Uprawa hortensji w pojemnikach

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa hortensji w pojemnikach

Post »

Ja wczoraj swoją hortensję przesadziłam, bo podłoże było paskudnie zbite jak to po stanie spoczynku niestety. Kupiłam jesienią tanio kwaśny torf ogrodniczy, więc domieszałam go do podłoża uniwersalnego i jestem ciekawa, czy wpłynie to na kolor mojej hortensji. Dwa sezony była różowa, więc może czas na odmianę. :) Moja hortensja w zeszłym roku znacznie szybciej wypuściła nowe pączki, ale kwitła tez bardzo wcześnie, chyba w maju czerwcu, więc z miłą chęcią poczekam na jej kwitnienie tym razem do pełni lata. ;:108
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

A gdy by krzak wyciągnąć z doniczki i posadzić bezpośrednio do gruntu. Czy potem na jesieni da się z powrotem wykopać i schować do piwnicy? Wiem, że z dużymi krzakami to zbyt uciążliwe, ale moja to jeszcze młoda i nie wielka. ;:24
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To już chyba prościej zadołować z doniczką. Łatwiej potem wyciągnąć, nie uszkadzając korzeni.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

georginja, a nie prościej byłoby ja zadołować razem z donicą w ogródku. Ja ogródka nie mam, ale myślę, że miałabyś potem problem z bezpiecznym wykopaniem całej rośliny.

E tam, szarotka mnie wyprzedziła, ja się tak nie bawię :wink:
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Mi nie chodzi o samo przechowywanie rośliny, tylko o to żeby latem miała wystarczająco dużo składników pokarmowych. Wydaje mi się że zawsze w gruncie rośliny rosną lepiej niż w doniczce.I oczywiście zdaje sobie sprawę że wykopywać trzeba będzie z dużą bryłą korzeniową.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Nie koniecznie . Moja hortensja zaczęła pięknie rosnąć po wykopaniu jej z gruntu i wsadzeniu do doniczki .Przez dwa miesiące urosła na piękny krzak . Mam nadzieję że w tym roku zaszczyci mnie już swoimi kwiatami .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

No to przekonałeś mnie abcd. Na razie w tym roku przesadzę do większego pojemnika i wymienię ziemię. Zobaczę czy jej się u mnie spodoba. ;:224
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Spodoba się ;:108 Daj jej dobrej ziemi kompostowej i będzie ok. :wit
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam miło jak pisałem w wcześniejszych postach za szybko wystawiłem z piwnicy moją hortensje w mieszkaniu szalenie zaczeła rosnąc po kilku dniach okazało się że ma już pąki więc nie chce jej już wynosić nigdzie i postanowiłem pozostawić ja w mieszkaniu nawet postawić ja blisko światła by nabrała kolorów ponieważ była bardzo jasna teraz listki robią sie bardziej ciemniejsze i matowe
Pozdrawiam.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

moja zimująca w piwnicy, przy oknie też ma już pąki kwiatowe :/
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Widzę że nasze pojemnikowe hortensje szykują się do kwitnienia ;:138 U mnie wdały się mszyce ale już po kłopocie . Gdybym później zauważyła mogły by zniszczyć młode listki ;:108
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ja chyba swoją straciłem w lutym wziąłem ją do domu z ciemnej piwnicy nie wiedziałem że się tak rozszaleje rosła bardzo szybko cieszyłem sie bo wyglądała bardzo ładnie po jakimś czasie zobaczyłem pąki kwiatowe u niej postawiłem ja bliżej okna by miała więcej światła cieszyłem sie że szybko zakwitnie ale po paru tygodniach pąki kwiatowe zaczęły brązowieć jak by usychały i liście zaczynały usychać były takie zwiędłe jak by susza była a podlewałem ją wyglądała bardzo brzydko więc poobcinałem łodygi choć mnie ostrzegaliście by nie opcinać bo nie zakwitnie ale nie mogłem na nia patrzeć dziś widzę że przy tych obciętych wypuszczają listki ale po dniach robią się ciemne te listki młode nie wiem co mam robić z nia żałuje teraz że ja przyniosłem z piwnicy tam stała w ciemnym i by było ok, oto ona.

tak wyglądała w lutym!
Obrazek

w Marcu!
Obrazek
takie miała pąki
Obrazek
dziś w kwietniu wygląda tak ;:98
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jest niestety zalana, obumierają korzenie.Obawiam sie, że nic już z niej nie będzie, nie ma teraz czym odtranspirować wody z podłoża.W zimie bardzo łatwo hortensję zalać i to sie już stało zanim ją obciąłeś.Moja siostra też ma w pojemniku, w święta byłam i widziałam prawie suche podłoże, aż odstawało od doniczki, a hortensja wyglądała tak jak na twoim pierwszym zdjęciu.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Selli7 dzięki za szybką odpowiedz może i masz racje że zalana została bo ją częściej podlewałem pomyślałem że przy pąkach potrzebuje więcej wilgoci i przedobrzyłem ,ale zobaczę jeszcze wyjąć ją z tej mokrej ziemi z bryłą korzeniową by podeschła i wsadzę do innej ziemi.
w zeszłym roku była taka ładnastała na balkonie południowym !
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Janku podlewałeś specjalnym nawozem swoją hortensję ? Chodzi mi kolor intensywnie niebieski .
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”