Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Ja postanowiłem dać jeszcze jedną szansę oberżynie i kupiłem odmianę Black Beauty.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lobuzka pisze:Podkiełkowuję na kaloryferze, potem pikuję do doniczek o średnicy ~~10cm.
rozumiem,ze te podkiełkowane wsadzasz do ziemi a potem gdy będą miały po dwa właściwe liście pikujesz?Czy od razu te podkiełkowane do owych doniczek?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nasiona wysiewa się w drugiej dekadzie marca w ilości 1?2 gramów na 1 skrzynkę wysiewną
i też ważny szczegół
Ze względu na długą i trudną regenerację systemu korzeniowego oberżyny zalecana jest uprawa tego warzywa z rozsady doniczkowanej

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1736

Zatem wskazany byłby w warunkach amatorskich wysiew w terminie podkiełkowanych nasion pojedynczo do doniczek bez pikowania. Przy zbyt wczesnym siewie pikowanie będzie niezbędne do zahamowania wzrostu.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Właśnie popikowałam oberżyny, niektóre jeszcze wschodzą.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

forumowicz....ja w tym roku tak właśnie chcę zrobić...podkiełkowanie nasiona papryki i bakłażana posiać do pojedynczych doniczek (bez pikowania). Tylko zastanawiam się nad tym ,czy zostawić trochę miejsca w doniczce ,żeby ,ewentualnie podsypywać rosnącą sadzonkę ziemią?
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Dagmara pisze:
Ale mniej więcej na górze pisze, że to po prostu bakłażan czarny, okrągły, między to jest wmieszany wyraz liście i dziewięć ;:224 Więc chyba jako tako :wink: nazwy odmiany tam nie ma podanej. Zrobiłam co w mojej mocy :D ..

Tłumacz nazwę odmiany przetłumaczył jako Super bakłażan Dziewięciu Liści

Generacja odmian mieszańcowych ,wysoka wydajność , wysoka jakość, późno dojrzewają, rośliny wysokie w pozycji pionowej, owoce kulisto-spłaszczone, fioletowo-czarne, gładka skóra , mięsisty , delikatny, lekko słodki. Waga 500-700g.
Tak się zastanawiam ,czy z takiej odmiany warto zbierać nasiona?
Asia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Asiu
Jak wolisz. Ja stosuje tą sama technikę do papryki co i do pomidorów. Wysadzam z palety do kubków stawiając roslinę z bryłą ziemi na dnie kubka i uzupełniam podłoże.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

danutka66 pisze:
lobuzka pisze:Podkiełkowuję na kaloryferze, potem pikuję do doniczek o średnicy ~~10cm.
rozumiem,ze te podkiełkowane wsadzasz do ziemi a potem gdy będą miały po dwa właściwe liście pikujesz?
Dokładnie tak.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ja w ubiegłym roku wyhodowałam kilka krzaków bakłażana w gruncie , pięknie kwitły , ale prawie wszystkie kwiatki odpadały zaraz po rozwinięciu . W rezultacie doczekałam się 3 szt owoców . Nie mogę się połapać co było nie tak .
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

U mnie taka sama historia z opadaniem kwiatów, była w szklarni :roll: ale uparcie będę próbować jeszcze raz!!
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też próbuję , wczoraj wysiałam nasiona , teraz muszę gdzieś doczytać o uprawie . Szklarni nie mam i nie planuje . W ubiegłym roku posadziłam troszkę za gęsto , ale krzaki były ładne , kwiaty duże , tylko odpadały jak by ktoś je oberwał .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tacca pisze: kwiaty duże , tylko odpadały
Myślę, że cudów się nie doczekasz. Może gdzieś w niektórych rejonach południowo-zachodniej lub południowo-wschodniej części kraju można by było się spodziewać jakichś względnych plonów w uprawie bez osłon.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

forumowicz cudów nie oczekuję , to amatorskie praktyki. Lubię bakłażany, kupuję dosyć często . Poza spożywczymi walorami Bakłażan ma ładne kwiaty i dekoracyjne owoce , posadzę trzy krzaki na południowej ścianie . Wyczytałam gdzieś że ziemia powinna mieć odczyn zasadowy . W ubiegłym roku nie sprawdzałam kwasowości . Może to jest przyczyna opadania kwiatów
Wertuję różne strony i trafiłam na taką .http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2875
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Moje oberżyny właśnie były takiej wysokości jak im od dołu zaczęły usychać liście i to szło coraz wyżej aż całe rośliny padły. :( :(
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

A ja w tamtym roku zasadziłem nadmiar bakłazanów (jakieś 30 krzaków :D) i zebrałem ze dwie skrzynie owoców ale w pewnym momencie w przeciągu kilku dni wiszące na krzakach bakłazany tak ohydnie zbrązowiały a ich skóra stwardniała nikt nie chciał ich pózniej jeść. Co było jednak najdziwniejsze pózną jesienią ale niedaleko przed pierwszymi przymrozkami bakłazany odbiły a po pierwszych przymrozkach jak liście chlapnęły i porządkowałem ogródek znalazłem na krzakach jeszcze kilka nowych owoców skrytych wśród liści i były one ładne. Błyszczące i czarne :) Taka to właśnie jest kapryśna roślinka. W tym roku posadzę nie więcej niz 5 roślin, ale za to będę się nimi lepiej zajmował. Właśnie chyba jutro wysieję.

Wydaję mi się ze im mogą szkodzić rózne rzeczy na przykład zbyt niska wilgotność powietrza i długotrwały ciepły wiatr, albo nagły chłodny letni deszcz, albo zbyt gwałtowne skoki temperatur dzień-noc.

Aha. tak dla eksperymentu postanowiłem przechować bakłazany do wiosny. Niestety ostatni owoc zaczął psuć się ze dwa dni temu był taki pomarszczony, ze myślałem juz ze uda mi się go całkiem zasuszyc. Oczywiście nie nadawał się w zaden sposób do jedzenia, chociaz miązsz po rozkrojeniu wciąz miał charakterystyczny zapach :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”