Koty dzikie,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dzikie koty

Post »

kris11 pisze:A smród ekstrementów kloszardów i pijusów Wam nie przeszkadza? bo mnie osobiście bardzo gdy wynoszę śmieci do śmietnika, ten fetor jest gorszy nawet od kociego. Wrażliwcy się znaleźli.
Jakby mi taki kloszard narobil do wlotu od klimatyzacji, to tak samo bym sie denerwowal. Podejrzewam ze jakbym go zlapal, to nakarmil bym go tym co zostawil. Jeszcze by zderzak wylizal.
Z kotkiem nie moge tak zrobic, bo pewnie w gazetach by mnie opisali jako barbarzynce. ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pojawiły się argumenty obrony, które można streścić następująco:
Jasiu, mimo, że przyłapany na kradzieży, nie jest złodziejem, bo Stasiu jest większym złodziejem
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

''Ludzi z grubsza można podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i ludzi pokrzywdzonych przez los.''
O. Wilde
Izabela
Jerome
100p
100p

Post »

"Często pro­wadzę z sobą długie roz­mo­wy i jes­tem przy tym tak mądry, że cza­sami nie ro­zumiem ani jed­ne­go słowa z te­go, co mówię. "

"Uwielbiam möwic o niczym, to jedyna rzecz na ktörej sie znam"

"Ab­surdem jest dzielić ludzi na dob­rych lub złych. Ludzie są al­bo cza­rujący, al­bo nudni."

"Tyl­ko o spra­wach, które nas zu­pełnie nie in­te­resują, możemy wy­dać rzeczy­wiście bez­stronną opi­nię, co niewątpli­wie jest po­wodem, że opi­nia bez­stron­na jest zaw­sze ab­so­lut­nie bezwartościowa. "

To tez O. Wilde :wink:

A najciekawsze mial o kobietach, teraz nie do zacytowania bez obawy o proces. ;:170 :wink:
Ech czasy bez poprawnosci politycznej ;:224

Ale autorytet jest? Jest. Nawet w kociowätku :;230
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

O, kolejny rodzaj obrony. To we mnie jest problem z mordowaniem przez koty małych stworzeń.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

Oto kolejne dane o wpływie kotów.
Ze studium opublikowanego w Nature Communications dowiadujemy się, że koty są prawdopodobnie największym zagrożeniem sprowadzonym przez człowieka na amerykańskie ptaki i małe ssaki. Ich obecność jest groźniejsza dla tych zwierząt niż utrata habitatów, chemia wykorzystywana w rolnictwie czy myśliwstwo.

Scott Loss ze Smithsonian Conservation Biology Institute wraz ze swoim zespołem postanowił dokładniej przyjrzeć się opublikowanym badaniom dotyczącym kocich ofiar i podjął próbę podsumowania ich wyników.

Okazuje się, że kot, który wychodzi na zewnątrz zabija w umiarkowanym klimacie 30-47 ptaków oraz 177-299 małych ssaków rocznie. Loss szacuje, że w domach w USA żyje około 84 miliony kotów, z których kilka milionów nie jest wypuszczanych na zewnątrz. Ponadto Stany Zjednoczone zamieszkuje 30-80 milionów bezpańskich kotów, które muszą wyżywić się same. Zdaniem uczonych ze Smithsonian koty zabijają w ciągu roku 1,4 - 3,7 miliarda ptaków i 6,9 do 20,7 miliarda małych ssaków. Większość pada ofiarą bezpańskich kotów.

We wspomnianym artykule wyrażono zauważono, że liczba zabijanych zwierząt jest znacznie większa niż sądzono. Uczeni są zdania, że koty to prawdopodobnie największa antropogeniczna przyczyna śmierci wśród amerykańskich ptaków i ssaków. Uczonym nie udało się określić liczby gadów i płazów zabijanych przez koty.

Nie od dzisiaj wiadomo, że kot domowy może poczynić wiele szkód w przyrodzie. Na wyspach całego świata koty przyczyniły się do wyginięcia 33 gatunków ptaków, ssaków i gadów.

To już kolejne w ostatnim czasie badania, pokazujące, jak wielki wpływ na środowisko mają domowe koty.
Jestem JA i MOJE bagno!
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

To już chyba spisek ;:oj
Link
Jestem JA i MOJE bagno!
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32

Post »

Co wy wypisujecie , podam przykład z mojej okolicy , są koty w licznym stadzie , są myszy też w licznej gromadzie , (o reszcie gryzonie nie wspomne bo bym musiała się rozpisywać), ptaków mam zatrzęsienie i jakoś nikt siebie wzajemnie nie eksterminuje , żyja te stada i sobie wzajemnie nie szkodzą .
Głównymi eksterminatorami gryzoni są błotniaki stawowe , sowy , nietoperze i lisy .
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12

Post »

Forumowicze mają różne zdania na temat kociego miejsca w naszych ogrodach i ich sąsiedztwie.Coraz częściej widzę , że dość radykalnie różne.
Mój pogląd na sprawę też pod wpływem informacji w tym wątku oraz obserwowania otoczenia ulega zmianie.Chociaż jestem w tej chwili bardziej na rozdrożu niz wtedy gdy zdawałam pytanie na początku tego wątku.
Jako , że do wiosny bliżej niż dalej w rozmowach rodzinnych wypłynęła m.innymi sprawa budek lęgowych dla ptaków,mamy problem bo w istocie zawieszając budki zakładamy i domek dla ptaków i stołówkę dla kotów.I tu zaczynam sie zastanawiać czy np. to ,że nie widzę tylu dzięciołow co ubiegłej zimy to tylko wina , że orzechy nie obrodziły ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jerome
100p
100p

Post »

Ogölne zasady wykonania budek dla ptaköw masz w podanych linkach. Wujek google podpowie wicej.
http://www.pedagogiczna.edu.pl/warsztat ... 070414.htm
http://www.pwg.otop.org.pl/chronic1.php
Marketowe, kolorowe, cukierkowobajkowe produkty mozna odpuscic. :wink:

I jeszcze jedna informacja, ktörej w podanych linkach nie znalazlem. Budki wieszamy tak, zeby galezie pod niä byly oddalone od niej co najmniej o 70-80 cm.
Wtedy kot czy lasica nie dosiegnie do otworu siedzäc pod budkä.
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12

Post »

Jerome !
Dziękuję za linki.
Odnośnie zabezpieczenia budki - to podobno można też pod nią ulokować coś w rodzaju kołnierza ,z patyków na przykład ,odstającego od pnia tak , że kot nie bedzie sie mógł wspiąć wyżej.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Od: 29 paź 2011, o 14:24

Post »

Sumując "zbrodniczą działalność kotów" dochodzę do wniosku odwrotnego,niż ten ,któren panowie starają się nam udowodnić(nie dokarmiać kotów). Myślę bardzo prozaicznie,ale czyż nie logicznie- jeżeli kot dostanie jedzenie od człowieka,wyprodukowane przez człowieka,będąc sytym-pójdzie zdobywać inne jedzenie? Chyba nie ? Czy one zabijają dla rozrywki-chyba nie? Mając w domu kota,nie zauważyłam żeby on specjalnie interesował się ptakami w karmniku-ignoruje je.Ale gdyby był głodny,to zapewne zapolowałby na nie.Wniosek taki:dokarmiajmy koty na działkach,aby nie zjadały nam ptaszków. ;)

A więcej szkody dla środowiska robią chyba nasze auta i jakoś Panowie nie propagujecie jazdy rowerkiem zamiast....Przytoczyliście tu na wątku wiele jakiś opracowań,tabelek ,mądrych wypowiedzi,badań ,ale tyle samo zapewne znalazłoby się udowadniających odwrotne tezy-udowadnialiście po prostu swoje racje,będąc tendencyjnym.Ot i co. "Są plusy dodatnie i plusy ujemne"

Mnie nie przekonaliście i kotki dostaną znowu jedzonko na działce.
Pozdrawiam Mirka !
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Post »

arim27, niestety koty polowanie mają w genach. Obserwowałem koty mojej teściowej, które michę mają zawsze pełną+mleko i ciągle znosiły martwe wróble, pliszki, kopciuszki, sikory i dymówki, owszem także gryzonie lecz widok smutny. :(
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

saxon, moja kotka przez 18 lat nie upolowała ani 1 gryzonia.....
owszem patrzyła na ptaki ale nie udawało jej się.. a potem wolała się lenić na kanapie przy drzwiach szeroko otwartych na ogród...
na pewno są koty co polują, ale nie zwalajmy winy na nie, że wyginą ptaki, gryzonie, jaszczurki;
są jeszcze kuny, łasice, tchórze, krukowate, i inni drapieżnicy którzy też krwawo polują ......
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Ratuję koty i dokarmiam ptaki. W przyrodzie jest miejsce dla wszystkich rodzimych gatunków. Większym zagrożeniem jest przenoszenie obcych nam gatunków zwierzęcych i roślinnych w czym my ogrodnicy mamy duży udział, niż delikatna opieka nad fauną naszych ogrodów. Poza tym koty często polują na osobniki słabsze, chore i w jakiś sposób upośledzone. Myślę, że jeśli kot zakradnie się do budki lęgowej to została ona źle zaprojektowana i źle usadowiona. Na mojej działce rośnie stary orzech, nie wycinamy go tylko dlatego,że są w nim dziuple, w których szpaki wychowują swoje młode ( 3 dziuple x 2 lęgi ). Kilkakrotnie widziałam jak koty próbowały się tam dostać i nie dały rady. Dziuple są zbyt wysoko a na dodatek dół orzecha do wysokości 1,5 metra pozbawiony jest kory więc za śliski dla kota. Przyroda obroni się sama, chyba że jej przeciwnikiem jest człowiek.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”