Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Damian, nikt nie jest złośliwy, akurat ta rozsada pomidorów z tego filmu nie była za bardzo dobrym przykładem dla uczących się ogrodników. Rozsada była powyciągana, a jak ogrodnik uczący się weźmie za dobry przykład ją i uzna swoją za podobną to może różnie byc. Wiosna i sezon się dopiero rozpoczyna i wiele będzie pytań i życzliwych odpowiedzi co i jak zrobić, żeby coś urosło itp. Ojjj się opisałam.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

właśnie niektórzy myślą że krzaki są duże to fajnie i że to lepiej hehe......
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

DamianC, może każdy sam powinien sobie zrobić porównanie. Taki mały eksperyment. Jednego pomidora wsiać bardzo wcześnie, chuchać na niego i dmuchać, by wyrósł na wielkie krzaczysko. A drugiego wsiać w optymalnym terminie. Potem porównać plony i uczciwie je opisać.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Wiesz DamianC, ludzie się wzajemnie nakręcają. Mają do tego prawo, bo każdy może sobie eksperymentować i to opisywać w sieci. Jednak niezwykle ważna jest uczciwość. Jeśli coś sprawdziłam, piszę o efektach. Jeśli znam coś tylko z literatury, wyraźnie to zaznaczam.

Kilka miesięcy temu musiałam przesadzić skrzydłokwiaty. A dokładnie mówiąc to je porozsadzać, bo nie pamiętam ile lat rosły w starych donicach. Były tak rozrośnięte, że właściwie nie było ziemi, jedynie gąszcz splątanych grubych korzeni. Kilka godzin je rozplątywałam. Porozsadzałam i mam 6 dużych donic. W 5 rosną dobrze, kwitną a w 1 liście zasychają. A przecież skrzydłokwiat to bezproblemowa roślina dla leniwców. Więc dobrze byłoby, gdybyśmy pamiętali, że sianie, pikowanie, przesadzanie i dbanie o rośliny, to nie to samo, co rozwiązywanie równania matematycznego.
Pabblo_Pl

Post »

Ja powiem tak,

swoje kilka szt. też już posiałem ale no właśnie..

Posiałem każdy osobno na głębokość ok. 6-7mm więc pewnie z 2 tyg będą wschodzić.

Następnie posiałem odmiany doniczkowe z zamiarem wystawienia w maju już z kwiatami na balkon,
nawet jak mi za bardzo wybiegną to je dwa razy przesadzę ograniczając im wzrost..
W posianych mam 4 malinowe koktajlowe od forumowicz i tu mam zamiar zrobić sadzonki do gruntu a z wilka puścić w doniczce z przeznaczeniem ogłowienia po pierwszym gronie, tak z czystej ciekawości bo wiem że one są za duże do donicy..

W połowie marca sieję odmiany do gruntu i po 15 maja wysadzam..

Można próbować i opisywać to tak jak napisała Bożenka na forum.
P.S

Mój zimowy pomidorek doniczkowy nadal żyje i ma z 4 cm wzrostu siany bodajże w listopadzie (lub październiku)
po przesadzeniu do odpowiedniej ziemi ruszył właśnie, w ciągu jednego dnia puścił nowy listek i zapowiada się dobrze..
A też myślałem że już nic z niego nie będzie..

Dodam tylko że mam zerowe doświadczenie w kwestii uprawy pomidorków i to są pierwsze próby..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Zainteresowały mnie wytłoczki do jajek z biedronki, te plastikowe :) Jest to multipaleta 2x5 i miniszklarenka w jednym. Co sądzicie o rozsadzie w takich wytłoczkach i jakie roślinki można tam posiać? Przed chwilą eksperymentalnie posiałem tam sałatę :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

może być za malutka
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem ew. drobne kwiatki, typu lobelie i to też na chwilkę z przeznaczeniem do rozsadzenia w większe doniczki. Z warzyw nie przychodzą mi na myśl żadne na tyle małe, żeby miało to sens.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Te plastikowe wytłoczki mogą super posłużyć jako pojemniczki na podkiekowywania nasion, łatwe do ponumerowania i małe i kilka w 1;) na kaloryfer się też zmieszczą.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Danger plastikowych pojemników używam do kiełkowania papryk .Zabierają mało miejsca na parapetach i mieszczą od 10 do 12 odmian :wink: Idealnie mieszczą się na kaloryferach .
Już mnie ręce swędzą ,żeby chociaż po nasionku do ziemi włożyć ;:131
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja dziś wobec tego swędzenia wykonałam rytualne macanie nasion z wymianki...muszę to też hamować, bo je sprasuję na płasko od nieustannego dotykania...ale zakładam, ze dopiero w pierwszym tygodniu marca bedę kiełkować paprykę, bo w tym roku oprócz wybujałych rozsad zamierzam mieć też owocne zbiory :wink:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tak Pati bijmy się po rękach jeszcze trzy tygodnie ,a potem hulaj dusza piekła nie ma :heja
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

Też się biję po łapach zwłaszcza, że podłoże zakupione, wielodoniczki i inne pojemniki wyciągnięte z piwnicy stoją i necą, żeby coś w nie wrzucić.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A ja właśnie popikowałam sałatę, Kozulową i Syrenę, bo to dzień liścia :heja . Ze dwa tygodnie postoi w domu, żeby się przyjęła, a potem powędruje na balkon (zabudowany) ;:108. Mam nadzieję, że potem temperatury będą ciut wyższe ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Ja wysiałam papryczki ostre które będą rosły w doniczkach . Dość długo nie wschodziły. Zaczęłam się już martwić, ale oto są :tan Co za radocha jak zaglądasz w pojemnik i widzisz wychodzące malutkie roślinki z ziemi
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”