Liliowce, róże i reszta......

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce, róże i reszta......

Post »

Grażynko ;:196 witaj specjalistko od wielu rzeczy, a w tym od ciekawych linków. Mam prośbę, masz może gdzieś pod ręką jakiś fajny link do kompozycji różanych? Nie chodzi mi o zdjęcia samych kwiatów, ale raczej kompozycje i widoki ogólne, szersze...
Będę wdzięczna ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku - ona w lekkim nawet cieple rosła mi jak szalona.
Może miała za bogatą ziemię, albo należy ją całkiem zasuszyć na zimę.
Niestety nie wiem jak z nią właściwie postępować.
Trzeba by poszukać w necie albo zapytać jakiegoś ogrodnika, chociaż nie wiem czy i on będzie wiedział co z tą rośliną zrobić, żeby właściwie rosła i kwitła.
Ja eksperymentowałam, ale kwiatów się nie dochowałam, chociaż miałam ją od małego.
Znalazłam w necie tylko to - http://www.swiatkwiatow.pl/ostryz-kurku ... id463.html , gdzie piszą ogólnie o uprawie.
Postępowałam z nią podobnie, ale nawet wyjęta z doniczki nadal mi rosła, więc znowu wsadziłam i podlałam oczywiście.
Może to był błąd ? ;:24
Nic innego nie umiem Ci poradzić. :oops:
Może zapytaj u nas na forum w odpowiednim wątku o roślinach egzotycznych?

Izuniu - miło mi, że znalazłaś tam coś dla siebie. :D
U mnie też stale zimowo, ale wrony już zbijają się w grupki.
Jak odlecą, będzie wiosna. ;:333

Asiulku - no to mi dałaś zadanie. ;:224
Takie widoki są na blogach we francuskich i angielskich ogrodach.
Często je spotykałam szukając opisów do danych róż.
Jednak nie potrafię Ci podać linku, bo nie spotkałam takiego, żeby tylko takie fotki tam były.
Może przeleć mój dawny wątek różany, bo tam wstawiałam różne linki.
Albo zobacz tu - http://www.rosebook.ru/users/gardens/best-list/ - cudne ogródki naszych wschodnich sąsiadów. ;:oj
Jak klikniesz video, to będziesz miała filmiki.
Jak dla mnie to najładniejszy jest ten ogród różany - http://www.rosebook.ru/users/gardens/jasmina/
Ale jest tam całe mnóstwo ogródków, które są równie piękne, chociaż każdy na swój niepowtarzalny sposób daje inny, swojski klimat.
Mam nadzieję, że to Ci wystarczy i że znajdziesz tam inspirację dla siebie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witam, nie wiem czy swoje pytanie kieruję w dobrym temacie.. ale jeśli nie to mnie przekierujcie :) Wiosną zeszłego roku zakupiłam swoją pierwszą w życiu róże. Nie mam o ich hodowaniu zielonego pojęcia. W tym roku dokupiłam jeszcze dwie ( na pniu ) . Czy mógłby mnie ktoś poinstruować krok po kroku, jak mam je teraz wiosną potraktować? Czym i kiedy spryskać. Proszę o konkretne nazwy preparatów. Póki co zakupiłam nawóz do róż substral. Pozdrawiam, Magda
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Grażynko ;:196 ;:196 ;:196
Wiedziałam, że na Ciebie można liczyć. Baaaaardzo Ci dziękuję - no to mam wieczór z głowy :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

MID2006 - witaj.
Nie wiem co konkretnie chcesz się dowiedzieć bo to bardzo obszerny temat.
Najlepiej zobacz tu - http://www.forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=41
Tam są wszystkie tematy o różach, ich sadzeniu, uprawie i cięciu.
Możesz też skorzystać z wyszukiwarki.

Asiu - miłego oglądania i weekendu. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

kogra dziękuję za link, zabieram się do prześledzenia. Z wyszukiwarki już korzystałam, ale nie mogłam znaleźć tego co chciałam. Prześledzę tamte wątki. A konkretnie chodzi mi o to jak zajmować się różą w sensie opryskiwania jej. Słyszałam że najpierw stosuje się miedzian. Nie wiem czy taki http://allegro.pl/substral-miedzian-grz ... 81200.html mógłby być ? Potem coś mi się obiło o uszy że się pryska jakimś środkiem na zarazę, ale też nie wiem kiedy to potem następuje i jakim konkretnie środkiem. Mam takie bardzo niedokładne informacje a chciałabym się dobrze swoją różą zaopiekować.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesz, ja nie stosuję chemii u siebie, tylko środki naturalne.
Jedynie Miedzian został dopuszczony jako środek ekologiczny i ten stosuję raz wczesną wiosną, kupując w ogrodniczym - nie robię żadnych zakupów na allegro.
Tym środkiem pryskam wczesną wiosną, potem stosuję tylko wyciągi i gnojowice z pokrzyw, skrzypu i szałwii.
Szkodniki niszczę mydłem potasowym z dodatkiem wyciągów ziołowych.
Uważaj z chemią, bo możesz sama się podtruć nie mówiąc już o tym, że zniszczysz nią cały system pożytecznych bakterii glebowych i pożyteczne owady. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Grazynko jesteś wszechstronnie uzdolniona ;:138

Piszesz o naturalnych środkach , mogłabyś napisać mniej więcej jak rozrabiasz ten nawóz z pokrzywy i pozostałych ziół :?:

Ile razy mozna tym podlewać ?

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Podstawą są pokrzywy a jako dodatek inne zioła / skrzyp, szałwia, rumianek, wrotycz, mięta, krwawnik / zbierane przy okazji wypadów za miasto.
Co uda mi się znależć to ląduje w beczce z pokrzywami. :uszy
Jeśli mam obornik prawdziwy lub granulowany to też go dodaję do fermentacji.
Nie mam jakichś z góry ustalonych ilości.
Po przefermentowaniu rozcieńczam z wodą w stosunku 1 do 10 i podlewam tym rośliny raz na tydzień do dwóch tygodni.
Kończę jednak zasilanie w połowie sierpnia, żeby wszystkie rośliny spokojnie mogły przygotować się do zimowego snu.
Takie traktowanie roślin sprawia, że nie mam wielkiego kłopotu z chorobami czy szkodnikami.
Jedynie przy długiej jesieni czasem pojawia się mączniak / wtedy ścinam rośliny i wyrzucam do kubła / lub czarna plamistość / obrywam takie liście i też wyrzucam / ale z reguły są to niezbyt wielkie ilości zainfekowanych roślin.
Szkodników też jest niedużo, bo czasem opryskuję tą miksturą i wtedy mszyce czy inne szkodniki padają szybko, sporadycznie powracając - te po prostu likwiduję ręcznie lub przy użyciu mydła potasowego.
Wszystko zależy od tego jak bardzo nam się chce i na ile mamy czasu by poświęcić się roślinom. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Grazynko dziękuję za wyczerpującą informację ;:196

Pokrzywy , skrzypu i innych ziel jest u mnie pod dostatkiem ,więc na wiosne działam , beczke tez mam :tan

Wielkie dzięki . ;:180
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Grażynko do ciebie to mus zaglądać , bo zawsze coś ciekawego się dowiem . że wszystkie zioła dodajesz do gnojówki ???. dla mnie nowość . w tym roku już nie będę się zastanawiać co zrobić z naręczami krwawnika , czy dziurawca . wszystkie wymienione przez ciebie mama w ogrodzie i zastosuję do gnojówki . a dużo robisz gnojówki na sezon , bo mnie jakoś ostatnio brakuje 30 l. beczka , chyba zakupię większa .ja stosuję również na nawóz , wić na 30 ar, trochę malutko
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kogra ? AFAIK prosiłem Cię, żebyś dała znać jak otworzysz nowy wątek. :-P No ale fakt ? przy tylu forumowych znajomkach łatwo zapomnieć kto, o co i kiedy prosił. No i nie zgodzę się, że łatwo znaleźć jak się znaleźć chce ? w dziale z wątkami ogrodowymi aktywnych wątków jest kilkaset ? więc jedynym rozsądnym wyjściem jest patrzenie na te ze strzałeczką. :-P A jak nowy wątek zostaje założony, to strzałeczki nie ma. Tak czy siak cieszę się, że już tu trafiłem i że będę mógł śledzić na bieżąco tegoroczny rozwój kogrobuszu.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 No!!!! Takie to ogrodnictwo!!!!! Naturalne, bez chemi!!! A co tam listek z plamką!!! Zerwie się go i po krzyku!!! Ja stosuję pokrzywę, czosnek i nie narzekam. Jakoś kulek końskich nie przywozi :( Czyżby koniki sprzedał? :;230
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Grażynko dzięki za linki do programu Ogród bez tajemnic . nie mam tego kanału i w ogóle nie znałam tego programu . ja zaś mam tvn. meteo i oglądam Maje w ogrodzie .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tereniu - nie ma za co.
Zawsze chętnie podzielę się wiedzą. ;:108

Alu - mam beczkę 80 litrową i druga mniejszą 30 litrowa.
Obie zawsze "pracują" na bieżąco.
Jak z jednej biorę to w drugiej się "kisi".
A też nie mogę powiedzieć, że mi nadbywa.
Takiego ogrodniczego złota nigdy nie za wiele. :uszy
Nie oglądam już Maji, bo mnie wkurzyła tą wielkopańskością.
Odwiedza tylko ogrody pod sznurek na pokaz a nic ciekawego dotyczącego uprawy roślin czy warzyw w jej programach nie ma.

Loki - przecież się już raz "zameldowałeś" 9 lutego, nie pamiętasz..... ;:306
No ale rozumiem, chcesz się usprawiedliwić...... :;230
Przecież możesz wejść ze stopki mojego postu w innych wątkach.
Tyle tylko, że nie musisz.....tu wszystko jest dobrowolne a ja do nikogo i o nic nie mam pretensji. :uszy
Ale miło Cię widzieć w tym wątku. ;:168 ;:167

Tosiu - masz absolutną rację.
Nie będę z powodu kilku plamek latać z opryskiwaczem i szaleć.
Na dodatek chemii mam dość dookoła na co dzień, to nie będę sobie dokładać i truć się.
Końskiego nie dowieżli.......a to ci strata........bierz kostki cukru i do konika - przyczłapie za tobą do ogródka, zostawi co trzeba i wróci do właściciela. :;230
A tak serio to może warto by się przypomnieć ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”