Kaniutak zgadłaś pomarańczowa ta dalia na zdjęciu,z tym że ja sadzę karpy jednorocznych raczej nie mam,mam też liliowce i irysy, wrócę do dalii, ja akurat nie miałam problemu z daliami, jak nie zmarzły to znów część wysadzę ,nie które są tak wysokie, że trzeba je podwiązywać do palików,bo się przewracają. Pozdrawiam
A mi właśnie wymarzły dalie w ubiegłą zimę ale to przeze mnie, bo zbyt pomysłowa byłam. Zawsze trzymałam kłącza w piwnicy w trocinach i chociaż piwnicę mam w bloku więc ciepłą, to miały się dobrze karpy dalii i cebule mieczyków. Ale w ubiegłym roku wpadałam na pomysł, żeby przetrzymać je w szopce na działce i one mi po prostu spleśniały . Szkoda, bo przez lata urosły mi bardzo i były już bardzo dorodne. A tak właściwie, to zastanawiam się przez ile lat można wsadzać tę samą karpę do ziemi? .
Dziękuje za odwiedzinki i mam nadzieję że ciacho smakowało Pięknie u Ciebie .Śliczne masz dalie ,rozchodniki i astry.Jednym zdaniem, kochasz te kwiatki co ja .Powodzonka i zapraszam częściej.
Dziękuje za odwiedzinki , pięknie masz na tej swojej działce ile kwiatów i te kolory ale ty na pewno pielęgnujesz kwiaty od lat i takie masz efekty super będę zagladac częściej dobranoc
Też mam takie kolory dali . , trochę wymieniłam na jesieni ,dokupiłam też nasionka dali karłowatych , ciekawe jakie kolorki mi powschodzą ..Ja te wysokie uszczykuje gdy są za wielkie i wtedy mniej sie przewracają bo są gęściejsze i mniejsze .. Chyba że rosną przy siatce wtedy przekładam kilka gaązek za siatkę i nawet ich nie muszę wiązać ....
Witaj Pestko-Tereniu
Możesz napisać jak przechowujesz karpy dalii w piwnicy przyblokowej?
Czytałam tu na Forum,że można przechowywać w trocinach lub w piasku, ale nie mam doświadczenia.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
Anabuko1 zapraszam częściej Julianno co chodzi o dalie to w bloku trzymałam bez żadnych trocin ani ziemi tak po prostu poukładane w drewnianej skrzynce trochę wyschły ale przed sadzeniem na moczyłam w wodzie, i w maju do ziemi wsadziłam,.teraz mam dalie na działce w domku,przykryte tylko chodnikiem jeśli zmarzną trudno ale mam nadzieje że ,będzie dobrze pozdrawiam życzę słonka bo go brakuje.