-- 11 lut 2013, o 15:47 --
A

Z informacji, które znalazłam również na innych stronach wynika, że suche powietrze i podłoże szkodzi właśnie DOLNYM liściom, mój ma problem z tymi szczytowymiIroniaLosu87 pisze:odpadły dolne listki właśnie przez suche powietrze. Zraszanie pomogło i wypuścił kolejne listki
Temperatura w miejscu, w którym stoi nie przekracza 20 st, sprawdzałam. Idąc na żywioł wzmożyłam zraszanie do 2-3x/dziennie, dodatkowo przetarłam na mokro wszystkie liście i schnięcie jakby przestało obejmować dalsze części liści... Jestem dobrej myśli, w razie czego będę informować i pytać.IroniaLosu87 pisze:Hmm,nie wydaje mi się, że zraszanie jest przyczyną problemu,bo krotony je lubią . Najlepsza temperatura to 18-20 st. Zbyt niska temperatura powoduje uszkodzenia i zrzucanie liści,ale piszesz,że to na pewno nie to. Chodzi mi jeszcze po głowie przelanie i nie odpowiednie stanowisko
Jak się go w tej chwili pozbyć? Po prostu zbierz około 2cm-ową warstwę ziemi z wierzchu i uzupełnij nową ziemią. Zakładam, że podlewasz kwiaty wodą z kranu. Wtedy taki osad powstaje w wyniku zasolenia podłoża po twardej wodzie. Zmień wodę do podlewania na odstaną 24h, przegotowaną. Problem w tym przypadku powinien się rozwiązać.marlenamarcin pisze:Od pewnego czasu pojawił mi się w doniczce z krotonem biały nalot. Podejrzewam, że "przelałam" go??
Co zrobic? Kupic jakiś środek? Jaki? Na wiosnę planuję przesadzic go do nowej, większej doniczki, ale chyba wcześniej powinnam się pozbyc tego nalotu??
Proszę o pomoc![]()
Odpowiednia będzie mieszanka torfu i perlitu, bo krotony lubią próchnicze podłoże. A na dno drenaż z keramzytu. Doniczka większa o rozmiar-dwa, przy przesadzaniu wydobądź krotona i przełóż do większej doniczki nie usuwając starego podłoża, żeby nie ryzykować uszkodzenia wrażliwych korzeni.georginja pisze: jaka ziemia jest odpowiednia dla tych roślin?Dodam że miejsce ma jasne ale nie na słońcu, temperatura około 18, codziennie spryskuję przegotowaną wodą (to znaczy teraz zaczęłam jak on zaczął gubić liście).Tak że pozostaje podłoże, nu i doniczka-lepiej większa czy ciasna?