Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
Tak jak Asia pisze też bym sobie tak popoprawiał humor takimi telokaktusami szczególnie
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No cóż, na zakupach byłem w Sosnowcu w markecie na literkę A, a było tam jeszcze tego sporo, także jeszcze podobnawych innych. Gymnaki, telokaktusy, ech czyli chwasty, a tak naprawdę jedyne chwasty, które serio poszukuje to turbiniaki i astra. Jutro wstawię fotki pojedyńczo, o ile wrócę, jak jeszcze będzie jasno, to może coś więcej podpowiecie.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Turbinikarpusy i astrofyta nazywać chwastami? Hmm...
Nie zrobił bym tego chociaż A. Północna to nie moje ulubione tereny.
Chociaż... Turbiniaków się pozbywam i też mi na nich nie zależy...
Za to astrofyta u mnie rosną w siłę.

Nie zrobił bym tego chociaż A. Północna to nie moje ulubione tereny.
Chociaż... Turbiniaków się pozbywam i też mi na nich nie zależy...

Za to astrofyta u mnie rosną w siłę.

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ładniutkie, market na A, przychodzi mi do głowy tylko Auch-n, jeśli tak to chyba się wybiorę w najbliższym czasie w LM nic nie było?
- czarny
W LM nic ciekawego. A chwast to chwast i już, wiadomo co nie chwast :]
Wczoraj chandra, a dziś k&^%% masakra. Wracam sobie z pracy, staje na czerwonym. Zielone, wrzucam jedynkę... i nic. Dwójkę nic. Paręset metrów pchania, żeby nie stać na ruchliwym skrzyżowaniu na awaryjnych i 2h w plecy zanim udało się sholować auto. Kuuuuuuuuuuuurde!!!!!!!!
Na szczęście żona cykła fotki, choć trochę nie z tej strony słońce powinno być, no ale lepszej jakości niż robione w nocy :] Także jak bez kwiatka by ktoś był w stanie coś więcej powiedzieć to miło.

Wczoraj chandra, a dziś k&^%% masakra. Wracam sobie z pracy, staje na czerwonym. Zielone, wrzucam jedynkę... i nic. Dwójkę nic. Paręset metrów pchania, żeby nie stać na ruchliwym skrzyżowaniu na awaryjnych i 2h w plecy zanim udało się sholować auto. Kuuuuuuuuuuuurde!!!!!!!!
Na szczęście żona cykła fotki, choć trochę nie z tej strony słońce powinno być, no ale lepszej jakości niż robione w nocy :] Także jak bez kwiatka by ktoś był w stanie coś więcej powiedzieć to miło.

- chaveiro
Ostatni wpada mi w Th. hexadrophorus ssp. lloydii pozostałe dwa cierniami mogłyby być zaliczone do grupy lophothele natomiast korpusem podobne sa właśnie do Th. hexadrophorus, ja bym postawił na to że to są telokaktusy z grupy hexadrophorus, myślę że bardziej by mógł tu coś poradzić p. Grzegorz Matuszewski, aczkolwiek mogą to być jakieś kundelki. Może najlepiej byloby je oznaczyć Thelocactus spec. przynajmniej do czasu aż zakwitną.
Zdjęcie 3 według mnie mogłoby to być Gymnocalycium baldianum
Zdjęcie 3 według mnie mogłoby to być Gymnocalycium baldianum
- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
czwarty to może gymnocalicium saglionis??? Jakoś tak podobny
- czarny
No cóż, w rebucjowatych wiem na co patrzeć, tu niezbyt.
Dzięki chaveiro. I Marku. Gymnaki jak patrzę na zdjęcia w necie wyglądają na te typowane, oczywiście te moje są opite jak dzikie świnie, co trochę zmienia wygląd. Przynajmniej mam szansę na gymnaka, który nie ma kwiata blado-bladawego :]
Co do Thelaków, to ten z krótkimi cierniami faktycznie podobny do hexadrophorus ssp. lloydii, które są na zdjęciach w necie. Jedyna różnica, że te w necie mają ładniej wybarwione ciernie, ale to pewno kwestia warunków i słońca. Natomiast te z długimi cierniami jak patrzę na te dwa co wymieniłeś, to jednak bardziej zbliżone do lophotele - są formy i z żółtymi cierniami i czarnymi, a charakterystyczna tutaj jest taka wełenka przy aurelach i przy stożku wzrostu, której te mają całkiem sporawo, jak u tych Th. lophothele ze zdjęć w necie - te drugie mają dużo mniejszą jej ilość. No ale trza czekać na wiosnę, mam nadzieję, że mimo braku zimowania zakwitną, o ile thelaki w takim wieku kwitną, bo pewno nie.
Dzięki chaveiro. I Marku. Gymnaki jak patrzę na zdjęcia w necie wyglądają na te typowane, oczywiście te moje są opite jak dzikie świnie, co trochę zmienia wygląd. Przynajmniej mam szansę na gymnaka, który nie ma kwiata blado-bladawego :]
Co do Thelaków, to ten z krótkimi cierniami faktycznie podobny do hexadrophorus ssp. lloydii, które są na zdjęciach w necie. Jedyna różnica, że te w necie mają ładniej wybarwione ciernie, ale to pewno kwestia warunków i słońca. Natomiast te z długimi cierniami jak patrzę na te dwa co wymieniłeś, to jednak bardziej zbliżone do lophotele - są formy i z żółtymi cierniami i czarnymi, a charakterystyczna tutaj jest taka wełenka przy aurelach i przy stożku wzrostu, której te mają całkiem sporawo, jak u tych Th. lophothele ze zdjęć w necie - te drugie mają dużo mniejszą jej ilość. No ale trza czekać na wiosnę, mam nadzieję, że mimo braku zimowania zakwitną, o ile thelaki w takim wieku kwitną, bo pewno nie.
- chaveiro
Mój lloydii ma podobna wielkość i próbował kwitnąc ale pączki zaschły (próbował kwitnąć pod koniec sezonu, a pąki były wielkości ok 2 mm), wiec jeżeli to hexadrophorusy to jest szans na kwiatki w sezonie.
- czarny
- chaveiro
Mnie to trochę na mamilarie podpada
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Mammillaria melanocentra lub M.sonorensis
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
według mnie to nie jest melanocentra to znaczy wydaje mi się że tylko bardzo podobna. Przy takiej ilości brodawek musiała by mieć chyba 20 cm średnicy
- czarny
No wygląda na mamilarkę, choć niepodobna do tych popularniejszych. Rejden jesteś pewien, bo jak patrzę na fotki w necie wymienionych roślin to i owszem są podobne, ale... podobne a nie takie same.
A ja się powoli szykuje do wysiewów. Właśnie przesiałem piach na grubszy, przepłukałem, a obecnie siedzi w piekarniku, więc myślę, że do końca weekendu uda mi się te porcje porozsypywać :]
A ja się powoli szykuje do wysiewów. Właśnie przesiałem piach na grubszy, przepłukałem, a obecnie siedzi w piekarniku, więc myślę, że do końca weekendu uda mi się te porcje porozsypywać :]
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Mammillaria na 100%, co do gatunku to nie dam głowy, równie dobrze może to być Mammillaria gummifera .
Jest pędzona to i kształt pewnie ma nienaturalny.
Pokażesz jej foto za kilka miesięcy, to spróbujemy ponownie...
Jest pędzona to i kształt pewnie ma nienaturalny.
Pokażesz jej foto za kilka miesięcy, to spróbujemy ponownie...