Witam wszystkich Mam problem z moją roślinką, mianowicie żółkną jej liście. teraz ma czas spoczynku wiadomo zima wiec podlewałem raz w tygodniu odstaną wodą z kranu trzymałem na parapecie południowym, ostatnio wysiałem kilka różnych roślinek wzeszły już po kilku dniach, a podlewam je deszczówką z roztopionego śniegu i właśnie mnie podkusiło aby i podlać adenium, zastanawiam się czy to mogło być powodem obecnego problemu??? i co dalej z tym fantem? czy można w tym okresie zmienić ziemie?? może to by pomogło? bardzo liczę na Waszą pomoc, dołączam zdjęcia i Pozdrawiam.
Marcinie, nie wiem co podpowiedzą Ci inni, pewnie bardziej zorientowani w tej dziedzinie, ale...
Ja miałam identycznie wyglądające adenia, a raczej identycznie żółknące,
następstwem tego żółknięcia u moich było prawie całkowite zgubienie listków.
Poradzono mi jednak by opryskać je preparatem przeciwko przędziorkom, a następnie regularnie zraszać nowe wyrastające listeczki.
U mnie pomogło. Aktualnie moje adenia wyglądają znów zdrowo i zieloniutko.
Jeśli brzuch adenium jest twardy to nie ma czym sie martwić . Chyba że naprawdę masz robaki pod liscmi . Ja nigdy nie miałem żadnej choroby na adenium .
Witam!
Czy może mi ktoś pomóc w zdiagnozowaniu co dzieje się z liśćmi mojego adenium?
Zaczynają odpadać i zdecydowanie coś im dolega, niestety nie znam się na tyle aby stwierdzić,czy to grzyby czy jakaś inna choroba?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź:) Na hibiskusie miałam kiedyś mszyce,więc wiem jak ciężko pozbyć się szkodników i jak łatwo się rozprzestrzeniają dlatego chciałabym się dowiedzieć co to może być,czy jest to choroba jakaś konkretna czy czymś zawiniłam.nadmiernym podlewaniem czy czymś podobnym.
Pozdrawiam
Witam! Jakiś czas temu kupiłam adenium które jak otrzymałam okazało się chore. Niestety choroba postępuję a ja nie umie jej zdiagnozować. Stosowałam już różne preparaty polecane w sklepach ogrodniczych,wymieniałam od razu ziemię i nic.Bardzo proszę o pomoc, listki małe na dole są poskręcane i też brązowieją a na górze sami widzicie:(
Sprawdź czy kaudeks jest jędrny,bez oznak gnicia.
Jeśli wszystko ok,radziłabym dać roślinie czas do wiosny.
Okres jesienno-zimowy jest bardzo trudny dla słońco i światłolubnych roślin.
Wiosną bez obaw bedzie można zastosować odżywki które w połączeniu z odpowiednimi warunkami
dadzą na pewno świetne efekty. Ewentualnie można zastosować zachowawczo srodek przeciwgrzybiczy.
Zachęcam również do zapoznania się z wątkiem poświęconym Adenium.
Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje i pomoc w takich właśnie przypadkach.