Przycinanie młodych tuii.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Garus48
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2012, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przycinanie młodych tuii.

Post »

Witam,potrzebuję konkretnej porady.Chodzi mi o to,czy można jakoś przycinać młode tuje-około35 cm.Jeśli tak,to jak i kiedy to robić?Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przycinanie młodych tuii.

Post »

Można, tylko po co? Takie maleństwa powinny najpierw urosnąć. A przycina się tuje dwa razy do roku: wczesną wiosną i drugi raz najpóźniej w sierpniu, tak żeby świeże przyrosty zdążyły zdrewnieć przed przymrozkami.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Według różnych programów ogrodniczych drugi raz najlepiej przycinać koniec lipca początek sierpnia. Później trzeba dać im czas na przygotowanie do zimy. Sama mam małe szmaragdy. Posadzone były w tamtym roku. Podetnę je lekko w kwietniu i tak samo delikatnie czubek pod koniec lipca.
roisyb
50p
50p
Od: 19 lut 2012, o 13:45

Post »

Ja swoich szmaragdów nigdy nie przycinałem, no chyba że były jakieś uszkodzenia zimowe. Kształt mają idealny, taki jaki powinien mieć szmaragd, nie bez powodu w szkółkach często mówią o szmaragdzie, że jest samoformujący. Obcinanie czubków na starszych krzewach powodowało pojawianie się wielu przewodników i szybszy wzrost w górę kosztem zagęszczenia. Tak, że moim zdanie jak ciąć to kiedy mają tak ponad 50 cm w celu zagęszczenia albo gdy osiągną docelowy rozmiar to wtedy obcinać wszystko co za wysoko i stosować cięcie formujące i odmładzające żeby miejscami nie łysiały.

Z drugim terminem cięcia dużo robi kwestia nawożenia azotem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”