Tylko w minimalnym stopniu. W tym roku podsypałem korą roślinę która lubi podłoże wapienne, sprawdzimy.ariel pisze:Ale kora zakwasza glebę, a nie każda roślina to lubi.
Słyszałem o ściółkowaniu skoszoną trawą, nie próbowałem.
Ściółkowanie korą
- karmad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
Podsypywanie korą ....
zastanawia mnie jedna sprawa a'propos podsywania korą iglaków - mianowicie jaka jest wydajność takiego 50 litrowego worka kory - mam do obsypania na ta chwile około 100 metrów kw.?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niestety nie za dużo taka ilością kory możesz pokryć terenu (aby było to skuteczne) - może dwukrotnie więcej niż pokrywa sam worek.
Proponuję rozejrzeć się w jakimś nadleśnictwie - u nas można kupić 1 m3 kory sosnowej za 50 PLN.
Proponuję rozejrzeć się w jakimś nadleśnictwie - u nas można kupić 1 m3 kory sosnowej za 50 PLN.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Powinno być 5-10 cm grubości warstwy kory. Worek 50 litrów starcza na jakieś pół metra kw. i należy tę warstwę odnawiać co roku, bo kora się rozkłada i "znika". Gruba kora rozkłada się wolniej niż drobno mielona. U mnie na plus minus metr kw. wychodził jeden worek 80 litrowy grubej kory, ale warstwa jest troszkę za cienka.
Jeśli będziesz kupował korę u leśników, to koniecznie musisz ją przekompostować, żeby pozbyć się patogenów (chorób i szkodników często znajdujących się w świeżej korze).
Jeśli będziesz kupował korę u leśników, to koniecznie musisz ją przekompostować, żeby pozbyć się patogenów (chorób i szkodników często znajdujących się w świeżej korze).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja położyłam agrowłókninę na przekopane ( nie wypielone) chwasty. Dodam, że ziemię mam podłą, nawet po deszczu mąż ma problemy z wbiciem łopaty.
Teraz, po kilku miesiącach, kiedy dosadzam rośliny, mam miękką ziemię, chwasty się rozłożyły a wczasie ostatniej suszy moje młodziutkie roślinki (ogród powstaje od sierpnia 2007) dzielnie dawały sobię radę
.
Na moją twardą glinę, był to trafny wybór. Dodam jeszcze, że udało mi się ograniczyć chwasty bez użycia chemii - na czym mi bardzo zależało- w 95% :P !!
Teraz, po kilku miesiącach, kiedy dosadzam rośliny, mam miękką ziemię, chwasty się rozłożyły a wczasie ostatniej suszy moje młodziutkie roślinki (ogród powstaje od sierpnia 2007) dzielnie dawały sobię radę

Na moją twardą glinę, był to trafny wybór. Dodam jeszcze, że udało mi się ograniczyć chwasty bez użycia chemii - na czym mi bardzo zależało- w 95% :P !!
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Kora
Witam!ariel pisze:Ale kora zakwasza glebę, a nie każda roślina to lubi.
Słyszałem o ściółkowaniu skoszoną trawą, nie próbowałem.
Kora kompostuje się ok 2 lat i wtedy dopiero zakwasza ziemię,ale to nie problem ,mozna odkwasić dolomitem (woreczek 10kg kosztuje 5,-zł)Korzyści ze sciółkowania korą (może być słoma ,siano)są ogromne ,zabezpiecza przed utratą wody ,chwasty tak nie rosną i mamy zaoszczędzoną robociznę.Pozdrawiam
Ismena
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Skoszoną trawą też można ,ale nie wygląda ona wyschnięta zbyt dekoracyjnie. Jeśli ściółkuje się świeżą trawa musi być położona w bardzo cienkiej warstwie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Ciemierniki i lawendy ściółkowane nawet od 10 lat korą rozwijają się bardzo dobrze.Przed dodaniem nowej warstwy kory podsypuję rośliny wapniolubne wapnem kredowym.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin