Sezon 2013 - rozpoczęty
Re: Sezon 2013
Witam w nowym sezonie. Poradźcie proszę - ciąć juz czy jeszcze nie??
- anasstasia
- 500p
- Od: 27 sty 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
In our country is to early to cut the clematis. In march, when we cut the roses too.
W naszym kraju jest za wcześnie, aby wyciąć powojników. W marcu, gdy cięte róże też.

W naszym kraju jest za wcześnie, aby wyciąć powojników. W marcu, gdy cięte róże też.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=62905" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 29&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 29&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- anasstasia
- 500p
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=62905" onclick="window.open(this.href);return false;
- anasstasia
- 500p
witam wszystkich ,też zakręcona powojnikami,
na razie mam7 na wiosnę dojdzie następne 8
to przez was i nowe pomysły wyczytane na forum
dzięki
karina
na razie mam7 na wiosnę dojdzie następne 8
to przez was i nowe pomysły wyczytane na forum
dzięki
karina
pozdrawiam Karina
Muszę się tutaj wpisać, bo temat powojników bardzo mnie interesuje.
Pozdrawiam Małgorzata
czy to jest normalne ? Polish Spiryt i Madam Julia mają pączki ,rosną sobie na Pomorzu w nocy-2 w dzień +2 co będzie jak przyjdą mrozy.
zaniepokojona
zaniepokojona
pozdrawiam Karina
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Wydaje mi się, że to najbardziej uczęszczany wątek w tym dziale, więc pozwolę sobie tu zapytać o cięcie powojnika. Mój zimował na balkonie w drewnianej skrzyni ocieplanej od środka styropianem, a przez większość zimy miał kołderkę ze śniegu. teraz niestety już jej nie ma. Był kupiony w biedronce i w związku z tym jego tożsamość nie jest w 100% potwierdzona, ale to podobno Madame Julia Correvon. Szukałam informacji dotyczących cięcia i dowiedziałam się, że trzeba je przeprowadzić w lutym-marcu silnie. Była tez informacja, ze ma to być nad drugą parą pąków, 30-50 cm nad ziemią. Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Nie chciałabym czegoś popsuć. Przy okazji co to za pąki. Chyba nie kwiatowe?
czy to będą jakieś nowe pączki. Nie jestem totalną nowicjuszką, ale akurat powojniki to jeszcze dla mnie kompletna nowość. Będę wdzięczna za odpowiedź.

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagódko, jeśli to rzeczywiście Madame Julia Correvon to ciecie silne ale poczekalbym jeszcze. Nie ma sie co spieszyć, temperatury jeszcze niskie.
Reszta informacji sie zgadza. Ciecie silne, nad drugą para pąków (to takie "wypustki" nad zeszłorocznymi liśćmi)
Reszta informacji sie zgadza. Ciecie silne, nad drugą para pąków (to takie "wypustki" nad zeszłorocznymi liśćmi)
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
dodad, dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź.
Dziś specjalnie wyjrzałam na balkon w poszukiwaniu ewentualnych pąków i chyba je znalazłam, tyle że u mnie nie wygląda to na pary, ale zobaczyłam kilka zielonkawych pączków na zeszłorocznych pędach. Z cięciem wstrzymam się przynajmniej z miesiąc zwłaszcza, że znalazłam też stronę z terminem cięcia luty-kwiecień. W razie wątpliwości zrobię przed cięciem zdjęcie i dopytam jeszcze.

Dziś specjalnie wyjrzałam na balkon w poszukiwaniu ewentualnych pąków i chyba je znalazłam, tyle że u mnie nie wygląda to na pary, ale zobaczyłam kilka zielonkawych pączków na zeszłorocznych pędach. Z cięciem wstrzymam się przynajmniej z miesiąc zwłaszcza, że znalazłam też stronę z terminem cięcia luty-kwiecień. W razie wątpliwości zrobię przed cięciem zdjęcie i dopytam jeszcze.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się wstrzymuję do końca lutego, choć z trudem, bo tak mi już tęskno do tych robótek z sekatorem w ręku. Mam same powojniki wlsokie, a więc nie muszę pamiętać, który ma być cięty kiedy. Wszystkie idą do fryzjera razem. 
Nie wiedziałam, że w Biedronce można kupić odmianowe powojniki. Ja kupiłam w Lidlu Jana Pawła II i trzeczywiście to był on.

Nie wiedziałam, że w Biedronce można kupić odmianowe powojniki. Ja kupiłam w Lidlu Jana Pawła II i trzeczywiście to był on.
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Wczoraj przeglądałem swoje pnącza - większość powojników, nawet tych zimowanych w pomieszczeniu gospodarczym, jeszcze twardo śpi. Ale jeden narwaniec oczywiście musiał wystartować wcześniej i ma już całą masę dorodnych zielonych pączków. To oczywiście - zawsze pierwszy - "Omoshiro". Poszedł wczoraj w trybie pilnym pod sekator... z całą reszta oczywiście jeszcze czekam.
Pod sekator poszły też dwa wiciokorzewy na których znalazłem już całkiem rozwinięte pąki liściowe.
W minionym tygodniu rośliny na prawdę poczuły wiosnę
. Nawet schowane w piwnicy sundawile pokazały pierwsze liście.
Pod sekator poszły też dwa wiciokorzewy na których znalazłem już całkiem rozwinięte pąki liściowe.
W minionym tygodniu rośliny na prawdę poczuły wiosnę

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
lesiu, nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale czy to znaczy, że swojemu Omoshiro przyciąłeś te wszystkie zielone pączuszki, które tak szybko wystartowały? Jeśli tak, to do jakiej wysokości skróciłeś teraz ten powojnik?
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Omoshiro rośnie u mnie w donicy i staram się go trzymać dosyć nisko (<180cm z donicą... czyli jakiś 160cm samego powojnika) ale gęsto.
Pączki pojawiły się na dłuższych pędach tak od 80cm wzwyż... sporo też było na tych krótki pędach.
Długie pędy poobcinałem tak, ze zostawiłem tylko po jednej parze aktywnych pąków najbliżej ziemi, na krótszych odpowiednio więcej.
Generalnie: poobcinałem wszystkie zielone pąki powyżej 1m ;). Dodatkowo zasypałem donice powojników zimowanych w pomieszczeniu śniegiem - mam nadzieję, że trochę je to przystopuje.
Pączki pojawiły się na dłuższych pędach tak od 80cm wzwyż... sporo też było na tych krótki pędach.
Długie pędy poobcinałem tak, ze zostawiłem tylko po jednej parze aktywnych pąków najbliżej ziemi, na krótszych odpowiednio więcej.
Generalnie: poobcinałem wszystkie zielone pąki powyżej 1m ;). Dodatkowo zasypałem donice powojników zimowanych w pomieszczeniu śniegiem - mam nadzieję, że trochę je to przystopuje.
Zapraszam: spis treści ogród
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Leszku, dziękuję ci bardzo za wyczerpujące informacje. Nigdy niczego nie zimowałam w donicach w swoim nieogrzewanym garażu. Ale niestety miejsce w ogrodzie już mi się właściwie skończyło i pozostały właśnie donice. Głównie dla róż i powojników. Stąd ta moja dociekliwość.
Chciałabym prowadzić w donicy włoski powojnik Justa, ponieważ nie jest on wysoki. To będzie mój królik doświadczalny
Chciałabym prowadzić w donicy włoski powojnik Justa, ponieważ nie jest on wysoki. To będzie mój królik doświadczalny