Kiedy siać pomidory??
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy siać pomidory??
Ponieważ trawy może mi nie wystarczyć, zamierzam pomiędzy porzeczkami posiać rośliny specjalnie do ściółkowania. Zboża, motylkowe...
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Elu z tego co wiem sąsiedzi kupowali gotowe sadzonki, mam małą szklarnię niecałe 6m2 to dogrzeję zniczem jak będzie taka potrzeba, w ubiegłym roku sadzonki przetrwały przymrozki.maika pisze:Kasiu, a sąsiedzi mieli swoją rozsadę czy kupną? A szklarenkę dogrzewałaś?
darbo kajdany nie pomogą

GRANIA w tym roku paletka stoi nieco wyżej, dziękuję za pomoc
a te donice są bez dna

Pozdrawiam
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
BozenkaA, jak posiejesz rośliny motylkowe albo zboża pomiędzy porzeczkami, to wyciągną ci wszystko z ziemi
. Co prawda, jak je potem skosisz i tam zostawisz, to że tak powiem zwrócą to co zabrały, ale bilans będzie na zero 
Prazyn, pewnie że możesz. Będzie im cieplutko

Prazyn, pewnie że możesz. Będzie im cieplutko

- BozenkaA
- 1000p
Jolu, chyba zmienię plany, bo syn mi uświadomił, że skoro porzeczka jest pryskana, to część składników może pozostać w biomasie. Więc pewnie wsieję na próbę pomiędzy starymi śliwami. Niestety mam niedużo możliwości, bo sporo porzeczki i jabłoni. A wolnych gruntów jak na lekarstwo. Pomysł ściółkowania wygląda bardzo kusząco, więc gdzieś ta biomasa musi urosnąć.
- BozenkaA
- 1000p
Noka, omijam porzeczki z daleka, nawet nie kuszę się na smaczne owocki. Szwagier męża jest miłośnikiem wszelakiej chemii z Roundupem na czele. Twierdzi, że bez stosowania oprysków, wszystko zjedzą przędziorki, grzyby i jeszcze zarosną chwasty. 

To prawda, w moich porzeczkach szt.2 rosą też chwasty a raczej trawa, ale kosiarka daje sobie radę a resztę ręcznie wyrywam.Ale porzeczek nigdy nie chroniłem chemicznie bo nie ma takiej potrzeby.Natomiast agrest owszem.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- BozenkaA
- 1000p
Noka, dookoła sporo jest plantacji czarnej porzeczki. Zasmucę Cię, ale często są pryskane. Chociaż jednak dużo rzadziej niż jabłonie.
Ja również pomidory sieje około 15 marca i zawsze mam ładne nie wyrosnięte flance. Jeżeli ktoś sieje w styczniu więc nic dziwnego że ma wyrośniete cienkie pomidory.Do szklarni wysadzam na początku maja.Zdarza się jak są przymrozki w maju więc trzeba przykryć włókniną.Pozdrawiam
Właśnie tak myślę i ja że lepiej w marcu wysiać pomidory wtedy nie wybiegną . Jak mieć badyle wysokie które często się łamią i szkoda naszej pracy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorota11 Nie mogę wysłać ci wiadomości
. Wpisz w wyszukiwarce pomidory- all....- tam go powinnaś znaleźć.

Czy wysiewanie pomidorków według kalendarza biodynamicznego (księżycowego) ma duży wpływ na jakość sadzonek i zbiorów?
Okazuje się że najlepszy czas dla wysiewu roślin, których plonem są owoce, przewidywany jest na 22 - 26 luty, a następny termin dopiero za miesiąc, czyli też po 20 marca. Według waszych opisów sadzonki najlepiej wysiewać w połowie marca, a to jest czas dla roślin, których plonem będą liście. Do 12 marca laba, nie pozwalają niczego, jedynie łopatę namalowali
Ma ktoś z was doświadczenie w tym temacie?
Pozdrawiam
Okazuje się że najlepszy czas dla wysiewu roślin, których plonem są owoce, przewidywany jest na 22 - 26 luty, a następny termin dopiero za miesiąc, czyli też po 20 marca. Według waszych opisów sadzonki najlepiej wysiewać w połowie marca, a to jest czas dla roślin, których plonem będą liście. Do 12 marca laba, nie pozwalają niczego, jedynie łopatę namalowali

Ma ktoś z was doświadczenie w tym temacie?
Pozdrawiam

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem jaki ty masz kalendarz, w moim jest napisane tak: W marcu dni owocowe to 12 od godz. 12, do 14 do godz 12.00. oraz 22 od godz. 8.30 do 24 godz. 16.30. następnie 31 po południu do 2 kwietnia godz. 7.30. Tak więc terminów siania pomidorów w marcu jest kilka: akurat zgodnie również z kalendarzem biodynamicznym pod folię 13 i 14. a do gruntu 31 marzec-1 kwietnia. To są terminy optymalne również pod względem agrotechnicznym. Nie wiem czy to ma wpływ na zdrowotność i plony, ale i tak takie terminy siania wynikają z wszelkich zaleceń i doświadczeń, więc jeżeli można mieć dwa w jednym, to czemu nie 

I ja się w tym roku spieszyć nie zamierzamjode22 pisze:Tak więc terminów siania pomidorów w marcu jest kilka: akurat zgodnie również z kalendarzem biodynamicznym pod folię 13 i 14. a do gruntu 31 marzec-1 kwietnia

Mam w domu pomidorowego łasucha - pięcioletniego synka, który dopytuje się czy wysiałam, czy będziemy sadzić, etc... Pamiętam, że jako roczniak na bosaka popędził do szklarni i zrywał pomidory, betaluxy własnie, i o dziwo koloru czerwonego

Pozdrawiam, Ela