Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja żółta- jedna i ta sama, ale trzy różne miejsca - dwa w pełnym słońcu i jeden w zupełnym cieniu. Tylko wydaje mi się, że moja ma ciemniejsze kwiaty. Najbardziej pasuje mi z opisu ,Hydon Sunset, ale kupiona z 6 lat temu i ciągle jest taka nieciekawie mała.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Mam nadzieję,ze teraz będe miał nieco więcej czasu- nareszcie!
W kręgu podejrzen, albo Little Aurora, albo Golden Prayers. W sumie te dwie prawie sie nie różnią.
Myślałem jeszcze o Birchwood Parky's Gold, ale jeśli wolno wzrasta to na pewno nie ona.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Little Aurora mam i jest ona dużo większa, Golden Prayer's jest również inna ( i również większa) - chyba będę miał następną "nieznajomą" :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Następna hosta do identyfikacji

Post »

Kupiłam coś takiego pod nazwą Francee:

Obrazek

porównanie wielkości z Night before Christmas i Julia
Obrazek

sprawdziłam w necie i to mi wcale nie wygląda na Francee!
Pomóżcie, podpowiedźcie, co ja takiego kupiłam? Ładne jest, wygląda na jakąś miniaturkę, ciekawe jak zakwitnie?
Reszta zakupów się zgadza, a zanabyłam ich 9 łącznie.

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, trudno powiedzieć. To może być Francee, hosty za młodu bywają bardzo niepodobne do swoich dorosłych postaci.
Niestety przed osiągnięciem co najmniej 3 roku niewiele jesteśmy w stanie stwierdzić.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Podobna jest trochę do młodej Green Gold - tylko te kolory jakieś takie dziwne (jasne, ciemne) i za razem błyszczące liście.
Czy te kolory na zdjęciu są zgodne z rzeczywistością? - jedynie Ty to możesz ocenić.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomaszu, ale ona ma już ze 4 pędy. To mam ją nadal uważać za młodą?

Pozdrawiam. Ania

Kolory się raczej zgadzają. Starsze liście - nasycona zieleń, młodsze - trochę jaśniejsze. Wszystkie lekko błyszczące. Milimetrowa biała obwódka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ilość pędów nie określa wieku rośliny. Mam drugi rok Patriot mnożone in vitro, niektóre są poczwórne, a ich wielkość to ok. 3 cm listki może ze 2/3cm.
Sprawę pogarsza też słaba jakość zdjęć, chyba komórka robiłaś?

Paco...a czym różni sie Francee od Green Gold, bo mi sie wydaje, ze niczym. Widziałem stare rozrośnięte formy, naprawdę nie ma różnicy
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tomasz II pisze:
Paco...a czym różni się Francee od Green Gold, bo mi się wydaje, ze niczym. Widziałem stare rozrośnięte formy, naprawdę nie ma różnicy
Tomaszu - nie jestem w stanie powiedzieć czym się różnią dorosłe hosty, gdyż obydwie mam młode.
Francee u mnie ma zielony kolor bardziej wchodzący w szaro zielony, natomiast Green Gold ma bardzo ciemny i soczysty zielony kolor liści.
Tak przy najmniej jest u mnie. :wink:

A tak wygląda dorosła Green Gold w OB we Wrocławiu.

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Identyfikacja nowych nabytków

Post »

Po przemyśleniach i porównaniach dochodzę do wniosku, że rzeczywiście trzeba poczekać ze 2-3 lata aż to "ładne coś" pokaże na co go stać, ale jednocześnie podrzucam pomysł: może by tak przy opisach funkii, jezeli jest to możliwe, wstawiać zdjęcia roślin "młodocianych"? Pozwoliłoby to uniknąć wielu pytań

Np. na zdjęciu poniżej czerwonawy listek pośrodku tej grupy nowych moich nabytków to Sum and Substance (trochę jest niepodobny do formy dorosłej :D
Obrazek

Przepraszam, wkleiło mi się małe zdjątko, na którym nic nie widać. Już się poprawiam.
Obrazek

Pozdrawiam. Ania

P.S. Za jakość zdjęć przepraszam, robione z komórki, niedługo się poprawię. :oops:
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Sum and Substance mogła dostać nieco więcej słońca dlatego mocniej się wybarwiła :)

Większe formy na tym zdjęciu poznaję, nawet z komórki:) Widzę tu Fragrant Bouquet, Guacamole... Queen Josephine...

Paco, wcale sie nie upieram, że Francee nie rożni sie od Green Gold. Ale różnice te są niezauważalne. U osoby, u której widziałem te dwie wielkie kępy niczym sie nie różniły. Mozę być i tak, że są błędnie oznaczone. Do podobnych im zaliczyłbym też Carola.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tomaszu masz rację - to prawidłowe oznaczanie i w zasadzie ciągła niepewność, czy na pewno to co kupiliśmy jest tym co chcieliśmy kupić jest prawdziwą zmorą. :D
Czyż ja mogę być pewien, że mam prawidłowo określone przez sprzedającego odmiany??? Niestety nie:?
Chyba, że są tak charakterystyczne, ze nie można ich pomylić.

Tą na przykład ( w kłączu ) kupiłem jako Blue Mouse Ears :shock:

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

...No jak widać na kartce jest to Blue Mouse, a nie Blue Mouse Ears :) :wink:
Ale poważnie, kiedyś Pidżama stwierdziła, że polskie błędy powinny być karalne, gdyż osiągnęły szczyty możliwości w niedbalstwie i pomyłkach. Miała rację.

W dodatku miałbym apel odnośnie do wszystkich, którzy kupili w Polsce "latoś" On Stage. Cała partia jest zarażone wirusem HVX :( Te rośliny trzeba natychmiast zniszczyć.
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witam ;
mam ponownie prosbę ;nowe dwie hosty bez nazwy-może je Znacie..... Obrazek Obrazek
Z góry dziękuję i pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ta pierwsza to mutująca Fire and Ice, druga trudno mi stwierdzić. Nie ma jeszcze prawdziwie dojrzałych liści.
Zablokowany

Wróć do „Hosty”