Nie byo mnie 1 dzień a tu narobiłam sobie tyle zaległości, że aż głowa boli, no to zabieram sie za pisanie, ale zacznę, może na początek od kapusty
Pak Choy, Bok choy kapusta chińska to roślina u nas mało znana i rzadko uprawiana, należy do rodziny Barssicace czyli do kapustnych:)
Jest rośliną dnia długiego, tak wiec nadaje sie do uprawy przedplonowej i poplonowej, czyli na wiosne i jesien pisząc po polskiemu
W okresie lata i wysokich temperatur szybko wybija w pęd kwiatostanowy,

jadalna jest cała roslina, ale najsmaczniejsza jest młoda bo nie jest włóknista, wtedy można smażyć całą roślinę, większe egzemplarze najsmaczniejsze maja ogonki liściowe

po moich uprawowych doświadczeniach mogę stwierdzić iż najlepiej uprawia się Pak Choy w okresie wiosny spod foli lub szklarni wysianej już marcu, jest wówczas najdelikatniejsza

Preferuję uprawiać ją wprost z siewu wtedy ją przerywam i szybciej zawiązuje rozety liściowe

pikowana dłużej rośnie, ale daje większy plon:)
W smaku przypomina szparagi, delikatna i subtelna, w potrawach chińskich jej smak nie jest tak wyczuwalny, ale nadaje daniom treść, można z niej robić też sałatki na ciepło, tak więc zachęcam do uprawy, polecam też kapustę kwitnącą, jak znajde zdjęcie to wkleje