Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia

Post »

Danutka już siej ;:196 co roku tak robię...czym wczesniej posiejesz Lobelię tym szybciej zobaczysz pierwsze kwiatuszki ;:138
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Ja dzisiaj posiałam przylądkową białą i niebieską,zamierzam użyć ich do kompozycji z werbeną zwisającą.Kusi mnie również różowa zwisająca,jeśli spotkam pewnie kupię.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu,ja właśnie posiałam i rózową przylądkową,i fioletową zwisającą ;:224 ...jak co roku zrobię z nich kompozycję...w zeszłym roku mieszałam z Surfinkami w tym roku mam coś innego na myśli ;:218 ;:167
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Czy różowa jest trudniejsza?W tamtym roku z całego opakowania nasion wzeszły 3szt.a później i tak padły.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu nie jest trudniejsza po prostu zależy wszystko od nasion ja w tym roku zrobiłam drugie podejście,bo też mi nie wzeszła ;:108
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogumila_r pisze:Witam Wszystkich lobelio-lubnych :wit i niesmialo dolaczam do Waszego grona - w tym roku moje pierwsze doswiadczenia z lobelia. Wlasie otworzylam pierwsza paczuszke z nasionami i... jestem przerazona, toz to istny pyl!!! Jak to siac?! Czy macie jakies sprytne sposoby i czy siejecie tak normalnie, prosto z paczuszki? będę bardzo wdzieczna za porady ;:173

(Przepraszam - chwilowo brak polskich znakow)

Bogusiu ja siałam lobelkę w taki oto sposób....brałam kilka nasionek w paluszki i z jakiejś dwudziestocentymetrowej wysokości puszczałam je do pojemniczka z ziemią :D ...w ten oto sposób upadały mi w różne miejsca....nie widziałam gdzie te nasionka upadały ze względu na ich mikroskopijną wielkość ale teraz po wschodach widzę, że sposób okazał się nie taki zły :D ..... myślę że dość rzadko mi wyszło....i tak miało właśnie być :D (patrz moje fotki powyżej) pozdrawiam :wink:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Moja rośnie pięknie, ale tylko miałam jedną odmianę zeszłorocznych nasion. Czekam niecierpliwie na listonosza z kolejnymi kolorami nasion, oj opóniona jestem z wysiewem lobelii 2 tygodnie, niedługo czeka mnie pikowanie. Zastanawiam się czy nie wysiewać po kilka na paletach a potem w większe pojemniczki z bryłą powsadzać, choć wtedy to już pikowanie nie będzie ;) kolejny raz obejrzałam wczoraj wątek od początku, hahah uwielbiam lobelie ;)
danutka1
200p
200p
Od: 3 lut 2013, o 20:43

Post »

kurcze to podlewanie jest tragiczne, część mi się położyła (pewno już nie wstanie ;/ ) a czerwona posiana nie wschodzi :? od 04.02.2013 r. chciałam dokupić białą ale jej nigdzie niema
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Danutka na początku lepiej zraszać ziemię delikatnie:)

Pozdrawiam :wit
danutka1
200p
200p

Post »

właśnie delikatnie zraszałam albo lałam po brzegu i tak po kilku godzinach patrze poprzewracaly mi sie niektóre, pewno sie juz nie podniosą?
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

to je wystarczy delikatnie podnieść na przykład wykałaczką.
danutka1
200p
200p

Post »

jak tylko wrócę z pracy to zaraz będę je reanimować :roll: wykałaczką
dzięki za porady :)
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

W tym roku lobelię podlewam do podstawki, tak jest o wiele bezpieczniej. W zeszłym podlewałam od góry i tak jak Danutce kładły mi się niestety ;:222.
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez podlewam Lobelie od spodu ;:108 to sprawdzony sposób ;:224
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Najlepiej opryskiwać bardzo rozproszonym ale z daleka opryskiwaczem, np. Po płynie do mycia szyb, większą lobelkę podlewam delikatnie po ścianie doniczki.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”