Co posadzić na balkonie ??

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Pabloo67
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sty 2013, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aranżacja balkonu...

Post »

Witam

Może ktoś ma jakieś ciekawe propozycje aranżacji balkonu. Ma on 4m2 chciał bym aby był pełen kwiatów najlepiej kwitnących wszelakich rozmiarów.
Z chęcią przemyślę wasze propozycje. :)
Pabloo67
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Jakie kwiaty na balkon.

Post »

Witam.

Chciałbym zagospodarować balkon o powierzchni 4m2 w kwiaty. Czy ma ktoś jakąś wizje pełno kwiatów wszelakich rozmiarów najlepiej kwitnące i mógł by mi podać nazwy roślin jakie polecacie.

Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty na balkon do skrzynek

Post »

Pablo podaj jaka masz wystawę balkonu i jak wygląda mniej wiecej - czy wiatr hula czy raczej zaciszny to pomożemy ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Pabloo67
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam.

Balkon Południowo-zachodni, zachodni raczej zaciszny sporadycznie jakiś mocniejszy wiaterek... od góry wychodzący za barierkę balkonu 50 cm drewniny daszek.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Większość kwiatów letnich nadaje się na takie stanowisko.
Do skrzynek nada się: wszelkie pelargonie, surfinie, sanwitalia, bidens, bakopa, lawenda, scewola, aksamitki, lantana, gazania, stokrotka afrykańska, portulaka, żeniszek meksykański ... i wiele innych w zależności od upodobań.

Do dużej donicy: oleander, ołownik, bugenwilla, hibiskusy, powojniki w odmianach lubiących słońce (większość odmian o pełnych kwiatach), kobea (trzeba już siać !), thunbergia alata, jaśmin wielokwiatowy, róże, miniaturowy lilak Meyera "Palibin".

Nie nadają się begonie, fuksje, heliotrop, niecierpki.
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Re: Witam aranżacja balkonu...

Post »

:) Mam balkon podobnej wielkości. W tym roku rezygnuję całkowicie z kwiatów... no ewentualnie aksamitkę-podobno na mszyce dobra. Na balkonie będę miała:
- pomidorki koktajlowe - karłowe odmiany- Vilma z akcji oczywiście:) i Maskotkę,
- mam już truskawki powtarzające owocowanie- Selva.
- poziomki Baron
- borówkę kanadyjską- Bluenorth i Polaris
I oczywiście nie mogę doczekać się już wiosny :)
lili173
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 mar 2012, o 17:20

Post »

Hej :wit Właśnie stałam się właścicielką małego balkoniku od południowo- zachodniej strony, lekko wietrzny :) W związku z tym mam pytanie jakie kwiaty mogę łączyć ze sobą w wiszących skrzynkach? Myślałam o pnących pelargoniach, ale co do niej pasuje? Nie mam pojęcia o kwiatach na balkonie bo to mój pierwszy, zawsze sadziłam je w ogrodzie i nie miałam takich dylematów :wink: A poza tym chciałabym posadzić też coś pachnącego- może maciejkę? A co myślicie o różach na balkonie? A może macie jakieś inne pomysły na ukwiecony i pachnący balkon? Pozdrawiam
Pozdrawiam Lili
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

ja będę sadził pelargonie i jeszcze nie wysiałem na balkon mam nasionka rodochitona che z niego uzyskać kaskadę
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
lili173
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 mar 2012, o 17:20

Post »

Fajny pomysł z rodochitonem, ale wolałabym coś mniej rozrastającego się. Może ktoś podpowie co sadzić z pelargoniami, żeby ładnie wyglądało i dobrze razem rosło?
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Iglak na balkon w formie bonsai

Post »

Cześć,

Zastanawiam się jakie iglaki się nadają na uformowanie z nich drzewek. Nie chodzi możę tutaj o klasyczne japońskie bonsai, które imituje ogromne drzewo. Chodzi mi o formę gdzie jest pień od spodu golas a u góry jest forma kulista. Widziałem takie formy w marketach były to rośliny Cyprysik. Zastanawiam się czy taka roslina dalej będzie rosła w zwyż czy ucięcie jej czubka powoduje że już nie rośnie do góry jedynie pień grubieje?
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55

Re: Iglak na balkon w formie bonsai

Post »

Lunarii pisze:Cześć,

Zastanawiam się jakie iglaki się nadają na uformowanie z nich drzewek. Nie chodzi możę tutaj o klasyczne japońskie bonsai, które imituje ogromne drzewo. Chodzi mi o formę gdzie jest pień od spodu golas a u góry jest forma kulista. Widziałem takie formy w marketach były to rośliny Cyprysik. Zastanawiam się czy taka roslina dalej będzie rosła w zwyż czy ucięcie jej czubka powoduje że już nie rośnie do góry jedynie pień grubieje?
Ja mam taką tuję, każdego roku wiosną formuję jej główkę w kulkę i jest ok.Mam też szczepionego na pniu jałowca.Obie roślinki rosną w donicy.Zostawiam ich na zimę na tarasie i w sumie nie zabezpieczam przed mrozem.Ot stoją i jakoś sobie radzą.Są już ze mną 4-ty rok.

-- 24 kwi 2013, o 18:01 --
Lunarii pisze:Cześć,

Ja mam taką tuję, każdego roku wiosną formuję jej główkę w kulkę i jest ok.Mam też szczepionego na pniu jałowca.Obie roślinki rosną w donicy.Zostawiam ich na zimę na tarasie i w sumie nie zabezpieczam przed mrozem.Ot stoją i jakoś sobie radzą.Są :D już ze mną 4-ty rok.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Fajnie wyglädajä tak formowane thuje Smaragd.

Kupujesz "zwykłä" tuję - jaka wysokość?zależy od Ciebie.

Bierzesz sekator i "golisz" döł - do takiej wysokości, do ktörej chcesz odsłonić pień. Forma koronki zależy od Ciebie...

Kulka, dwie kulki, stożek - co wyobraźnia podpowie...

Pilnujesz kształtu na bieżäco - korygujesz gałäzki, ktöre wyskoczä w niepożädanym kierunku... przy kilku roślinach to żaden wysiłek.

Po pierwszym sezonie nie spodziewaj się spektakularnego efektu... ale już w końcu drugiego będziesz go widzieć... im bardziej będziesz ingerować w naturalny pokröj rośliny, tym dłużej poczekasz na efekt finalny.

To jest proces - jednorazowe cięcie nie zastopuje wzrostu - znacznie do spowolni, ale niepielęgnowane rośliny wröcä z czasem w koronce do naturalnego pokroju.

Na pieńku też będä pojawiały się odrosty . Też trzeba je usuwać, żeby zachować formę piennä.

Fajnie wygläda też "podgolony" - taki na nöżce - świerk Conica (stożek na pieńku).

Wg mnie na balkon właśnie tuja lub świerk - cyprysik może być zbyt delikatny (zimä).
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Najlepiej to sobie zafundować picea pungens glauca globosa :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Piękny - to prawda.... ale cena za większy egzemplarz.... bywa... zaporowa....
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

http://www.szkolkikornickie.pl/go.live. ... laste.html

tam mają niedrogo :) tylko to czasem drugi koniec Polski.
Trzeba szukać po producentach.Bo na różnego rodzaju marketach cena rzeczywiście zaporowa ładne okazy po 500 a takie już picuś glancuś nawet 1000 zł ;:oj
Wolno rośnie, nawozy na wybarwienie i te wieczne marudzenie : panie on ma 10 lat !
A ja mam prawie 30 i nie marudzę :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”