Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany

Post »

Samsu, mam skrzynie 50/30/30 ocieploną 3 cm warstwą styropianu. W zeszłym roku zimowałam - też mi zmarzły. W tym roku szczelniej okryłam skrzynię a na wierzch położyłam korę, gazety, kawałki agrowłókniny, stare spodnie ;:306, czyli wszystko, co się nawinęło. Same cebulki włozyłam w mniejsze doniczki i obłożyłam małymi kawałkami styropianu. Jeśli i tym razem nic, to sobie odpuszczam.

Natomiast mam jeszcze kilka doniczek z tulipanami pędzonymi na dwa sposoby:
1. Jesienią wsadziłam do donicy cebulki i wystawiłam na balkon. Jak chwyciły większe mrozy (-4) wniosłam do mieszkania na zimny parapet. W tej chwili mam już kwiaty. Pokażę, jak zgram zdjęcia. W tej doniczce mam też krokusy, ale te ino liście pokazały. Czy jest szansa, że jeszcze zakwitną?
2. Część cebulek trzymałam do września do grudnia w lodówce. Posadziłam na początku stycznia. Wschodzą bardzo nierównomiernie. W jednej doniczce widzę pierwsze pąki, w drugiej - cisza, czarna ziemia. Też Wam to później pokażę.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostatnio przy robieniu porządków na półkach odnalazłam zaginione jesienią cebule - tulipany botaniczne, 2 paczki krokusów (miały kiełki) i paczkę narcyzy. Wysadziłam od razu do doniczki, przykrywając niewielką ilością ziemi najmniejsze cebule.
Dzisiaj mija 3 dzień jak stoją w ciemnej wnęce okienne w piwnicy - temp. mają ok 3 stopnie większą niż ta na dworze. Czy jest szansa jakoś je w tym roku wyprowadzić na prostą, ewentualnie kiedy mogą zakwitnąć? Jak dalej się z nimi obchodzić? Byłabym wdzięczna za rady :)
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Magda piękne te Twoje pędzone tulipany .
Ja zajrzałam do swoich na balkonie , wszystkie śpią . Moze to też zależy od odmiany ? . Ja sadziłam tulipany pojedyńcze późne( mają kwitnąć w drugiej połowie maja ) i botaniczne .
Co do krokusow , na 100 posadzonych zakwitły mi aż 3 sztuki reszta poszła w zielone , z szafirkami w zeszłym roku też mi nie wyszło , wszystko zmarzło ( oczywiście piszę , o uprawach na balkonie.)
Jednak balkon to nie ogród. :?

Co do tych żółtych kłów , one nie muszą być przemarźnięte .Podejrzewam , ze żółte kły ,masz z powodu braku światła , szczególnie jak donice są okryte. Zazielenią się jak poczują słońce .
W lodówce , kły tulipanów tez mam żółte , ale rosną cały czas . Jeszcze trochę i wystawiam na parapet.
Aga
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

SandraABC pisze:Ostatnio przy robieniu porządków na półkach odnalazłam zaginione jesienią cebule - tulipany botaniczne, 2 paczki krokusów (miały kiełki) i paczkę narcyzy. Wysadziłam od razu do doniczki, przykrywając niewielką ilością ziemi najmniejsze cebule.
Dzisiaj mija 3 dzień jak stoją w ciemnej wnęce okienne w piwnicy - temp. mają ok 3 stopnie większą niż ta na dworze. Czy jest szansa jakoś je w tym roku wyprowadzić na prostą, ewentualnie kiedy mogą zakwitnąć? Jak dalej się z nimi obchodzić? Byłabym wdzięczna za rady :)
Mam podobną sytuację, też posadziłam. Teraz wyniosłam je na balkon, bo temperatury są plusowe, i obserwuję je. Kły mają już na wierzchu. Póki nie ma mrozu,będą stały na dworze.
Pozdrawiam - BabajAGA
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

tralaluszy pisze:
SandraABC pisze:Ostatnio przy robieniu porządków na półkach odnalazłam zaginione jesienią cebule - tulipany botaniczne, 2 paczki krokusów (miały kiełki) i paczkę narcyzy. Wysadziłam od razu do doniczki, przykrywając niewielką ilością ziemi najmniejsze cebule.
Mam podobną sytuację, też posadziłam. Teraz wyniosłam je na balkon, bo temperatury są plusowe, i obserwuję je. Kły mają już na wierzchu. Póki nie ma mrozu,będą stały na dworze.
Tak do -5 mogą stać spokojnie.

Moje tulipany póki co pod wodą . :?
Mam nadzieję szybko spłynie.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

saymon pisze:Moje tulipany póki co pod wodą . :?
Mam nadzieję szybko spłynie.
Własnie weszłam aby napisać TO SAMO .... leje i leje u nas.... jak tak dalej pójdzie, to będę miała zgiłki tulipanowe ;:161 ;:161 ;:144
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00

Post »

witam wszystkich w nowym roku ogrodniczym :wit
wczorj zauwarzyłem że moje tulipany (sadzone w październiku) już wychodzą z ziemi ,niektóre mają ok.3-5cm.
Były przykryte kompostem ok 5-10cm i liścmi.
Jak myślicie czy nie zmarzną ?
czy może je nakryć włókniną albo dosypać liści?
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Kurczę spóźniłam się chyba z sadzeniem tulipanów :(. Widziała na all ze sprzedają cebulki. Czy jak teraz posadzę w doniczce to mi wyrosną?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Co to za odmiana -po prawej pod Toucanem. Białe z żółtym środkiem - przepiękne i takie niespotykane kształtem :)
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gosiakmala pisze:Kurczę spóźniłam się chyba z sadzeniem tulipanów :(. Widziała na all ze sprzedają cebulki. Czy jak teraz posadzę w doniczce to mi wyrosną?
Ja sadziłam w styczniu i drugą porcję kilka dni temu, te ze stycznia zaczynają powoli się ujawniać. Mam nadzieję na kwitnienie, bo wyglądają obiecująco. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

ponkers73 pisze:witam wszystkich w nowym roku ogrodniczym :wit
wczorj zauwarzyłem że moje tulipany (sadzone w październiku) już wychodzą z ziemi ,niektóre mają ok.3-5cm.
Były przykryte kompostem ok 5-10cm i liścmi.
Jak myślicie czy nie zmarzną ?
czy może je nakryć włókniną albo dosypać liści?
U mnie też wykiełkowały. Nigdy nie przykrywam tulipanów na zimę i nie zdarzyło się żeby zmarzły. Z prognoz wynika, że nie będzie już siarczystych mrozów, więc dadzą sobie radę.
Pozdrawiam, Ania.
_fox_

Post »

Ponkers tulipany są na pewno na 4 foto, 1-2 to narcyzy
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

Wiosna! Zazdroszczę takich widoków! U mnie śnieg, śnieg,śnieg... co by się wydawać mogło że juz go ubywa to znowu świeży dosypie... tak że do wiosny u mnie daleko ;:145 ;:145
Cieszę się że przynajmniej u Was mogę oglądać wschodzące roślinki ;:196
A co do tulipanów to znalazłam w piwnicy 4 opakowania tulipanów o których zapomniałam zupełnie i jak sądzicie czy będą się nadawały żeby je wsadzić? tzn czy nie będzie za późno??? Czy zakwitną??? Póki co cebulki ładnie się prezentują...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiosna hurra ;:138
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p