Karolina__ pisze:Joluś przejrzałam nasionka i już kupiłam... Jak je siejesz?

Nie pamiętam,bo już od kilku lat sieją się same
Ale tytoń ma malutkie nasiona,a taki dla palaczy,to wiem,że się nie przykrywa nasion.No i dość rzadko.Na rozsadniku(ja mam takie zimne okno do wysiewów,zamykane).Pewnie w kwietniu.Jak ziemia się trochę ogrzeje.
justus27 pisze:Piękny, kolejny przedstawiciel hipeastrum.
Niby taki pospolity,a cieszy
jolcia1212 pisze:
Jolu hipeastrum bardzo ładne, taki delikatny kolorek. kiedyś miałam kilka cebul ale większość szła w liście. Teraz mam dwie śpiące cebule i nie do końca wiem czy je budzić podlaniem czy czekać aż same ruszą?
Wydaje mi się,że wina tego-że hipki idą w liście-to za wysoka temp.w trakcie zimowania.Cebule muszą być przechłodzone.
Mnie w zeszłym roku zakwitły może 2

.
W tym roku całe lato stały na dworze.Cebule dokarmiłam trochę i trzymałam prawie do mrozów,chłodne noce już były.A z ogródka- od razu do piwnicy-i 0 podlewania.Jak liście zaschły ,to oberwałam.I siedziały w ziemi -aż zaczęły coś puszczać.Później do nowej ziemi.Ale z podlewaniem czekałam aż pąki miały po jakieś 5cm wys.I wtedy na parapet.
Dowiedziałam się,że dobrze jest dodać do ziemi sproszkowane skorupki (wysuszone) jajek.A podlewać od spodu.No i czasem podlewać z nawozem.
Ja bym czekała aż same ruszą.Mi się wydaje,że mogą Ci pójść w same liście-jeśli je obudzisz za wcześnie...
mmaryla pisze:Jolu urocze Twoje hipeastrum ,te piękne kwiaty nie chcą u mnie zakwitnąć już 2 rok
Marylko,przeczytaj co napisałam do
Jolci1212.Myślę,że to jest główny powód.
Mi w tym roku kwitną jak szalone

.Bo przechłodziłam
katharos pisze:Faktycznie mamy takie samo hipeastrum

...właśnie zauważyłam że wypuszcza jeszcze jeden pęd kwiatowy

To suuuper.Mi w tym roku ,chyba 3 kwitły na 2 pędach

.A podobno ,jak duża cebula,to może nawet mieć 3 pędy

.Nie widziałam nigdy takiej.A druga sprawa,że często takie pędy kwitną ''po kolei'' a nie jednocześnie...
------------------------------------------
Przejrzałam dziś swoje achimenesy...Nie jest rewelacyjnie.Miałam nadzieję,że będą bardziej
płodne
Szyszeczek nie jest zbyt dużo
Na razie muszę trochę się wstrzymać,bo muszę zamówić
dilerki.A później będę Wam wysyłać.Ale tylko po 2-3 szyszeczki z koloru.Ok?Fioletowych(buraczkowy?) mam najwięcej-to te pospolite.
Są też 2 rodzaje czerwonego,ale są b.podobne,to nie wiem,czy nie zmieszać razem?
Mam ;
-żółty
-biały
-czerwony pełny
-fioletowo-buraczkowy
-niebieski (jasny)
-buraczkowy
-czerwony I
-czerwony II
Zapisane są,po kolei;
-trzynastka
-iza skula
-Karolina_
-Izabela14 (żółty tylko?)
-Nolinka
_Kubasia
-Sylvi
-JkaD
Mam nadzieję,że wszystkim wystarczy

.Jak macie jakieś kolorki z wymienionych,to piszcie na pw.
No i piszcie adresy,bo nie wiem,czy wszystkie mam.
Jak będę wysyłać,to dam znać.
Nie wiem,co z szyszeczkami dla Izy skula.Jak się nie odezwie,to przechodzą do wspólnej puli

.A będę mnożyć,by były szczepki na wiosnę,lub szyszeczki za rok.Nie będę słać w ciemno,bo szkoda i tych kilku szyszek-co by się miały zmarnować
Ktoś chciał jeszcze scillę ode mnie 
.To pisać....chyba
Misiaczka,ale coś dawno jej nie widziałam
Przydałoby się rozsadzić