Namaczanie nasion
Re: Namaczanie nasion
Ja nasiona fasoli tylko moczę przed sadzeniem ,ale to zależy od nasion ,od ich jakości.
Czas na efekty akcji ....
Szczypiorek i bazylia wzeszły. Pomidor też.
Melisa, trybuła, groszek, mieta, lawenda ... jeszcze nie.
Co z tym dalej zrobić ?
Szczypiorek i bazylia wzeszły. Pomidor też.
Melisa, trybuła, groszek, mieta, lawenda ... jeszcze nie.
Co z tym dalej zrobić ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czekać 

Pamiętałeś o stratyfikacji lawendy?NOTO pisze: lawenda ... jeszcze nie.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z całego opakowania nasion mam 10 krzaczków lawendy,obecnie już 2-letnie.Nasiona kiełkowały długo,ja ich nie stratyfikowałam bo nawet o tym nie wiedziałam,dowiedziałam się o tym już po posianiu.Zastanawiałam się nawet czy nie wstawić doniczki do lodówki.Ostatecznie zrezygnowałam.Siewek miałam więcej,ale kilka mi padło.Nasiona tylko wklepałam w podłoże i przykryłam folią
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Papryka ozdobna kiełkowana na wacikach kosmetycznych pod przykryciem w ok. 25 stopniach wzeszła po mniej więcej 8 dniach (nie zapisałam sobie terminu wysiewu
) wzeszło na razie ok. 80 procent, ale reszta wygląda obiecująco.

NIEGRANIA pisze:Pamiętałeś o stratyfikacji lawendy?NOTO pisze: lawenda ... jeszcze nie.

Nasiona kupne też tego wymagają ?
I jak najlepiej to zrobić ?
-- 11 lut 2013, o 09:42 --
I co potem z tym zrobisz ? Jak robiłaś już kiedyś taki zabieg ?survivor26 pisze:Papryka ozdobna kiełkowana na wacikach kosmetycznych pod przykryciem w ok. 25 stopniach wzeszła po mniej więcej 8 dniach (nie zapisałam sobie terminu wysiewu) wzeszło na razie ok. 80 procent, ale reszta wygląda obiecująco.
Pozdrawiam Tomek
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Nie robiłam, ale nie widzę powodu, żeby miało się nie udać, postępuję wg wskazówek wyczytanych tutaj: te już skiełkowane wsadziłam do ziemi, przysypałam cienką warstwą ziemi i na rozsadnik domowy na południowym oknie.NOTO pisze:I co potem z tym zrobisz ? Jak robiłaś już kiedyś taki zabieg ?survivor26 pisze:Papryka ozdobna kiełkowana na wacikach kosmetycznych pod przykryciem w ok. 25 stopniach wzeszła po mniej więcej 8 dniach (nie zapisałam sobie terminu wysiewu) wzeszło na razie ok. 80 procent, ale reszta wygląda obiecująco.
- Bogumila_r
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2013, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak sie wlasnie zastanawiam - czy wszystkie nasiona mozna kielkowac na wacie...?
(Przepraszam - chwilowo brak polskich znakow...)
(Przepraszam - chwilowo brak polskich znakow...)
(przepraszam - brak polskich znakow)
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
NOTO najlepiej wynieś donicę z wysianymi nasionami lawendy na zewnątrz/na dwór.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tu jest trochę informacji o stratyfikacji lawendy:
http://www.twojalawenda.pl/stratyfikacj ... n-lawendy/
Od siebie dodam aby podczas procesu stratyfikacji umiejscowić w najniższym miejscu lodówki, zgodnie z cyrkulacją powietrza temperatura jest tam najniższa. Kolejna rzecz, przed tym procesem, nasionka moczyć 24h wymieniając wodę co 6h a na koniec przez 15 minut można moczyć z roztworem Topsin M aby uniknąć chorób grzybowych. A całe moczenie przyśpieszy kiełkowanie i wyrówna wschody ;-)
http://www.twojalawenda.pl/stratyfikacj ... n-lawendy/
Od siebie dodam aby podczas procesu stratyfikacji umiejscowić w najniższym miejscu lodówki, zgodnie z cyrkulacją powietrza temperatura jest tam najniższa. Kolejna rzecz, przed tym procesem, nasionka moczyć 24h wymieniając wodę co 6h a na koniec przez 15 minut można moczyć z roztworem Topsin M aby uniknąć chorób grzybowych. A całe moczenie przyśpieszy kiełkowanie i wyrówna wschody ;-)
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Nasion nie kiełkujemy na wacie tylko na ligninopodobnym materiale. Pisząc wacik kosmetyczny forumowicze maja na myśli płatki higieniczne nie mające struktury waty.Bogumila_r pisze:Tak sie wlasnie zastanawiam - czy wszystkie nasiona mozna kielkowac na wacie...?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
A jeszcze dokładniej PŁATKI KOSMETYCZNE 

- Bogumila_r
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2013, o 13:38
tak, mialam na mysli wlasnie platki kosmetyczne
Chodzi mi o to, ze (z tego co wiem) czesc nasion potrzebuje swiatla do skielkowania, a czesc nie. Wiec zastanawiam sie, ktore mozna skielkowac na wacikach, a ktore musza byc przykryte ziemia?

Chodzi mi o to, ze (z tego co wiem) czesc nasion potrzebuje swiatla do skielkowania, a czesc nie. Wiec zastanawiam sie, ktore mozna skielkowac na wacikach, a ktore musza byc przykryte ziemia?
(przepraszam - brak polskich znakow)
To, że niektóre nasiona powinny mieć dostęp światła do kiełkowania, nie znaczy, że pozostałym szkodzi światło.Bogumila_r pisze: czesc nasion potrzebuje swiatla do skielkowania, a czesc nie