Wędrówki Lusi po bliskiej i bliższej okolicy.

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wędrówki Lusi po bliskiej i bliższej okolicy.

Post »

Lusiu może to jest samica kaczki krzyżówki.
Podobnie jak u większości gatunków z rodziny kaczkowatych, także u krzyżówki występuje wyraźny dymorfizm płciowy, czyli ? mówiąc prościej ? różnica w wyglądzie pomiędzy samcem a samicą. Kaczor jest w szacie godowej ubarwiony bardzo kolorowo, ma metalicznie lśniącą głowę i charakterystyczne, loczkowato zawinięte środkowe piórka nad ogonowe. Kaczka ma natomiast ubarwienie bardzo skromne, brązowe z brunatnymi prążkami. Taką sytuację bardzo często spotykamy w świecie ptaków i jest ona silnie związana z podziałem ról obu płci. Niepozorne, maskujące ubarwienie samicy ma na celu ukrycie jej przed chciwym wzrokiem drapieżników podczas wysiadywania jaj i wodzenia piskląt. Barwne upierzenie samca służy natomiast przyciągnięciu uwagi samic podczas rywalizacji o partnerki. Samice chętniej decydują się na wybór lepiej wyglądających samców, gdyż jest to oznaką ich kondycji i zdrowia oraz gwarancją, że potomstwu przekazane zostaną jak najlepsze geny.

notabene, przy końcu sezonu lęgowego kaczory pierzą się całkowicie (wymieniają wszystkie pióra) i już w czerwcu upodabniają się swym wyglądem do samic. Przyjmują tak zwaną ?szatę spoczynkową?, która będzie im towarzyszyć aż do następnego pierzenia (tym razem częściowego), odbywającego się we wrześniu i październiku. Wtedy znów powrócą do swych pięknych, godowych barw
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, Grażynko :D , faktycznie tego loczka z tyłu brakuje więc to nie samiec krzyżówki. A czy to samiczka? Trochę innego jest koloru. I nie ma cętek na brzuszku jak ta na zdjęciu.

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mogę stać na czatach ;:173

Takie kopczyki zwiastujące wiosnę zauważyłam rózwnież (niestety) u siebie w ogródku ;:219
Na kaczkach się nie znam. Nie pomogę.
Zachęcona spacerkiem po Gdańsku, ponownie sięgnęłam po Trylogie gdańską. Spędziłam nockę (pod psem :wink: )w towarzystwie Schopenhauera i wieczór na zabawie w ciepło -zimno z Farenheitem. Brakuje mi Heweliusza ;:145
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko ;:333 to trzymam Cię za słowo. No i nie ;:145 możesz wędrować ze mną, nie po niebie, po Gdańsku. Na pocieszenie spiżowy Jan Heweliusz.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”