Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jaka jest ich nazwa?

Wielokrotnie pytałem i za każdym razem otrzymywałem odpowiedź - "tajemnica handlowa"., są smaczne, duże, najlepiej jeść, nie z krzaczka tylko po 2-3 dniach, więc co roku kupuję 20 krzaczków.
marck
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 maja 2008, o 20:59

Post »

Witam! Załączam zdjęcie moich pomidorków. Nie są tak dorodne i wyrośnięte jak Erazma i Tadeusza48, ale jak dla mnie mogą być :) Pierwsze pomidorki które hoduję, wiadomości praktycznie tylko z tego forum.
Obrazek
Dodam że dziś odbył się u mnie pierwszy zbiór połączony z pożarciem przez moją pociechę pierwszego koralika
Pozdrawiam
Oldmike
100p
100p
Od: 13 cze 2007, o 20:46

Post »

Też pierwszy raz jestem hodowcą pomidorów i ogórków bo nie miałem koncepcji co wsadzić w szklarnie.
Odmiana Merrisa, Malinowy i ogóry
Obrazek Obrazek Obrazek

Hodowla, jak na razie, prosta jak konstrukcja cepa. Podlewać, nawozić, podlewać, nawozić. Perwsze ogórki już zeżarte. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pomidorki bardzo ładne. A czym je zasilacie?
Pozdrawiam Andrzej.
Oldmike
100p
100p
Od: 13 cze 2007, o 20:46

Post »

Erazm pisze:Pomidorki bardzo ładne. A czym je zasilacie?
Pomidory i paprykę podsypuje saletrą wapniową a ogórki saletrą amonową. Reszta mikro i makro dolistnie tj. Florovit + siarczan magnezu.
marck
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 maja 2008, o 20:59

Post »

U mnie do zasilania daję tylko po garści na tydzień nawozu co się Krowieniec nazywa :)
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Witam to moje pomidory:
Obrazek Obrazek Obrazek

zapraszam do mnie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 112#363112
Lukasz uki94
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak pisałem poprzednio ja bym zmył wapno z boków tunelu. Przy niektórych krzakach pomidorów masz pędy boczne powyżej pierwszego grona. Drugi pęd boczny wyprowadzamy zawsze z pod pierwszego grona. Jest on najsilniejszy.
Pozdrawiam Andrzej.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ŁUKASZ- uważam że za bardzo golisz ( za dużo zrywasz liści) krzaki pomidorów. Liście pomidorów mają istotny wpływ na wielość rośliny i owoców. Wielokrotnie na tym forum pisałem że należy usuwać tylko liście które są o innym zabarwieniu niż zielone( chore) oraz liście które dotykają ziemi, bo podlewając pomidory je moczymy co może spowodować powstanie choroby grzybowej.

Innych liści nie usuwamy do czasu aż na dolnych gronach zaczną się zapalać owoce( zaczynają bieleć, nabierać koloru i rumieńce), wtedy to , i dopiero wtedy wraz z zapalaniem się kolejnych od dołu gron pomidorów usuwamy zdrowe liście znajdujące się bezpośrednio przy i poniżej dojrzewających owoców ; by zwiększyć dostęp światła do gron i by liście na wypadek ewentualnej choroby ,dotykając do owoców pomidorów nie powodowały przeniesienia choroby z liści na owoce.

Błędem jest usuwanie liści by przerzedzić rośliny, by miały przewiew, w takim wypadku należy zrezygnować z prowadzenia krzaka na dwa pędy ,a nawet usunąć całego krzaka jeżeli jest za ciasno dla swobodnego wzrostu rośliny. Jeżeli będziesz nadal , niepotrzebnie usuwał liście to w znaczny sposób zmniejszy Ci się plonowanie roślin , poprzez zmniejszenie owoców, oraz ich wielkości. Pozdrawiam . Tadeusz.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne i zdrowe pomidorki Gabi. :D
tadeusz48 pisze:ŁUKASZ- uważam że za bardzo golisz ( za dużo zrywasz liści) krzaki pomidorów. ...
Ja usuwam liście jak już pisałem tylko do pierwszego dolnego grona. Dziennie można usunąć max. 1 - 3 liści z krzaka. Po zerwaniu owoców z dolnego grona usuwam stopniowo liście do następnego grona.
Pozdrawiam Andrzej.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:Piękne i zdrowe pomidorki Gabi. :D
tadeusz48 pisze:ŁUKASZ- uważam że za bardzo golisz ( za dużo zrywasz liści) krzaki pomidorów. ...
Ja usuwam liście jak już pisałem tylko do pierwszego dolnego grona. Dziennie można usunąć max. 1 - 3 liści z krzaka. Po zerwaniu owoców z dolnego grona usuwam stopniowo liście do następnego grona.

ERAZM myślę że się zgodzisz, jeżeli Cię poprawię. Jednorazowo można usunąć max. 1-3 liście, a nie dziennie, bo ktoś może zrozumieć ze jak usunie 9 liści w ciągu 3 dni, to jest dobrze, a nie jest,tak duże usunięcie ma wpływ na osłabienie wzrostu i owocowania i nie należy tak postępować. Przy usuwaniu liści należy mieć na uwadze dobro rośliny , a nie swoje wygody.

GABRIELO- muszę i ja pochwalić Cię za wyhodowanie tak pięknych pomidorów.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Tadeuszu bardzo dziękuje ci za taką radę teraz już nie będę obrywał liści pomidorów.
Gabrielo masz piękne pomidorki
Lukasz uki94
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodzi mi o to, że jednorazowo możemy usunąć 1- 3 liści max. ale nie należy tego robić codziennie. Zabieg taki można przeprowadzić co 3 - 4 dni. Przy trwającej przez kilka dni słonecznej pogodzie usuwa się nie więcej niż 1 - 2 liście. Zrywanie liści należy wykonywać przy niskiej wilgotności powietrza oraz podczas słonecznej pogody, co przyśpieszy osuszanie ran a tym samym zmniejszy zagrożenie szarą pleśnią. Usuniecie większej ilości liści może spowodować zaburzenia w gospodarce wodnej rośliny i powodować pękanie owoców.
Warto przeczytać m.in. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=gg14.txt
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kto pochwali się pomidorkami uprawianymi w tunelu? :D
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ