Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Jest to nawóz raczej startowy ze względu na wysoką zawartość fosforu. Do nawożenia w czystym torfie się nie nadaje. Nie zawiera w swym składzie ważnych mikroelementów jak molibden, mangan, miedź, bor .
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz - Dzięki za ekspresową odpowiedź. Jeśli mogę Cię jeszcze trochę pomęczyć
Czy to podłoże (torf/perlit) będzie odpowiednie dla rozsady pomidorów. Czy zawiera wystarczającą ilość składników? Czy będę musiała dodatkowo czyms nawozić rozsadę?

Czy to podłoże (torf/perlit) będzie odpowiednie dla rozsady pomidorów. Czy zawiera wystarczającą ilość składników? Czy będę musiała dodatkowo czyms nawozić rozsadę?

Czy mogłabyś do jakiegoś naczynia nasypać swobodnie bez ubijania 1 l tego podłoża i zważyć ?.
Jeśli to podłoże ma ciężar objętościowy rzędu 0,3 kg/ litr jaki przeważnie ma torf, i zawiera to co pisze na worku, to jest strasznie cienkie. Do wysiewu się nadaje,dla rozsady trzeba jednak uzupełnić skład tego podłoża lub zasilać ją roztworem saletry potasowej. Ale o nią chyba w juesej będzie ciężko, bo wiadomo- terroryści 

No tak, w juesej jest teraz pora obiadowa / meteoryty tam raczej nie spadają
/. Więc Ci to przeliczę do tego ciężaru objętościowego torfu jaki się podaje w dostępnych źródłach. Nie chodzi tu o miligramy ale o rząd wielkości.
Ciężar objętościowy torfu - 0,3 kg/l czyli 300g/litr. Zawartość azotu deklarowana na opakowaniu - 0.07 %
Zatem w litrze czyli 300 gramach jest tego azotu 300 x 0,07/100 = 0,21 grama lub inaczej 210 mg
fosforu 300 x 0,05/100 = 150 mg
potasu 300 x 0,4/100 = 120 mg
a wymagania ?.

Ciężar objętościowy torfu - 0,3 kg/l czyli 300g/litr. Zawartość azotu deklarowana na opakowaniu - 0.07 %
Zatem w litrze czyli 300 gramach jest tego azotu 300 x 0,07/100 = 0,21 grama lub inaczej 210 mg
fosforu 300 x 0,05/100 = 150 mg
potasu 300 x 0,4/100 = 120 mg
a wymagania ?.
Jakby nie patrzył potasu jest dużo za mało. Ponadto z tekstu, który widać na zdjęciu nie wynika nic jeśli chodzi o mikroelementy.Zawartość składników pokarmowych w 1 litrze podłoża przeznaczonego do przygotowania rozsady powinna wynosić: N - 150 -200 mg, P- 120- 180 mg, K- 300 mg
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Kupiłem ziemię kronen, lecz do wysiewu roślin ozdobnych, wystarczy popatrzeć na skład i porównać go do ziemi dla warzyw:
http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=63
http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=64
Nie dość że 20l worek, 50 mi nie trzeba, to dodatkowo zawiera nawilżacz i jakąś glinkę głębinową
A pH wyższe o 0,30 to już różnicy nie robi.
Jutro zerknę jak sprawa ma się z nawozami, czy czegoś nie brakuje.
http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=63
http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=64
Nie dość że 20l worek, 50 mi nie trzeba, to dodatkowo zawiera nawilżacz i jakąś glinkę głębinową

Jutro zerknę jak sprawa ma się z nawozami, czy czegoś nie brakuje.
Ta pierwsza do rozsady się nie nadaje. Ma za małe steżenie nawozów.
danger325
I tutaj znów jest podawana przewodność właściwa w złych jednostkach, mianowicie w mS/cm tj. mili Simensach/ centymetr .
Jeśli podają np dla tego podłoża http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=64 wartość 750-800 mS/cm to w tej ziemi nic nie urośnie . Powinno być 750-800 uS/cm tj. mikroSimens na centymetr.
Ale co tam. Działkowicz wszystko łyknie
Trzeba by np rozpuścić w litrze wody 0,6 kg saletry amonowej ,by uzyskać taką przewodność właściwą.
I tutaj znów jest podawana przewodność właściwa w złych jednostkach, mianowicie w mS/cm tj. mili Simensach/ centymetr .
Jeśli podają np dla tego podłoża http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=64 wartość 750-800 mS/cm to w tej ziemi nic nie urośnie . Powinno być 750-800 uS/cm tj. mikroSimens na centymetr.
Ale co tam. Działkowicz wszystko łyknie

Trzeba by np rozpuścić w litrze wody 0,6 kg saletry amonowej ,by uzyskać taką przewodność właściwą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalma, ilu galonowe są te worki z podłożem i w jakim markecie je kupiłaś?
Muszę poprosić syna by się zaczął rozglądać za dobrym podłożem, z tego co pamiętam z ub. roku to był tylko jeden rodzaj do wysiewu i pikowania, czyli wybór praktycznie żaden, tak w Home Depot jak i w Wal Mart- tylko te dwa markety mam w miarę blisko domu czyli około 10 mil.
Muszę poprosić syna by się zaczął rozglądać za dobrym podłożem, z tego co pamiętam z ub. roku to był tylko jeden rodzaj do wysiewu i pikowania, czyli wybór praktycznie żaden, tak w Home Depot jak i w Wal Mart- tylko te dwa markety mam w miarę blisko domu czyli około 10 mil.
Pozdrawiam! Gienia.
A ja w ramach eksperymentu wrzuciłam nasiono dyni do sphagnum. Wcześniej nie moczone, nie zaprawiane. Siedzi w kubku bez dziurek, kubek w worku foliowym na kaloryferze ok 22C. Teraz ma 2,5 dnia. Do zdjęcia sphagnum poszło na chwilę trochę na bok, coby odsłonić korzonki
Wysiałam eksperymentalnie, bo chcę się dowiedzieć kiedy siewka zacznie wykazywać niedobory. Na razie idzie jak burza
To tak a'propos ziemi 'do..' ...bo jeszcze nie wiem co kupię

Wysiałam eksperymentalnie, bo chcę się dowiedzieć kiedy siewka zacznie wykazywać niedobory. Na razie idzie jak burza
To tak a'propos ziemi 'do..' ...bo jeszcze nie wiem co kupię

-
- 100p
forumowicz - Ciężkie zadanie, przede mną postawiłeś - przerzuciłam pół domu w poszukiwaniu 1l opakowania...znalazłam w samochodzie pustą butelkę po wodzie. Kolejne zadanie poprosze w w pojemnikach galonowychforumowicz pisze:Czy mogłabyś do jakiegoś naczynia nasypać swobodnie bez ubijania 1 l tego podłoża i zważyć ?.

W dodatku wystawiasz moją cierpliwość na wielka próbę - jeszcze conajmniej m-c do siewu pomidorów a tu otwarty worek z ziemią kusi i nęci, żeby jakies nasiona wrzucić...

A poważnie to tak wagowo to wygląda:

Gieniu - kupiłam w Menards (8.8l) - akurat miałam voucher do wykorzystania - ale chyba w okolicach NJ nie ma tej sieci sklepów. W Home Depot mieli tylko Miracle-Gro. Do Walmartu nie zaglądałam.
To będzie właśnie koło 0,3 kg/litr. Czyli moje obliczenie i wnioski pozostają b/z. Czy jest gdzieś podane na opakowaniu, że nawóz ten zawiera mikroelementy ?. No i drugie pytanie, jak zamierzasz uzupełnić w tym podłożu potas ?. Tylko nie mów mi, że skórką z banana 

-
- 100p
Całe opakowanie przejrzałam wzdłuż i wszerz, wersje angielską i hiszpanską też i nie znalazłam nic na temat mikroelementów. Poza ogólnikowymi sloganami typu, że zawiera papu dla roślin wystarczające do 3 m-cy i że je w ogóle zawiera
Co do drugiego pytania to nie mam "zielonego". Liczę na podpowiedź
A może powinnam spróbować poszukać czegoś innego? Tylko u nas wszystko jest "cacy" a najbardziej slogany reklamowe...

Co do drugiego pytania to nie mam "zielonego". Liczę na podpowiedź

A może powinnam spróbować poszukać czegoś innego? Tylko u nas wszystko jest "cacy" a najbardziej slogany reklamowe...
Ba. Żebym to ja wiedział, co jest do kupienia w tym juesej.Kalma pisze:A może powinnam spróbować poszukać czegoś innego?
Znalazłem coś takiego ale żadnej informacji o zawartości składników ani pH.

-
- 100p
Podejrzewam że na większości opakowan (różnych firm) będzie brakowało takich informacji. Przerzuciłam kilka sklepów internetowych łudząc się, że może jakieś dodatkowe info będzie dostępne, ale nawet na stronie producenta NIC NIE MA!