Spodoba, spodoba Krzyśku.
Swego czasu nawet zastanawiałem się nad podobnym pomysłem, tylko zamiast donic okrągłych zamierzałem zastosować donice kwadratowe. Każda donica z wyższego poziomu miała być obrócona o 45 stopni w stosunku do tej dolnej. Miały to być donice 50x50cm i 30cm wysokości. Zamierzałem w ich dnie zrobić otwór o fi 10cm i wstawić ponawiercaną rurkę fi10, by nawadniała całą konstrukcję. Całość rozbiła się niestety o brak odpowiednich donic, a jeśli jakaś mi wpadało w oko, to się okazywało, że cena była za wysoka. Jeszcze jedną barierę zauważyłem przy zastosowaniu takich donic, a mianowicie, jak spowodować, by cała konstrukcja była stabilna. Zamierzałem zbudować wieżę składającą się z 6-7 donic, czyli wychodziło około 180-210cm, przy tylko 50cm szerokości. Nie za bardzo czułem, by taka wieża była stabilna i bałem się, że w każdej chwili się przewróci. Nie wymyśliłem sposobu, by całość zakotwiczyć w ziemi. Dlatego właśnie
poszedłem w kierunku
truskawników w takiej postaci, w jakiej obecnie znajdują sie u mnie na działce.
MagaAga - pomysł dobry, tym bardziej, że jak piszesz będą trzy/cztery donice. Czyli wychodzi, że całość będzie miała wysokość około 0,8-1m, więc raczej da się zapanować nad niestabilnością takiej wieży. Inna sprawa, to jednak kształt donic. Wydaje mi się, że występuje za mała różnica między wymiarem góry donicy, a dołem. Jak dobrze policzyłaś, wyjdzie, że w przestrzeni między górną, a dolną donicą pozostanie Ci tylko pasekziemi o szerokości 5cm na wsadzenie krzaczka truskawki. To troszkę za mało, szczególnie będzie to widoczne, gdy krzaczki się rozrosną latem. Jeśli jednak zdecydujesz się mimo wszystko na takie prowadzenie truskawek, to doradziłbym Ci jeszcze wbicie jakiegoś pręta zbrojeniowego jak najgłębiej w ziemię i na ten pręt nakładać każdą donicę. Nasypać ziemi do donicy, odczekać, aż ziemia osiądzie i wkładać na pręt kolejną donicę. I tak postępować z każdą. Chodzi o to, by górne donice nie wbijały się za bardzo w te dolne. Pamiętaj, że na tę donicę na samym dole, będzie napierał ciężar około 120kg, bo liczę, że donica 30litrowa będzie ważyła około 40kg - a po podlewaniu, nawet więcej.
Pozdrawiam.
I napisz na co się ewentualnie zdecydowałaś?