Jakie warzywa można uprawiać pod drzewami?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie warzywa można uprawiać pod drzewami?

Post »

Masz częściowo rację, ale są warzywa, krzewy, zioła i kwiaty, które pozytywnie wpływają na owocowanie. Traktujemy je wtedy jako dodatek, bo głównym plonem mają być owoce.
Waleria
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tamtym roku pod śliwką posiałam pietruszkę naciową - pięknie rosła. Przezimowała i mogę się nią cieszyć cały rok :D
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Tylko czy będzie się nadawała do jedzenia? Śliwy trzeba pryskać kilka razy w roku od chorób i szkodników. W sadach towarowych ponad 10 oprysków rocznie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

seedkris pisze:Tylko czy będzie się nadawała do jedzenia? Śliwy trzeba pryskać kilka razy w roku od chorób i szkodników. W sadach towarowych ponad 10 oprysków rocznie.
Mam dokładnie 3 drzewka - dwie śliwki i jedną wiśnie. Oczywiście jak ktoś będzie pryskał to raczej nie polecam. Ja nie pryskałam stąd takie zdanie na ten temat :)
Pozdrawiam, Ogoonek :)
wallador
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 22:56

Post »

jode22 pisze:Maliny może obok, ale nie bezpośrednio pod koroną. Po pierwsze dlatego, że wypuszczają odrosty korzeniowe i trzeba z tym robić porządek a po drugie maliny lubią słońce ;:3 . W cieniu mogą mieć szarą pleśń ;:145 .
Odrosty korzeniowe na tak małej powierzchni żaden problem. Co do słońca, to w lesie też często rosną w zacienieniu. Z pewnych względów jest to niekiedy nawet wprost pożądane, podobnie jak uprawa malin nawet na tak nielubianym przez sadowników miejscu, jak zastoiska mrozowe. Pod jabłonią raczej szara pleśń malinom całkiem nie zagraża :) .

pozdrawiam,
jacek
wallador
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 22:56

Post »

Waleria pisze:"Trochę tego słońca mają, i okazuje się, że te od południa, czyli prawie cały czas w słońcu, są słabsze. Żadne szare pleśnie ich się nie imają, chyba dlatego, że jabłonka jest dosyć podcięta od dołu, no i ogólnie przewiew jest. Inna odmiana rośnie w całodziennym cieniu, i malinki są słodziutkie i wysokie.
maliny w półcieniu zazwyczaj będą dorodniejsze, z tego względu, że dla nich jest to naturalna sytuacja. sprzyjają im też wszelkie obniżenia terenowe. po prostu półcień i obniżenie terenu jest równoznaczne z większą dostępnością wody, co przy płytkim systemie korzeniowym ma swoje znaczenie (ofc nie mogą rosnąć na terenie podmokłym).
szare pleśnie u Ciebie się ich nie imają z tego względu (choć przewiew też im jak najbardziej potrzebny), że jabłoń zabezpiecza malinę przed pleśnią, a malina chroni jabłoń przed parchem. stąd jest to bardzo dobre sąsiedztwo :) .

pozdrawiam,
jacek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, gdzieś kiedyś przeczytałam i zastosowałam :jabłoń +maliny, no i zdążyłam zapomnieć, po co? Efekt jest taki,że niedawno dopiero mi się skończyły jabłka, przechowywane w piwnicy. Były idealnie zdrowe, bez żadnych plamek, mimo tego,że nie były pryskane. Poprzednio, gdy pod jabłonką nie rosły maliny, większość jabłek była parchata, nie było mowy o tak długim przechowywaniu.
Waleria
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Witam,

Mam do Was- doświadczonych pytanie dotyczące uprawy warzyw. Na działce mam orzech włoski( widoczny na zdjęciu). Przed orzechem rosną truskawki. Zastanawiam się, czy wyrośnie mi coś za orzechem. Posadzić coś, czy raczej sobie odpuścić?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc z Waszej strony.

Pozdrawiam,

http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... 221uj.jpg/

Obrazek
Mam na imię Ilona...
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Masz tyle miejsca a warzywa chcesz uprawiać pod drzewem?
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Kontakt:

Post »

aria mamy liczną rodzinkę, wiec warzyw nigdy za wiele :roll:
Nie chciałabym zostawiać pustego miejsca i jeśli dałoby się coś tam zasadzić, to chętnie wykorzystałabym to miejsce. Mam w planach ogórki i troszkę cukinii, które na pewno się rozrosną, więc wcale aż tyle miejsca nie mam :roll:
Mam na imię Ilona...
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

No to pewnie, zawsze coś urośnie. Tylko widzę coś gleba jeszcze nie przygotowana do siewu lub sadzenia rozsady.
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zdjęcie jest troszkę nieaktualne pod tym względem :wink:
Ale gdyby ktoś miał jakiś pomysł na wykorzystanie tego kawałeczka, to będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wg mnie w tym kącie powinien udać się szczaw, również rabarbar, choć to nie warzywo.
Waleria
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2013, o 11:38

Post »

Zgrabiaj i starannie usuwaj liście orzecha ,bo pozostawione pod drzewem będą wydzielać do ziemi garbniki hamujące rozwój innych roślin. Poza tym jak orzech się rozrośnie to skutecznie zacieni Ci spory kawałek terenu i raczej żadne warzywo nie będzie tam rosło.
Pozdrawiam,Mariusz.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Może fasola? Na wysokich i cienkich drzewkach powinna się udać.

Gdy upewnię się, że dobra pogoda się utrzyma, będę sadził dynie Early Butternut i Potimarron na starych jabłonkach. Widziałem już taki patent i nie byłem pewien, czy to drzewom nie szkodzi, ale Forumki stwierdziły, że można. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”