Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
dziekuje za szczegolowa rade jeszcze tylko pytanie czy ta agro.. to sciagnac od razu czy stopniowo przez kilka dni
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ostatnia szansa P.Tadeusz o uprawie papryki pisze:

w ubiegłym sezonie pikowałam siewki papryki tylko raz do większych doniczek i rosły w nich aż do momentu wysadzenia ich do gruntu, słabo je nawoziłam więc na jakieś mega zbiory nie mogłam liczyćPrawidłowo, to powinno się siać paprykę ( pomidory też) do kuwet( kilkadziesiąt nasion w kuwecie), następnie, gdy pojawią się na siewce po liścieniach co najmniej dwa listki właściwe ( o całkowicie innej budowie niż liścienie). pikujemy je pojedynczo do kubków, niedużych doniczek lub wielodoniczek, i dopiero z tych pojemników sadzimy na miejsce stałe ( do gruntu, lub pod osłony).
Jeżeli masz dużo miejsca na parapetach( lub innych widnych i ciepłych miejscach), to można od razu do pojedynczego kubeczka, czy doniczki siać po 2-3 nasiona, po pokazaniu się liści właściwych na tych siewkach wybrać najładniejszą siewkę a pozostałe usunąć ( ucięć leż nad ziemią).
Pikowanie siewek opóźnia wzrost rośliny o kilka dni, lecz pikując je powoduje się rozbudowę systemu korzeniowego ,co jest korzystne dla późniejszego wzrostu rośliny.

Pozdrawiam
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
forumowicz czy ja dobrze rozumuję ,że Ty podkiełkowujesz nasiona ,a potem po jednym do kubeczka i koniec
Toż to miód na moje uszy 

Tak. Podkiełkowane nasiona pojedynczo wkładam do doniczek w palecie po jednej sztuce na głębokość 1cm. Trzymam je w tej palecie mniej więcej do takich rozmiarów

W tym momencie przesadzam je z całą bryłą do kubków 0,5 litra i ekspediuje na balkon. Jeśli jest za zimno na zewnątrz przytrzymuje sadzonki jeszcze chwile w palecie.

W tym momencie przesadzam je z całą bryłą do kubków 0,5 litra i ekspediuje na balkon. Jeśli jest za zimno na zewnątrz przytrzymuje sadzonki jeszcze chwile w palecie.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
forumowicz patent genialny 

To wynika z ograniczonego miejsca na parapetach jakim dysponuję. Muszę stosować taką technologię, która jest nie do pomyślenia w warunkach produkcji wielkotowarowej. W tym samym mniej więcej czasie palety opuszcza papryka i pomidory/ na przełomie 2 i 3 dekady kwietnia /i w te palety wysiewam następnie ogórki konserwowe i sałatkowe oraz cukinie. Zazębia mi się więc to ładnie nie robiąc tłoku w mieszkaniu.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
forumowicz jakie masz wymiary tych kubeczków w paletkach?
Wiesz, idąc kupić paletę ,nie idę z metrem. Nie za bardzo mnie to interesuje. Czym wiec się kieruję ?.
Potrzebą. Papryki potrzebuję zasadzić na działce dwadzieścia kilka krzaczków, więc kupuję paletę 4x7, czyli z 28- oma doniczkami. Doniczki są relatywnie duże, co pozwala mi dłużej przytrzymać w niej paprykę i nie wyciąga się ona, ponieważ rośliny mają sporą swobodę. Ogórków potrzebuję ok 100 sztuk ,wiec mam dwie palety 6x9 czyli razem 108 sztuk. Doniczki są automatycznie mniejsze ale i rozsada ogórków za dużo jej nie potrzebuje, a poza tym , ogórki stosunkowo krotko przebywają w palecie i gdyby miały za duże doniczki korzenie nie przerosłyby w nich podłoża, co powodowałoby ich uszkodzenia przy przesadzaniu do gruntu.
Wysokość doniczek też ma znaczenie. W paletach ta wysokość jest mniej więcej taka sama. Wysokość doniczek musimy dopasować do długości siewek skoro generalnie pikujemy większość pod same liścienie.
Trochę to może skomplikowane ale myślenie nie zależy od praktyki ogrodniczej.
Potrzebą. Papryki potrzebuję zasadzić na działce dwadzieścia kilka krzaczków, więc kupuję paletę 4x7, czyli z 28- oma doniczkami. Doniczki są relatywnie duże, co pozwala mi dłużej przytrzymać w niej paprykę i nie wyciąga się ona, ponieważ rośliny mają sporą swobodę. Ogórków potrzebuję ok 100 sztuk ,wiec mam dwie palety 6x9 czyli razem 108 sztuk. Doniczki są automatycznie mniejsze ale i rozsada ogórków za dużo jej nie potrzebuje, a poza tym , ogórki stosunkowo krotko przebywają w palecie i gdyby miały za duże doniczki korzenie nie przerosłyby w nich podłoża, co powodowałoby ich uszkodzenia przy przesadzaniu do gruntu.
Wysokość doniczek też ma znaczenie. W paletach ta wysokość jest mniej więcej taka sama. Wysokość doniczek musimy dopasować do długości siewek skoro generalnie pikujemy większość pod same liścienie.
Trochę to może skomplikowane ale myślenie nie zależy od praktyki ogrodniczej.
-
- 200p
- Kontakt:
wygrzebałem w internecie takie pikowanie po rosyjsku.Warto obejrzeć http://mlook.tv/Qmoo1g5-Vc4/luchshie_to ... vanie.html dziwnie dużo wody nalewa do tych dziurek nie sadzicie?
-
- 200p
- Kontakt:
Tutaj jeszcze sianie chyba podkiełkowanych nasionek do palety...czyli to co wałkujemy od paru dni na tym forum hehe...http://mlook.tv/xLDLkmMBHCQ/posadka_sem ... utput.html Ten rosyjski kolega Walerij wszystko pokazuje w etapach po kolei.Fajny kanał na you tube tutaj daję linka do kanału wszystko po kolei z pomidorkami co i jak http://www.youtube.com/user/Koly8051/vi ... &flow=grid
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Te rosyjskie pomidory strasznie wymęczone są. ;) myślę, że zdecydowanie za dużo wody mają te pomidory w tych butelkach nalane, raczej dziurki butelka nie ma. A przy doniczkach bez dziurkę trzeba uważać z wodą, bo pomidorki zaraz utopią się z przelania. Poza tym butelka jest wysoka i ciężko ta woda paruje, korzenie zaduszane są. Troszkę wybiegnięta rozsada ;)
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Za 2, 3 ...10 razem rozsada będzie idealna ;) lepiej wysiac teraz pare sztuk nasion i testować rozsadę, w razie w można wyrzucić i siać właściwą bo jest na to troszkę czasu
i czytać wątki to dużo daje.

- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Od teorii do praktyki
Mam nadzieję, że w tym roku nie przeleję rozsady
Może bezpieczniej będzie przestać płacić rachunki za wodę

Może bezpieczniej będzie przestać płacić rachunki za wodę

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Dokładnie. Człowiek na początku mało wie ... eksperymenty, uprawa i forum podnosi wiedzę, którą chcętnie większość się dzieli .... po to mamy internet !gosiakmala pisze:Po to mamy forum by się radzić, płakać forumkom w rękaw i korzystać z rad doświadczonych ogrodników. Uważam że każdy musi mieć swój pierwszy raz. Po roku jest się mądrzejszym. I ja sie cieszę że są ludzie którzy pokazują/obrazują, doradzają, krytykują jak coś jest nie tak... bo bez nich ja na pewno byłabym w lesie
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- 200p
- Kontakt:
Jestem za.Pomimo złośliwości niektórych forumowiczów których serdecznie pozdrawiam.