Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

dziewczyny a co polecacie dosadzić do pelargonii? troszkę będę ich miała ( w tym sezonie stawiam głównie na nie) i nie wiem co można dosadzić..troszkę jest o tym informacji w necie, ale wiadomo, własne doświadczenia mile widziane :)
kusi mnie dosadzić starca lub polecony przez koleżankę kurzyślad...
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubiegłym roku tytoń siałam pod koniec lutego w domu, później pikowałam i trzymałam na balkonie chowając w razie mrozu. Wysadzałam na działkę w maju i jakie było maje zdziwienie gdy na grządkach zobaczyłam mnóstwo samosiejek :D U mnie dorastał do ok. 1m. Był też dość szeroki. Nie wiem czy jest pięknym kwiatem? Na pewno może się podobać, ale pachnie tak cudnie o zmierzchu,że tylko dlatego warto go sadzić i to w miejscach gdzie spędza się wieczory :wit
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

no to super,a do pelasi to aksamitkę bym dała.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

shida, begonie bulwiaste wg mnie są bezproblemowe. Główny w ich przypadku mankament to umiłowanie ciepła. Choć są w sprzedaży już w maju, to zaleca się ich wysadzanie dopiero na początku czerwca, kiedy noce są już cieplejsze. Nie imają się ich szkodniki, a jedyne problemy mogą wystąpić podczas bardzo deszczowego lata: jakieś pleśnie itp.
Alenka ja mam zboczenie tego typu, ze gdziekolwiek chodzę, to podglądam balkony i zauważyłam, że jest tendencja do łączenia czerwonych pelargonii rabatowych z białą bakopą. Bardzo ładnie to wygląda.
magda1975 wg mnie tytoń do skrzynki się nie nadaje, ale ja mam balkon zacieniony. Sądzę, że miał nieodpowiedni pokrój, zdecydowanie za wysoki do skrzynki. Kwitł nawet obficie, a biały to i pachniał ładnie, ale w porównaniu z innymi skrzynkami - z begoniami czy pelargoniami wyglądał smętnie. No i najgorsze, obsiadły go watahy mszyc.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

duduś pisze:
Yvona pisze:Dzięki za podpowiedzi. Też myślę o jakimś zwisającym dodatku, u Dawida widzę takie "coś" zwisające.Powiedzcie jak się nazywa?
dawidbanan pisze:Moja kompozycja:
Obrazek
Witam jakie rośliny są w tej gliniance?
Sadze, ze to Dichondra (srebrzystozielone listki na długich pędach). Bardzo ładnie się rozrasta. Miałam ją w zeszłym roku w skrzynce na oknie - razem z lawendą i jakąś miniaturowa werbena. Wyszła stonowana kompozycja ożywiona amarantowymi kwiatkami werbeny. Szukam teraz zresztą, co to mogla być za odmiana -niewysoki (ledwie ponad 10 cm) krzaczek o mocno strzępionych listkach. Chciałabym go mieć w tym roku.
Awatar użytkownika
Betrix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lut 2013, o 22:48

Post »

Alenka pisze:dziewczyny a co polecacie dosadzić do pelargonii? troszkę będę ich miała ( w tym sezonie stawiam głównie na nie) i nie wiem co można dosadzić..troszkę jest o tym informacji w necie, ale wiadomo, własne doświadczenia mile widziane :)
kusi mnie dosadzić starca lub polecony przez koleżankę kurzyślad...
witam serdecznie.
Ja w zeszłym roku do pelaregonii dosadziłam werbenę i pieknie się w koszach prezentowały. dodatkowo umieściałam tam jeszcze smagliczkę (mioduszkę) która rozszalała się w koszu ciesząc oko i zachwyt budząc aż do przymrozków.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Kaja pisze:Przez kilka lat w skrzynkach na balkonie miałam achimenesy.Rozdałam kłącza i nie mam ani jednego.
Stało się to dlatego,że podobne były do kłączy szczawika a rosły we wspólnej skrzynce.Znajomi niestety wszystkie zmarnowali.
Widziałam,że w ofercie z Ożarowa są,ale w sklepie internetowym można zamawiać tylko nasiona.Nie wiem czy jeszcze nie można zamawiać,czy w ogóle nie prowadzą takiej sprzedaży.Zamawialiście u nich cebulki?
Tez chciałam je kupić ,ale są niedostępne. Nie wiem ,czy już wykupione czy jeszcze nie było.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

georginja pisze:Mo plan na ten rok to niecierpki i dichondra .Nasionka już czekają na wysianie.Ale jak znam życie na tym się nie skończy.Mam parę szczepek pelargonii i koleusów,a z zeszłego roku są jeszcze bulwy begonii.Jeszcze tydzień,dwa i prace ruszą pełną parą. Nie mogę się doczekać :tan
Skąd masz nasiona dichondry? Ładna roślina, chciałabym ja zastosować do wypełnień, tam, gdzie wilec ziemniaczany będzie zbyt "muskularny".
A niecierpki masz różnokolorowe, czy jednobarwne?
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

:wit Niecierpki w różnych kolorach.I dihondra i niecierpki niestety zagraniczne i mimo że nasionka drobne to wszystko na sztuki(tak że w paczuszce nie wiele). Dużo ostatnio przeglądałam ofert internetowych sklepów ogrodniczych i faktycznie dihondry nie spotkałam.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

Witam :wink:
A miał ktoś w cieniu (północ) fiołka zwieszającego się?
Jeśli tak, to jakie efekty?
Pozdrawiam - Waldemar
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

georginja pisze::wit Niecierpki w różnych kolorach.I dihondra i niecierpki niestety zagraniczne i mimo że nasionka drobne to wszystko na sztuki(tak że w paczuszce nie wiele). Dużo ostatnio przeglądałam ofert internetowych sklepów ogrodniczych i faktycznie dihondry nie spotkałam.
I dichondra własnego chowu dobrze rośnie? Może poproszę swojego człowieka na Wyspach o przywiezienie.
Zotti pisze:Witam :wink:
A miał ktoś w cieniu (północ) fiołka zwieszającego się?
Jeśli tak, to jakie efekty?
Też jestem ciekawa. Zamierzam spróbować. Bratki duże i miniaturowe dały u nas radę. Liczę,że tu będzie podobnie. Tylko nasiona będę miała ubiegłoroczne - czy to bardzo obniży zdolność kiełkowania?
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Wysiewam dihondrę pierwszy raz, ale z tego co czytałam, to na początku rośnie bardzo powoli . I dopiero bliżej lata się rozkręca. Pisali też że można ją przez zimę przechować jak pelargonie. Ja mam zwykłą zieloną i mam nadzieję że będzie mniej kapryśna. No ale w praniu zobaczymy co z tego wyjdzie. ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

georginja pisze: Pisali też że można ją przez zimę przechować jak pelargonie. ;:224
Oj, a ja moją srebrną zamroziłam :<
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

;:14
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Jestem takiego samego zdania ;>
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”