Ibrakadabra i zielone pokoje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ibrakadabra i zielone pokoje

Post »

No tak, ucięło mi znów internet i hamaczek już zajęty :lol: Jestem jednak niewielkich rozmiarów, to wszędzie się zmieszczę :wink:
Pomieszkuję zresztą w róznych ogrodach, w każdym po trochu, bo mój własny nieustannie w remoncie ;:306
Ja też kocham dzwonki i mam ich trochę, ale nie wszystkie kochają mnie :roll:
Taki np. dzwonek drobny ... co roku ratuję jakiś kawalątek kępy i hoduję od nowa. Nie wiem, czy z ubiegłorocznego coś będzie, czy tym razem umarł na śmierć ;:218
Taką śliczną wiązówkę przywiozłam zeszłego roku od Asiulka. Ciekawe, czy się u mnie zadomowi?

Dopiero teraz udało mi się zobaczyć zdjęcie Szuwarka z Ibrakadabrą, które dla mnie wstawiłaś kilka stron temu. Potwierdzam wcześniejszą opinię: Szuwarek i Elfik są bardzo do siebie podobni!
Tyle, że u Szuwarka zauważyłam białą muchę, Elfik natomiast preferuje bardziej swobodny styl :wink:
Jeśli wieczorem będę jeszcze miała internet, to wstawię zdjęcie Elfa :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszyscy moi Goście już dawno wstali i udali się do swoich zajęć, należałoby podziękować za odwiedziny i przygotować jakiś smakowity obiadek. Może usmażę coś z czerwcowych róż :?:
Wiem, że niektóry taką potrawę lubią ;:108.

Miała być Parade, ale że z marketu - niestety chyba nie jest, prawda, Ursulko?
Została różą koperkową, bo porósł ją litosiernie wielki koper.

Obrazek

Rabatowa, niestety NN, ale była już w ogrodzie i bardzo się stara, żeby ją lubić.

Obrazek

Pozostałe już znam. Choćby Rosarium Uetersen.Po zeszłej zimie - urosła do wysokości kostek.

Obrazek

Modelka Heidi Klum. Musi dostać "schabowego", bo u Robaczka jest piękniejsza!

Obrazek

No i pieszczoszek Forum i mój, Eden Rose. Dwulatek, po tamtej zimie niewiele wyższy od krzaczków poziomek :roll:.

Obrazek

Jeśli Was nie zasłodziłam, to róże jeszcze będą.
Miłego dnia - Jagoda
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja u siebie też róże wstawiłam ,no cóż piękne.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzeczność wymaga, żeby odpowiedzieć na pytania, w miarę możności ;:7.

Grażynko Księgowa, tojady mam, nawet dwa różne, ale gdzie :?: Niezbyt biegle gmeram w swoich zdjęciach :oops, jestem jednak wdzięczna za przypomnienie, co jeszcze niebieskiego mogę mieć. Bezcenne!

Pati, nie nie nie, zamiast sławojki proponuję piwniczkę pachnącą jabłkami ( Ty chyba piwniczki nie masz ). Tak to jest, kiedy się spóźnisz.
To żółte, to naparstnica zwyczajna ( choć dla mnie nadzwyczajna! ), kupiona w jakimś ogrodniczym.

Ambo, Szuwarek przeprosił, kołnierza nie będzie ( póki co ).
O kotach będzie osobna sekwencja - pedagogiczna.
Sprawę wierności własnemu ogródkowi wyjaśniła Grażynka ;:333.

Ewo_Rozalko, chciałoby się zaśpiewać, "czego się boisz, głupia" (Jan Kaczmarek ). Ewuniu, to nie o Tobie, to tylko cytat. Mnie nie przeszkadza, że są wszędzie. Moja miłość do dzwonków jest wielka. Twoje róże zaraz obejrzę i wypowiem się u Ciebie.

Pati, dostaniesz je wiosną i będziemy te dzwonki "przeklinać" razem ;:306.

Gajowa, rozwary Ci się nie udają? Rośliny wg mnie absolutnie bezproblemowe, nie mają szczególnych wymagań, rozrastają się, a nawet sieją. Musiało im u Ciebie zaszkodzić coś specjalnego. Tylko co ;:219. Widziałam też na targu w Długosiodle ( ;:oj ) rozwary niziutkie, niebieskie pełne - takie mi się marzą.

Miriam, to jest naparstnica zwyczajna, wg Eugeniusza Radziula wywodzi się ze środkowo - wschodniej Europy i Azji. Liście ma gładkie, bez meszku, jaki mają inne digitalisy. Nie zauważyłam wysiewu, ale ja ( głupia ) zbyt szybko wycinam przekwitłe kwiatostany! Już nie będę, może się wysieje ;:224.

Chatte - Izuniu, jak zechcesz po trudach remontu swojego ogrodu odpocząć w moim, dostaniesz wygodny materacyk pod jabłonią ;:333. Aż muszę sprawdzić, skąd ten pomysł z remontem, ale szczerze mówiąc, chyba wszyscy się za to wiosną zabierzemy :;230.
U mnie nie chcą rosnąć dzwonki kremowe ( campanula lactiflora ), a takie są śliczne ;:145.
Może wreszcie ten od Irminki się uda, tak od serca darowany ;:167.

Zimno za oknem, "a w sercu ciągle maj" ;:215 , No może czerwiec ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udanego dnia - Jagi
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

chatte pisze:No tak, ucięło mi znów internet i hamaczek już zajęty :lol: Jestem jednak niewielkich rozmiarów, to wszędzie się zmieszczę :wink:
Izuś, to ja podzielę się z Tobą swoją miejscówką. Razem będzie nam raźniej.
Jagi Droga widzę, że starannie do prowadzenia wątku się przygotowałaś. ;:63 Piękne zdjęcia, przemyślane i wyczerpujące prezentacje. Nie to co ja robię w swoim wątku - chaotycznie i z doskoku. Ale cieszę się, że u Ciebie mogę posiedzieć i piękne dzwonki pooglądać (bo znowu do nich dzisiaj wróciłam), ponieważ podobają mi się bardzo Twoje dzwonkowe odsłony ;:108 Tylko dlaczego u mnie nie chcą się rozsiewać? Brzoskwiniolistny gdzieś mi przepadł.....a powinien się rozsiać?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

A mnie się ta róża w koprze podoba...w ramach rozwiązań nieszablonowych nie dalej jak ze 2 dni temu wymyśliłam obie, że posadzę koper między aksamitkami i cyniami i być może ze dwa pomidorki koktajlowe na grządce z kwiatami :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu, mój miły Daffodilu :!: Twój miły wpis jest świetnym wstępem do mojej specjalnej wypowiedzi kocio - pedagogicznej.
Przygotowanie, mówisz :?: Mój zawód wyuczony - nauczyciel.

Najpierw koty - na specjalne życzenie Amby.No i pretekst do dalszego ciągu, który zaraz nastąpi :!:

Piękny, posępny i dobrze ułożony Dekiel, budzący respekt w kocim stadzie. Profesor.

Obrazek

Wicek, sama słodycz i łagodność, pacyfista, każdemu schodzi z drogi - kariery nie zrobi.

Obrazek

Szuwarek, rudy, trudny charakterek, dobry napastnik ( ptaki, krety, myszy ) ale nie wybitny. Za gruby i za długo śpi.

Obrazek

No i Ibrakadabra, młoda, dzika, niesforna, nieprawdopodobnie sprawna i zachwycająca. Nie słucha nikogo, indywidualistka i prowokatorka. Powinna siedzieć na karnej ławce, a jednak ...

Obrazek

Skąd Ibrakadabra :?: Wiecie. Z fascynacji Zlatanem Ibrahimoviciem, piłkarzem. Zaczęło się od zachwytu ekwilibrystycznymi wyczynami tego szalonego szwedzkiego Bośniaka i jego drapieżną i fascynującą urodą, zwłaszcza uśmiechem. Potem z ciekawości nabyłam książkę "Ja, Ibra" (polecam) i przeczytałam, komu ją zadedykował. I tym kupił mnie nieodwołalnie :!: :!: :!:

" ... Chcę też zadedykować ją ( tę książkę ) wszystkim dzieciom, a zwłaszcza tym, które czują się trochę dziwnie i odmiennie, które nie są akceptowane i które dają się zauważyć z niewłaściwych powodów. Niebycie takim, jak inni, jest OK. Wierzcie w siebie, jak uczy moja historia, bo mimo wszystko każdy może odnaleźć własną drogę."

Cytat ten daję pod rozwagę rodzicom, którzy martwią się innością swoich dzieci. Inni są wielcy i wspaniali ;:108. I jak tu nie kochać Zlatana ;:167.

A kiedy prosiłam Sławka, żebyśmy go sobie kupili - nie poparł mnie ;:174.
:wit Jagoda
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, nie uwierzysz, nie siałam kopru, a przy wszystkich świeżo posadzonych różach pojawiał się nie wiadomo skąd. Dla jasności, w innych miejscach nie. Ja Cię poprę w każdym niekonwencjonalnym zamierzeniu. Siej. Mój koper, bardzo dorodny dostała moja przyjaciółka Basia, miłośniczka przedwojennej wersji zupy koperkowej, wykonanej z wielkiej wiąchy kopru z badylami włącznie ;:oj. Może Ty też lubisz :?: A zapach kopru jest moim ulubionym.

;:196 - Jagoda
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja właśnie dziś kupiłam nasiona kopru zodobnego i posieje go przewrotnie na rabatce z różami :twisted: Jestem szaaaaalonaaaa ;:306 ;:306 ;:306
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Do dyskusji o koprze włączę się i ja :!:
Nie żałowała baba kopru - powiedział Szwejk do konwojującego go żandarma,gdy zakąszali
kolejnego sznapsa.
A ja jestem jak ta baba,bo co roku robię ze swoich ogórków i kopru świetne kiszone.
Pozdrowienia dla Gospodyni i ANNY ;:215
Sławek
.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Nikt tak nie pisze jak Ty,jesteś jedyna w swoim rodzaju ;:196
Kiedyś koper tak uwielbiałam,że jadłam go jak szalona na kanapkach i dosłownie do wszystkiego 8-)
Ibrakadabra jakoś tego Imienia nie skojarzyłam z piłkarzem ,ale może dlatego,że"niestety"fanem tego sportu nie jestem :oops: Ale pomysłowe :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Swoje ogórki kiszone i takie w zalewie musztardowej, a nadto papryczki marynowane to absolutna konieczność :tan To i koper musi być ;:138
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Czytam o mariażu róż z koprem.
Tyle, że koper potem niejadalny ;:218 Bo róże pryskane na robale i grzyba ;:218
Czy nie było potrzeby?
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Witaj Jago, obejrzałam dokładnie zdjęcia Twojego ogrodu w poszukiwaniu tojadu bo przecież sportretowałam go. Na pierwszym zdjęciu w lewym dolnym rogu to chyba on? Słabo go widać.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aguś, mój ogródek przeżył dwie rewolucje (Wielką i Małą) i do tej pory zbieram ich pokłosie, czyli porządkuję, "remontuję" i przerabiam. A wszystko przez forum! Zanim tu trafiłam, wydawało mi się, że ok. 100m kw. na kwiaty mi wystarczy! Dobre, co? ;:306
Myślałam, myślałam i wymyślałam, że widocznie w mojej ziemi zagnieździł się jakiś patogen, który akurat dzwonki drobne atakuje i to gdziekolwiek bym ich nie posadziła. Może i Tobie taki złośliwiec się przytrafił co parol zagiął na dzwonki kremowe? :roll: A może nie, może teraz się uda :D

Róże masz śliczne! Moja Heidi nie kwitła tak ładnie :roll: I tojad widzę przecudny! :shock:
Dziękuję za wspaniały wykład o Twoich kotach ;:180 ;:63
Tylko dlaczego "profesora" nazwałaś "Pokrywką"? ;:306

Specjalnie dla Ciebie wstawiłam w swoim wątku zdjęcia Elfika :wink:

Asiulek, z Tobą mogę siedzieć nawet na gałęzi jabłonki ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”