Moje miasto - mój ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację Wiktorze, ale są ludzie i "ludziska" :D

Żebyś ty widział miny moich sąsiadów kiedy szorowałam na naszej klatce schody z kałuż syropu z potłuczonej butli :lol: Synek wnosił kolejne zakupy, a ja kleiłam się do ścierki :D Jako, że był to wieczór, więc większość sąsiadów właśnie wracała do domu i prawie wszyscy patrzyli na mnie, jak na kretynkę :roll: Przecie jest dozorca! Czy mnie ktoś płaci za sprzątanie klatki schodowej? A może ja lubię wycierać ludziom pył sprzed stóp? Z "sąsiadki" stałam się "sprzątaczką", kimś niższym, gorszym, mniejszym :lol: Oni by się nigdy nie zniżyli do ścierania brudów... Do ozdabiania klatki schodowej też się nie zniżają :D

Nie znam ich toku myślenia, może się wstydzą, może im się nie chce, może uważają, że to praca niegodna urzędnika czy przedsiębiorcy, może dla niektórych awans społeczny równa się życie w szklanej wieży, a może po prostu nie mają czasu na drobiazgi, a może nie czują potrzeby upiększania otoczenia, albo wracają z pracy prosto do sypialni i nic nie widzą przez zaspane oczy?

To wszystko nie znaczy, że mamy obwiesić ręce i znieruchomieć. Jak widać jest spora (i rosnąca) grupa ludzi, którym "chce się chcieć" i chwała im za to ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
VitoPL
100p
100p
Od: 29 wrz 2007, o 12:08

Post »

:D No cóż...:-)

Zupełnie a propos Twojej wypowiedzi - dziś odchwaszczałem trawnik pod domem. Nie byłem zachwycony tym zajęciem, ale zdaje się, że nie ma innej metody niż po prostu je powyrywać. Przypałętał się nagle "wypity" jegomość, który spytał się mnie "ile za to dostaję". Powiedziałem, że nic. Jegomość zaczął więc wymieniać stawki, ale ja kręciłem głową. Powiedziałem, że tu mieszkam, to sprzątam - za darmo. No i to go trochę uspokoiło zrozumiał to tak "aha za mieszkanie pracujesz" - to znaczy gmina daje mi lokal komunalny, a ja dbam o zieleń. :D

Ale jeśli chodzi o sąsiadów, to na prawdę dobrze trafiłem. Sam czasem nie mogę w to uwierzyć, ale większość z nich jest zachwycona nawet najdrobniejszą rzeczą - typu umycie ścian w windzie itd. Zatrzymują się i mówią "jak to dobrze, że pan to robi, też zawsze chciałem to zrobić". Więc jakoś to działa.

Nie zmienia to faktu, że Twoja diagnoza o "poniżającej" pracy, "niegodnej" porządnego człowieka jest chyba bardzo trafna. No i też zabawna :D Mnie osobiście takie proste czynności bardzo uspokajają i dlatego je lubie.

I nie wstydze się już w ogóle tego, że podniosę puszkę po piwie itd.:) Mam też wrażenie, że stopniowo, choć wolno :) śmieci na trawnikach jest jakby trochę mniej :D ha ha :wink:

Pozdrowienia

Wiktor :D

PS. Odkąd się witam z dwoma sąsiadami, którzy regularnie rzucali puszki po piwie pod domem ten "proceder" jakoś się zahamował!
Jeden z nich, trochę łobuz mówiąc delikatnie, był w ciężkim szoku widząc mnie z konewką. Skomentował to w naszej nieco brutalnej wersji podwórkowej polszczyzny "Co ty k... ogrodnik jesteś?!". Nie pozostało mi nic innego jak przytaknąć. Kolega musiał to jakoś przełknąć, i również ja ze świadomością, że może do mnie przylgnąć taka "ksywa" :wink:
VitoPL
100p
100p

Post »

No dobrze, to może jednak już pokażę "przed i po", czyli co nam się udało do tej pory osiągnąć, choć trawniki są miejscami łyse, płotków gdzieniegdzie brakuje, więc efekt może nie jest piorunujący, ale zawsze chyba coś :wink:
To co się udało wskórać zrobiono z udziałem bardzo miłej pani z urzędu dzielnicy, nie bez długich starań sąsiadów (głownie Marka, sąsiadki, która mieszka koło apteki itd.).

Wiktor

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiktor jak dla mnie roznica jest olbrzymia!
Robi sie ta u Ciebie calkiem przytulnie-masz w sobie duzo zapalu i radosci z tego co robisz- a o to wlasnie chodzi:-)))
licze na wiecej fotek oczywiscie!
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

wow i trawka zielona i drzewka się pojawiły i zabezpieczenie drzewek solidne.
Jak Ty to robisz??? to było pytanie retoryczne :)

Super. Trzymam dalej kciuki widzę, że efekty są. Niestety nie mogę więcej pomóc.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Wiktor i jak tam u Ciebie? Moze jakies nowe zdjecia bys wrzucil na forum?
Bardzo chetnie bym obejzala co tam nowego u Was:-)
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Przegladajac dzisiejsze artykuly na portalach informacyjnych- natknelam sie na taki ktory z pewnoscia warto przeczytac.
Jest coraz wiecej ludzi ktorym zalezy na tym by bylo zielono i czysto- godne pochwaly moim zdaniem.

http://NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/1,75480,5337418,Bo_t ... nasze.html
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Bardzo ciekawy artykuł :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
VitoPL
100p
100p

Post »

Cześć Agnieszka!

Dzięki za zainteresowanie. Dosłownie czytasz mi w myślach, bo chciałem teraz umieścić tu ten sam link! Patrzę a już jest!

Mam ostatnio bardzo dużo różnych obowiązków, nie miałem niestety czasu na większe "akcje". Ostatnio w sobotę odchwaściłem pół uliczki, wyręczając... no właśnie, zastanawiając się kto miałby to zrobić straciłbym pewno rok. Eksperymentalnie posiałem trochę trawy w "łysiejących" miejscach.

Ponieważ domagasz się zdjęć, to umieszczę chociaż zdjęcia róży Zephirine Drouhin, która wreszcie-wreszcie zakwitła pod ogrodzeniem.

Pozdrowienia

Wiktor :D

PS. Ostatnie burze wyręczają mnie przynajmniej w podlewaniu:-))))

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Piękna różyczka i na tle tych kół samochodu wygląda bardzo dzielnie :o :o
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogród

Post »

Witaj Wiktorze cieszę się ,że coraz więcej nas przybywa ogrodników blokowych, Ja też tak walczyłam jak Ty trud się opłacił coraz więcej mieszkańców w moim bloku 10 -pietrowym ma na balkonie kwiaty, Zapraszam do zwiedzenia mojego blokowego ogrodu .pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Wiktorku, masz aż tak długie wakacje,
czy niechęć do chwalenia się swoimi Królewnami Fioletów?
Co tam u nich słychać?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

halo halo.... co tam u Ciebie ?
z uśmiechami Iza
u liski
VitoPL
100p
100p

Post »

Witam "po latach". Było trochę kłopotów i dużo spraw na głowie, jak to w życiu. Dlatego się nie odzywałem. Póki co, wiadomo, roślinki mają sen zimowy...

Wiktor :)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A gdzie jesienne zdjęcia ?
Jak bardzo się rozrosły królewny?
Ktos je skubał, kradł kwiatki?