Ogród Andzi cz.2
Re: Ogród Andzi cz.2
Aniu jeśli Masz możliwość zerknij przy Ruskiej na tagu w Lub.....e. tam kupiłam wiosną sadzonkę. W Florexpolu też widziałam sadzonki.
Aniu znowu pomyliłam nazwy...dopiero dzisiaj się zorientowałam. Miałam w zeszycie podpisane nie to co trzeba. Na fotce jest,, Lobelia lśniąca'' na wszelki wypadek sprawdź w internecie...znalazłam dwie rośliny bardzo podobne do siebie. Kwiaty są takie same, różnią się tylko kolorem liści.
Nasiona też wypatrzyłam, poszukam po sklepach
...warto wysiać i posadzić po kilka sadzonek razem 
Nasiona też wypatrzyłam, poszukam po sklepach

- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki,Aneczko już
szukać
i miłego dzionka

i miłego dzionka

Aniu nasiona widziałam w internecie na Grafice...widocznie są w sprzedaży.
Wierzba Sekka,,smocze języki'' przyniosłam do domu już z kotkami...wiosna już blisko
Rozmnożyłam ją z takiej jak na fotce pojedynczej gałązki. Języki są jeszcze mało okazałe ale niedługo powinny być bardziej widoczne...krzak jest jeszcze młody.

Wierzba Sekka,,smocze języki'' przyniosłam do domu już z kotkami...wiosna już blisko

Rozmnożyłam ją z takiej jak na fotce pojedynczej gałązki. Języki są jeszcze mało okazałe ale niedługo powinny być bardziej widoczne...krzak jest jeszcze młody.

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całkiem fajna ta wierzba 

Dziewczyny spróbuję dla Was ukorzenić...teraz jest odpowiednia pora na pobieranie sadzonek
Muszę ją troszkę przyciąć, błyskawicznie się rozrasta...gałęzie przez sezon rosną bardzo długie.
Nie mogłam zrobić zdjęć całemu krzakowi...mocno sypie mokry śnieg, wszystko jest porządnie przysypane.

Muszę ją troszkę przyciąć, błyskawicznie się rozrasta...gałęzie przez sezon rosną bardzo długie.
Nie mogłam zrobić zdjęć całemu krzakowi...mocno sypie mokry śnieg, wszystko jest porządnie przysypane.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jejku Ania
jaka śliczna....
pierwszy raz taką widzę.....a duża rośnie ??

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Nawet nie znałam tej odmiany wierzby. Musi być urokliwa , faktycznie gałązki jak języki.
Grażynkoprawdopodobnie rośnie do 3 m wysokości, ale widziałam dorosły krzak, podcinany co roku miał chyba z 5m średnicy wysokości ok 2,5m. Zrobię fotki jak wygląda w różnym czasie.
Co mnie najbardziej zdziwiło nic jej nie ruszyło, ani owady, choroby grzybowe. Liście nie opadły nawet po pierwszych przymrozkach...liście na słonku ślicznie się błyszczą. Troszkę żałuję że posadziłam krzak na uboczu.
Mirabelo widocznie ta odmiana jest mniej znana. Te płaskie gałązki, ususzone mają też zastosowanie we florystyce.
Co mnie najbardziej zdziwiło nic jej nie ruszyło, ani owady, choroby grzybowe. Liście nie opadły nawet po pierwszych przymrozkach...liście na słonku ślicznie się błyszczą. Troszkę żałuję że posadziłam krzak na uboczu.
Mirabelo widocznie ta odmiana jest mniej znana. Te płaskie gałązki, ususzone mają też zastosowanie we florystyce.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Właśnie Aniu , we florystyce. Moja córcia różne ''pokrzywione'' wierzby na zimę wstawia w wazon. Mam jeszcze miejsce na jeno drzewko. 

Tadziu
ogołociałam z jednej strony gałęzie wierzby, siedzą pocięte niżej
mam nadzieję że wypuszczą korzenie.
Teraz jest odpowiednia pora na pobieranie patyczków z wierzb, derenia białego, forsycji, jaśminowca, krzewuszki, pęcherznicy, pięciornika, tamaryszek, tawuły, złotlinu, żylistka...patyczki muszą mieć grubość ołówka.

Teraz jest odpowiednia pora na pobieranie patyczków z wierzb, derenia białego, forsycji, jaśminowca, krzewuszki, pęcherznicy, pięciornika, tamaryszek, tawuły, złotlinu, żylistka...patyczki muszą mieć grubość ołówka.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Widzę "złobek wierzbowy", niedługo będzie przedszkole ;)
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Bardzo oryginalna ta wierzba,dobrze Ci zimuje

Kropelko
może coś się ukorzeni, będzie do rozdania...dosadziłam jeszcze patyczki wierzby babilońskiej. Też jest ciekawa, prowadzę jedną w formie drzewa...nie chcę żeby wyglądała jak krzew.
Aniu
do tej pory zimowała bez problemu, u znajomej po gruntownym przycięciu...padła.
Nie mam o tym drzewku żadnych wiadomości, posadziłam w przewiewnym miejscu na słonku...w glinie i rośnie.

Aniu

Nie mam o tym drzewku żadnych wiadomości, posadziłam w przewiewnym miejscu na słonku...w glinie i rośnie.