Oto jeden z moich gruboszy. Po długim okresie wzrostu chciałbym przedstawić na zdjęciach mojego grubosza z kilkoma pytaniami dotyczącymi wiosennych czynności i dalszej jego uprawy.
Mój "skarb" widać na zdjęciach. Jedno z nich jest zrobione w styczniu 2011 a reszta wczoraj. Dzisiaj to piękne drzewko mierzy ponad 60 cm i ma bardzo gruby pieniek.
Uploaded with
ImageShack.us
Kilka szczegółowych pytań:
1. Czy zmienić mu doniczkę ?
(krótki opis: ziemia jest prawdopodobnie zwykła do wszystkich kwiatów (poprzedni właściciel), jest ona mocno zbita; czy zmieniać mu ziemię czy po prostu dosypać nową dookoła po wsadzeniu w większą doniczkę ? czy zamiast ziemi dać żwir naokoło i na dno? czy na wierzch mogę dać duże kamyczki pochodzące z np. akwarium dla rybek? mam do dyspozycji perlit i wermikulit, których używam do innych moich kaktusów i sukulentów)
2 Czy przyciąć te odrosty z korzonkami ?
(krótki opis: te odrosty są połączone ze sobą i te starsze bliżej pnia stały się już mocną częścią łodygi czyli powiedziałbym "kręgosłupem" z którego wyrastają nowe szczepki - czy można przyciąć same te korzonki żeby ich nie było ?; czy obcięcie czy obcięcie całych tych szczepek nie zakłóci wzrostu całej rośliny ? )
Z chęcią przyjmę wszelkie inne porady również od innych posiadaczy "drzewek szczęścia". No i ogólnie zachęcam do dyskusji.
(jeśli będzie potrzeba porobię więcej fotek)
Aloes2010