Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Ale właśnie one (nasiona jodły) są w lodówce, w wilgotnej ziemi.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
tomekb1 kolega monsheutos ma racje że troche się pośpieszyłeś. Świerka można wysiewać w marcu pod osłony, ale to wszystko zależy od pogody. Potrzebujesz nagrzanego podłoża oraz wahań temperatury dzięki temu nasiona zaczną prawidowo kiełkować.
Cezaryyy się naprawcowałeś ;-) Postaw termometr pionowo i pomierz temp na górze i na dole lodówki - jak wygląda cyrkulacja gdzie jakie nasiona umieścić.
Co do pojemników to fajna sprawa, tylko bałbym się powtórnego wykorzystania, drewno cieżko wydezynfekować i nadaje się na świetne siedlisko patogenów
Ja to robię w plastikowych fotograficznych kuwetach i do tej pory nic złego się nie działo.
Cezaryyy się naprawcowałeś ;-) Postaw termometr pionowo i pomierz temp na górze i na dole lodówki - jak wygląda cyrkulacja gdzie jakie nasiona umieścić.
Co do pojemników to fajna sprawa, tylko bałbym się powtórnego wykorzystania, drewno cieżko wydezynfekować i nadaje się na świetne siedlisko patogenów

-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drewno chyba było impregnowane więc może wystarczy, w lato wypale w słońcu. Problem z lodówką tego starego typu jest taki, że temperatura zależy od temp. otoczenia i temp w samej lodówce jest różna. Dziś w nocy wilgotny perlit najwyżej w lodówce blisko zamrażalnika troche zamarzł z wierzchu, temp. rano w lodówce była ok 1stop C, niżej ok 3, generalnie trzeba kontrolować i regulować pokrętło mocy lodówki, które ma zakres 0-8. Szkoda, że nie ma termostatu na konkretną temperatura, nowoczesne lodówki przypuszczam takie coś już mają 

- tomekb1
Ale ja nigdzie nie napisałem, że wysiałem teraz. Napisałem, że rozpocząłem stratyfikację jodły, a świerka mam zamiar siać za dwa tygodnie.krismiszcz pisze:tomekb1 kolega monsheutos ma racje że troche się pośpieszyłeś. Świerka można wysiewać w marcu pod osłony, ale to wszystko zależy od pogody. Potrzebujesz nagrzanego podłoża oraz wahań temperatury dzięki temu nasiona zaczną prawidowo kiełkować.
Rozumowałem tak:
1. Rozpoczynam stratyfikację ( zakładam, że 30 dniową) jodły koreańskiej
2. Po 2 tygodniach wysiewam świerk kłujący
3. Po miesiącu stratyfikacji wysiewam jodłę (być może będą już pierwsze kiełki?)
4. Mniej więcej w tym samym czasie powinien kiełkować świerk.
A więc wzrost siewek ma nastąpić ok. połowy marca. Za wcześnie? mam do dyspozycji szklarnię.
-- 13 lut 2013, o 18:55 --
P.S
Wysiane nasionka będę trzymał na parapecie południowym. Mieszkam w domku jednorodzinnym. W dzień na parapecie jest ciepło (słońce + kaloryfer). W nocy kaloryfer stygnie, jest na parapecie chłodniej. a więc wahania temperatury, choć nieduże są.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Proszę o informację czy stratyfikować (lub inaczej przygotować) następujące nasiona (kupione w sklepie w saszetkach)
- Rudbekia dwubarwna
- Aksamitka rozpierzchła
- Zrostka
- Wilec szkarłatny
- Rudbekia purpurowa
- Kolendra siewna
- Maciejka
- Liatra kłosowa
- Gipsówka rozesłana
z góry dziękuję za pomoc
- Rudbekia dwubarwna
- Aksamitka rozpierzchła
- Zrostka
- Wilec szkarłatny
- Rudbekia purpurowa
- Kolendra siewna
- Maciejka
- Liatra kłosowa
- Gipsówka rozesłana
z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: stratyfikacja nasion
Aksamitka rozpierzchła, kolendra siewna, maciejka, rudbekia dwubarwna, wilec szkarłatny, zrostka - na pewno nie.
Liatra kłosowa - na pewno tak.
Gipsówka rozesłana - zalecane.
Liatra kłosowa - na pewno tak.
Gipsówka rozesłana - zalecane.
-
- 200p
Serdecznie dziękuję
Pozdrawiam Karolina
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
U mnie liatrę kłosową wysiewałam w kwietniu wprost do gruntu i nie zauważyłam aby miała jakieś problemy z kiełkowaniem i wzrostem, dlatego uważam ze nie wymaga żadnych zabiegów.
oto ona:

oto ona:

Liatra wymaga stratyfikacji w niskich temperaturach, a siejąc ją w kwietniu do gruntu zapewniłaś jej przechłodzenie, bo kwietniowe noce do ciepłych nie należą
. Co innego jak ktoś próbuje zrobić rozsadę w domu na parapecie
.

-
- 200p
No właśnie ja chcę zrobić rozsadę w domu, na parapecie... na razie znalazła miejsce koło marchewki w lodówce 

Pozdrawiam Karolina
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witam,
kilka dni temu zacząłem stratyfikacje nasion świerka srebrnego.
kilka dni temu zacząłem stratyfikacje nasion świerka srebrnego.
- tomekb1
Nasiona świerka srebrnego (kłującego) nie wymagają stratyfikacji
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Kontakt:
A ja się pogubiłem w tym wszystkim
Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję.. Chcę uzyskać siewki świerku pospolitego, więc zabieram się do roboty:
Szyszki spędziły już zimę na drzewie, zrywam je, wkładam do torebki papierowej i kładę w ciepłym miejscu, czekam aż szyszki się otworzą i wysypią się do torebki nasiona, następnie bez żadnej stratyfikacji (ponieważ była naturalna w zimę) mogę wysiewać nasiona.
Dobrze to zrozumiałem?

Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję.. Chcę uzyskać siewki świerku pospolitego, więc zabieram się do roboty:
Szyszki spędziły już zimę na drzewie, zrywam je, wkładam do torebki papierowej i kładę w ciepłym miejscu, czekam aż szyszki się otworzą i wysypią się do torebki nasiona, następnie bez żadnej stratyfikacji (ponieważ była naturalna w zimę) mogę wysiewać nasiona.
Dobrze to zrozumiałem?
Ministerstwo Książki
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Tak można siać, pomocz je 24h w wodzie i można siać, ale teraz to jeszcze za wcześnie. Świerk nie wymaga stratyfikacji więc możesz go sobie wysiać w dowolnej chwili w odpowiednich warunkach lub przechowywać i wysiać np. na przyszłą wiosnę. Zapraw nasiona od grzybów, wysiej IV-V i przykryj 0,5 cm warstwą piachu lub torfu z piachem z przewagą tego drugiego, lekko przyklep i dbaj o wilnotność
A dlaczego za wcześnie? Jak chce ktoś wysiać w domu to wg. mnie w sam raz, po zimnych ogrodnikach zostawiać już na dworze przez 24h, żeby się zaczęły hartować, lub nawet można trzymać do połowy czerwca w warunkach ,,zamkniętych" (czyli parapet, szklarnia etc.). Dzięki temu wydłuży się okres wegetacji