Poczekać i posiać w terminie. Mnie w tamtym roku swędziły łapki, ale zbyt wcześnie wysiane nasionka w większości się zmarnowały. Szkoda nasion i straconych nadziei. W tym roku cierpliwie czekam.bozkaw pisze:To nie za wcześnie na wysiew?.Na moich nasionkach pisze wysiewać w kwietniu.Już sama nie wiem co robić
Żurawka z nasion
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żurawka z nasion
No właśnie...poczekam.Bożena znasz się na nasionkach?, a co myślisz o tej róży, ma to sens?.http://allegro.pl/roza-teczowa-nasiona- ... 91557.htmlBozenkaA pisze:Poczekać i posiać w terminie. Mnie w tamtym roku swędziły łapki, ale zbyt wcześnie wysiane nasionka w większości się zmarnowały. Szkoda nasion i straconych nadziei. W tym roku cierpliwie czekam.bozkaw pisze:To nie za wcześnie na wysiew?.Na moich nasionkach pisze wysiewać w kwietniu.Już sama nie wiem co robić
Bożena
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Imienniczko, link kieruje na inną stronę.
Każdy musi sam spróbować z nasionkami. W ubiegłym roku z 2 paczuszek lawendy nie wzeszło nic a z trzeciej istny gąszcz. Siałam tak samo. Wiem jedno, warto eksperymentować i wyciągać wnioski. Dobrze je też zapisać i przeczytać w kolejnym roku. W ten sposób oduczyłam się zbyt wczesnego siania.
Mam nasiona host, ale cierpliwie czekam do kwietnia. Wtedy posieję je i od razu wystawię na balkon. Niech same zdecydują, kiedy dla nich odpowiednia pora do wystawienia nosków na świat.
Każdy musi sam spróbować z nasionkami. W ubiegłym roku z 2 paczuszek lawendy nie wzeszło nic a z trzeciej istny gąszcz. Siałam tak samo. Wiem jedno, warto eksperymentować i wyciągać wnioski. Dobrze je też zapisać i przeczytać w kolejnym roku. W ten sposób oduczyłam się zbyt wczesnego siania.
Mam nasiona host, ale cierpliwie czekam do kwietnia. Wtedy posieję je i od razu wystawię na balkon. Niech same zdecydują, kiedy dla nich odpowiednia pora do wystawienia nosków na świat.
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
Ja w tym roku posiałem bardzo dużo różnych bylin i krzewów na próbę żeby się przekonać czy jest sens je siać oraz jakie warunki są sprzyjające
Żurawki też są już w ziemi i z niecierpliwością czekam na kiełkowanie bo bardzo je lubię ;D

I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam 

Ja też dołączam do grona wysiewających żurawki
Chciałabym je wysiać tak pod koniec kwietnia, bo nie będę miała na nie miejsca. Podpowiedzcie, czy to nie za późno?

Pozdrawiam, Bogusia
Na byliny kwiecień-czerwiec to najlepsza pora. I tak nie zakwitną w tym roku a do jesieni dostatecznie urosną. W ub roku siałem żurawki w V do gruntu. Po posianiu przykrylem folią na płask, skiełkowały po tygodniu. Na początku siewki są bardzo drobne.
Nie mogłam już dłużej czekać i wysiałam dziś pół opakowania żurawki, te mikroskopijne ziarenka minimalnie przykryłam ziemią z włóknami kokosowymi i zrosiłam mgiełką. kuwetę przykryłam szybą.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
W jakim celu przykrywasz te nasiona po wysiewie?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. W takim razie będę je siała dopiero w maju 

Pozdrawiam, Bogusia
By utrzymać wilgoć, by ptaki nie grzebały, by było im cieplej i by szybciej skiełkowały...seedkris pisze:W jakim celu przykrywasz te nasiona po wysiewie?

Udało mi sie w tamtym roku i w tym też mam zamiar tak siać. Pewnie są i inne lepsze metody, ale nie ma to jak własne doświadczenie

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jadziu, odmian szlachetnych nie uzyskasz z nasion, one są rozmnażane in vitro. Czasem się wysieją i jakieś ciekawe siwki się otrzyma, ale to raczej przypadkowo.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 wrz 2012, o 20:52
Czy mam szanse, że z czerwonych/bordowych żurawek otrzymam z nasion również czerwone żurawki? Jakieś w ogóle jest? Warto się bawić?? Potrzebuję ich duuużo i może warto.... ?
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z nasionami jest ten problem, że one po prostu słabo kiełkują, może są puste, nie wiem, wysiewam z moich żurawek, a mam ich kilkaset na ogrodzie, a roślinek jest kilka. Trzeba by botanika zapytać jak jest tego przyczyna.