Moje storczyki i problemy....
Dzięki:) Martwi mnie tylko to, że mimo tacek z wodą kilka storczyków ma na sobie lepkie kropelki.... Czy to tylko (a moze aż) powód małej wilgotnosci?
I mam jeszcze jedno pytanie... Jeżeli słonko o godz. 15.00 jest na wprost okna to jest na stronę?????( zachodnią, południową? - odpowiednią dla storczyków czy nie?)
I mam jeszcze jedno pytanie... Jeżeli słonko o godz. 15.00 jest na wprost okna to jest na stronę?????( zachodnią, południową? - odpowiednią dla storczyków czy nie?)
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, ta malina jest fantastyczna!
Powodów lepkości nie znam i chętnie sama sie dowiem, jaki jest tego powód.
Co do słońca, to tez mam po 15 aż do zachodu i dla mnie jest to południowy zachód. Ponieważ wszystkie okna mam na tę stronę, to w oknie mam firaneczkę 50cm i ona mi osłania storczyki, a także wystający dach. Chyba im dobrze na tym oknie, bo rosną ładnie. Tacca też jest chyba zadowolona, bo puszcza nowe listki.
Powodów lepkości nie znam i chętnie sama sie dowiem, jaki jest tego powód.
Co do słońca, to tez mam po 15 aż do zachodu i dla mnie jest to południowy zachód. Ponieważ wszystkie okna mam na tę stronę, to w oknie mam firaneczkę 50cm i ona mi osłania storczyki, a także wystający dach. Chyba im dobrze na tym oknie, bo rosną ładnie. Tacca też jest chyba zadowolona, bo puszcza nowe listki.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
Aniu, u mnie storczyki stoją na parapetach okien południowo -zachodnich, ale tylko tam, gdzie od bezpośredniej
ekspozycji na słońce są chronione przez balkon. Natomiast parapet w tym samym pokoju (gdzie nie ma balkonu)
jest dla storczyków bez cieniowania nie do przyjęcia ! Sahara
!!! Lepiej więc nie próbuj, chyba, że coś
wykombinujesz ( to i ja skorzystam
).
Pozdrawiam, Joanna
ekspozycji na słońce są chronione przez balkon. Natomiast parapet w tym samym pokoju (gdzie nie ma balkonu)
jest dla storczyków bez cieniowania nie do przyjęcia ! Sahara

wykombinujesz ( to i ja skorzystam

Pozdrawiam, Joanna
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32