Czosnki Chesnoka Scota

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Chesnok-Scott
50p
50p
Od: 14 lut 2013, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czosnki Chesnoka Scota

Post »

Dzien dobre moja pierwszy post. Jestem angliekiem dla tego dobrze nie pisze poprawnie po polsku.
Ja sadzielem 100 sztuk zebka i 100 sztuk malych cebulki z elephant garlic ktory kupilem z Garlic Farm z anglia dwa lata temu, jest mojego drugie sezon z tym. Sadzielem w koniec padziernik i widzalem tydzien temu z juz pokazuja sie. Mam okola 40 odmianow czosnek z cala swiecie i będę zaczonc mojego garlic farm na teren polski. Moge zdecia robic i pozac na forum ich progess przez sezon.
Pozdrawiam
Scott
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek "Słoniowy" - Elephant garlic

Post »

Scott :wit witaj na forum ,fotografuj ten czosnek i pokazuj ,napisz coś o innych odmianach jakie posiadasz.
Chesnok-Scott
50p
50p

Post »

Z Garlic farm kupilem http://www.thegarlicfarm.co.uk/
Early Purple Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Chesnok Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Lautrec Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Avignon Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Abigensian Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Tuscany Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Bella Italiano 4 x @ 10 FUNTOW
Picardy Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Solent Wight 4 x @ 10 FUNTOW
Elephant Garlic 24x @20 funtow
będę mial z tych odmianow w tym roku do spzedazy i za okolo 4zl za sztuk ja sam placilem okolo 12.50zl za sztuk
Plus mam inne ktore jest moja pierwszy sezon, np. Siberianskie, Music, inchellium red, pyong vang,itp. ale musze znajdicz factura i moge po pisac wzystkie, mam tez z inne zrodlo z turcja i romania, Kocham czosnek jem to jak cukerka ;:oj
W polsce ogolnie mowiecie wiosiena i zimmowa czosnek to ja nie rozumiem bo czosnek jest w dwie grupia Allium Sativum Opioschorodon (hardneck,zimowy) Allium Sativum Sativum (wiosenia,softneck) Jak mowicie. Potem tych dwa grupy pozdziela sie do sub grupy.(hardneck purple stripe,marbled purple, rocombole itp) (Softneck, asiatic,porcelain,turban,creole itp.) nie ma z masz sadzic w wiosna czy jesien bo każdy mozesz sadzic w jesien i ogolnie czm szypszy czym lepiej.
Najlepsze polski czosnek jest Harnas ale dla mnie nie jest "the best" jest ostre (allicin) ale ma korzenowy smak, nie ma intensiwny smak czosku i nie trawly, ale smak jest tylko percepcja i jest mojego opinie.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Scott- nieźle się zapowiada ta Twoja plantacja czosnkowa :wit
Chesnok-Scott
50p
50p

Post »

mojego odmianow
Wita (Litewska)
Estonian Red
Transylvanian
Bulgarian
German Stiffneck
Killarny Red
Morado
Vallalado
Wonha
Valverda
Oosterdel
Red Grain
Maxatawny
Red Rezan
Broadleaf Czech
Shatilli
Vekak
Belgian Red
Purple Haze
Anatolian Toskasporu
Bialy Luk (bosnie)
Christo
Germidrome
Thermidrome
Giant rose
Romanian Red
(Polski) Harnas, Huzar, fioleta
Sadzielem okolo 14500 sztuk na 6 arow przewazny bylo Harnas i planuje exportowac z powrotem zachodnia
Najsmacznie czosnek jest rodzaj Rocombole pozniejesz tego kiedy kwietnie bo dwa razy tego Scape krecie sie i inne tylko raz czy 3/4 oraz nie krecie sie zalezy jakies odmian.
z powrotem na temat Elephant Garlic juz wiemy z nie jest prawdziwa czosnek ale czytalem z jest biennial (co drugie rok kwietnie)
i w tym roku kiedy nie kwietnie on produkuje jedno cebula, jest tylko mojego drugie sezon z tego co nie moge potwierdzic czy prawda czy nie. Wiem z czosnek moze mi trwal 3 lata dopiero z on klimatasuje sie do nowych miesca, i co 6 lat mam odnowic odmian przez sadzenie bulbils z kwiaty i oni przez 3 lata beda produkowac miary glowki. Czosnek jest bardzo twardy roslin ktore moze czymac niskie i wysoki temperatura. Przed sadzenia ja przymoczic mojego zabki z dwie godzina w woda o temperatura 40 stopnia do zabiania glizda (nematodes)
Awatar użytkownika
elorek
50p
50p
Od: 4 kwie 2012, o 19:48

Post »

Witaj Scott :wit
kurcze , zaszalałeś z tyloma odmianami czosnków ;:oj
koniecznie musisz zadać nam relację fotograficzną :D
pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

Witamy bardzo serdecznie, Scott!

Ja też dołączam się do prośby o zdjęcia ;:138 W roku 2012 (mój pierwszy sezon na działce) miałam czosnek zupełnie przez przypadek. W tym roku bardzo chętnie posadzę, bo nie ma nic lepszego niż pyszny i aromatyczny sos czosnkowy z czosnku własnej uprawy! ;)
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Scott, niezła kolekcja ;:333
Vekak....nie jest to czeska odmiana Vekan?
I Broadleaf Czech, co to jest? Jestem z Czech, mam też kilka gatunków czosnku w ogrodzie ale nie wiem to :shock:
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

:wit
Scott, tak wygląda czosnek zimowy, na zdjęciu są dwa rodzaje

Obrazek

1- to są cebulki powietrzne, które tworzą się na kwiatostanach
2- to pędy kwiatostanowe, są grube i twarde, nie da się ich zapleść

3- łodygi kwiatostanów są cienkie i miękkie i można je zapleść, kwiatostany tworzą kwiaty

Obrazek

Zdjęcia robiłam teraz, czosnki już chcą rosnąć, szczególnie ten letni, ale u mnie za oknem śnieg.

Czosnek zimowy z reguły sadzi się późną jesienią, ale posadzony wczesną wiosną też dobrze rośnie.
Cebulki powietrzne czosnku zimowego sieje się = sadzi jesienią, na ogół wyrastają z nich pojedyncze cebulki=ząbki,
które wysadza się znów w następnym roku i one tworzą wtedy główki.
Jak mają bardzo dobre warunki glebowe to takie cebulki powietrzne potrafią w pierwszym roku zawiązać nieduże główki.

Czosnek letni sadzi się wczesną wiosną.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Chesnok-Scott
50p
50p

Post »

Czescz Jokaer, Dzięki za powiekszenia mojego slownistwa.
1.Cebulki powietrzni=Bulbils pierwszy rok oni robia rounds, drugie rok srednio 65% robi glowka dopiero 3 rok miary dobry mowia z masz odnowic odmian co 6 lat przez sadzenie bulbils.
2. Zimowy = Allium sativum ophioscorodon, hardneck. Purple stripe, rocombole,porcelain,creole,asiatic

3. Letni/wioseny = Allium sativum sativum, Softneck mam niktore ktory maja byc sadzona poczatek padziernik, np. early purple.
Artichoke,turban,silverskin.
kwiatostanowe=scape bardzo dobry jesc, delikacy, marinowanie czy swiezy, kost tego na sezon do 15 euro za kg. Zalezy jakis sub grupa ale kreci sie dwa razy na rocombole, raz, 3/4 czy w cale nie kreci sie, serpent, np. german stiffneck
kazde mojego softnecks byli sadzona koniec padziernik, problem jest jeseli jest bardzo zimno zimma oni moga 'bolt' robi cebulki powietrzni troche wisziej od glowka, tak robili u mnie w hollandia rok temu bo nie byli pokryta.

Renni.Vekak pochodzi z rosja blisko moskwa, widzalem Vekan o mojego zrodlo ale nie kupilem bo mieszkam blisko czeski granice i myslalem sam ide tam po szukac. Chce isc w tym roku do Moldavia, ukraina i romunia po szukac czosnek. Broadleaf Czech ma szerokie liscie.

Ostatnia szansa. Twojego czosnek powinny byc ok bo czosnek mozna zmarzac sie i liscie umierac najmniej raz ale drugie raz nie udalo sie. W hollandia rok temu umnie bylo 30cm wrost do lutego i potem bylo ostry zimma minus 16-22 i tylko koncowki byli spalona. Najlepsze pokrywac czosnek z sloma bo ochronic ich przez mroz, reguluje temperatura i wilgocz, i suppresuje chwasty. Mozna po lepszic zbior do 70%.
Kazde czosku ma inne wartosci, smak, jak dlugo czyma sie, i tak dalej.
Chesnok-Scott
50p
50p

Post »

Rennni pisze:Scott, niezła kolekcja ;:333
Vekak....nie jest to czeska odmiana Vekan?
I Broadleaf Czech, co to jest? Jestem z Czech, mam też kilka gatunków czosnku w ogrodzie ale nie wiem to :shock:
Tego czosnek mi interesuje pochodzi origanalna z czechy http://www.hammergarlic.com
Maxatawny pochodzie kiedys z slaska ale bylo zabrany do america przez niemecy mennonites do amerika.
Chyba twojego online tlumacza mi nie rozumie :lol:
Mojego zrodlo http://www.levenvanhetland.nl/knoflook.htm
Tak Vekak jest czeski odmian "Vekan" tylko nie dobry pisany na stronach. Pomylilem sie z Rezan ktore jest ruskie :oops:
Ale pacze na tego Hammer garlic i vekan i sa bardzo podobny i chyba sa jednakowy
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Scott, odmiana Paličák? Tej odmiany nigdy nie słyszałam :shock: ... zapytam czy istnieje, hodowca.
Ale myślę, że Hammergarlic nie jest uczciwy sprzedawca :?
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Chesnok-Scott
50p
50p

Post »

Rennni pisze:Scott, odmiana Paličák? Tej odmiany nigdy nie słyszałam :shock: ... zapytam czy istnieje, hodowca.
Ale myślę, że nie jest uczciwy sprzedawca :?
W roznie jezyka powiedzi innacziej bo po angielsku mowi z pochodzi z srodkowy Bohemia, jest jakies hodowca w czechy i na stronach ma zdecia, ale jak wyglada jest vekan.
Ale znajde tego czosnek kiedy po szukam na internet. http://dum.bazos.cz/inzerat/21631545/Pr ... alicak.php
Česnek Paličák je chráněná obchodní značka. moze dla tego nazywa sie Vekan w inny lokalna, ta samo jak Rose de lautrec ja kupilem go jak lautrec wight
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

No,no ilość odmian imponująca,ja mam 9 i wydawało mi się że to dużo.Wysadziłam prawie 500 ząbków,zobaczymy wiosną jak wyglądają.Ciekawa jestem jak Twoje odmiany z całego świata radzą sobie w naszym klimacie?
Czytałam kiedyś o łagodnym różowym czosnku z Włoch ale nie pamiętam regionu-podobno pyszny ,cz masz jakieś włoskie odmiany?
Pozdrawiam .Teresa
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Nigdy nie sadziłam czosnku jeszcze, czy teraz jest czas na jego sadzenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”