Eukaliptus guni i inne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Eukaliptus guni - pytania ogólne
Witam, chciałem się Was zapytać czy to może być jakiś eukaliptus? Kupiłem na jakiejś aukcji na Allegro i drugi raz wyrosło mi z nasionka coś takiego. Pierwsze, które wykiełkowało, wyglądało tak samo jak to i gdzieś po ponad tygodniu, nie zmieniając się, uschło...

-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MieCiaN tak może być to eukaliptus , ale z braku słońca roślina strasznie się wybujała w górę
i pewno też padnie , młode siewki potrzebują słońca a teraz niestety go brak ,za wcześnie zasiałeś
i pewno też padnie , młode siewki potrzebują słońca a teraz niestety go brak ,za wcześnie zasiałeś
Pozdrawiam Janusz
Nasionko faktycznie przypomina eukaliptusowe, co do rośliny moim zdaniem nie jest to eukaliptus, moje guni kiełkowały równomiernie były znacznie mniejsze kiedy puszczały liście właściwe. Chociaż nie mam pewności. 

Macie jakieś rady, które mogą się przydać żeby uchronić roślinkę przed uschnięciem? Oprócz pewnie tego, żeby postawić doniczkę w dobrze oświetlonym miejscu?
-
- 100p
doświetlanie , ale kupno zestawu do jednej rośliny nie ma sensu
kup jeszcze raz nasiona i zasiej później , a w ogóle jaki to eukaliptus ?
czy stratyfikowałeś te nasiona ? jeśli nie , dlatego wschody mogą być nierównomierne
niektóre gatunki eukaliptusa wymagają stratyfikacji
kup jeszcze raz nasiona i zasiej później , a w ogóle jaki to eukaliptus ?
czy stratyfikowałeś te nasiona ? jeśli nie , dlatego wschody mogą być nierównomierne
niektóre gatunki eukaliptusa wymagają stratyfikacji
Pozdrawiam Janusz
Podobno to gunni i nie stratyfikowałem nasion.
Witam!
Czy ktoś zaryzykował zimowanie eukaliptusa w gruncie?
Przeczytałam cały temat, piszecie o zapachu eukaliptusa cytrynowego, czy gunni także pachnie tak intensywnie?
Czy ktoś zaryzykował zimowanie eukaliptusa w gruncie?
Przeczytałam cały temat, piszecie o zapachu eukaliptusa cytrynowego, czy gunni także pachnie tak intensywnie?
- seatcordobawrc
- 50p
- Od: 12 maja 2012, o 14:08
Czy to już czas by Eukaliptusy przenieść do ciepłego i jasnego miejsca ?
Piotrek 

Myślę że tak. Słońca dzień jest już w miarę długi.
-
- 100p
jeśli takie posiadasz to tak, a czy twoje Eukaliptusy mają nadal liście ?seatcordobawrc pisze:Czy to już czas by Eukaliptusy przenieść do ciepłego i jasnego miejsca ?
Pozdrawiam Janusz
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dostałem nasionka w gratisie do innych.Nasionka z podpisem ,eukaliptus gunni,jak się miało szybko okazać,był to eukaliptus cytrynowy :)Ja nie wiem jaki macie problem z kiełkowaniem,ja w miniszklarence wsiałem i wyszły prawie wszystkie i szybko,bez kombinowania ze stratyfikacją.Dość szybko urosły i miałem kilka,ale w pewnym momencie jeden po drugim zaczęły usychać i teraz niemam nic.Jeden egzemplarz dałem matce kolegi ale jego losu nieznam.Cytrynowe fajnie pachną i mają kolce na liściach :)A co do gunni to u mnie w okolicy na placu targowym,gość sprzedawał wyhodowane w foliowcu,ale się nie skusiłem.
LEGENDS NEVER DIE
Czy guni pachnie tak, że czuje sie to w odległości 1-2 metry?
- seatcordobawrc
- 50p
- Od: 12 maja 2012, o 14:08
Żaden z nich nie stracił nawet listka, trochę się zdziwiłem. Teraz są już w ciepłym i widnym pomieszczeniu i zaczynają wypuszczać nowe liściekuczjan pisze: jeśli takie posiadasz to tak, a czy twoje Eukaliptusy mają nadal liście ?

Piotrek 

-
- 100p
seatcordobawrc ty to masz szczęście
moje żywe ale bez liści

moje żywe ale bez liści
Pozdrawiam Janusz