi pieczona dynia, za 'mączyste' i za slodkie, zostaną tylko surówka i zupa i pociągnę dalej w tym roku 'Justynkę' i 'Uchiki Kuri'
Uchiki Kuri to inna nazwa Hokkaido 
Oczywiście, że jak się czegoś nie lubi, to nie ma co się zmuszać. Ja dynie uwielbiam, moja rodzina również, ale z uprawy kilku odmian zrezygnuję a wypróbuję kilka nowości bo odmian i smaków jest mnóstwo.

Oczywiście, że jak się czegoś nie lubi, to nie ma co się zmuszać. Ja dynie uwielbiam, moja rodzina również, ale z uprawy kilku odmian zrezygnuję a wypróbuję kilka nowości bo odmian i smaków jest mnóstwo.
to akurat wiem, nie wspomnę o czytaniu ze zrozumieniem 

Teraz już na pewno wiedzą o tym i inni, a czytanie ze zrozumieniem to podstawa.