Kiedy siać pomidory??

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedy siać pomidory??

Post »

Ponieważ trawy może mi nie wystarczyć, zamierzam pomiędzy porzeczkami posiać rośliny specjalnie do ściółkowania. Zboża, motylkowe...
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

maika pisze:Kasiu, a sąsiedzi mieli swoją rozsadę czy kupną? A szklarenkę dogrzewałaś?
Elu z tego co wiem sąsiedzi kupowali gotowe sadzonki, mam małą szklarnię niecałe 6m2 to dogrzeję zniczem jak będzie taka potrzeba, w ubiegłym roku sadzonki przetrwały przymrozki.

darbo kajdany nie pomogą ;:300 (może kroplóweczka) wysieję część nasion z akcji chyba w już w lutym :D a kolejną tak jak większość podpowiada w marcu - jestem ciekawa co wyjdzie z moich experymentów ;p bo te które wysiałam teraz były w ubiegłym roku na gruncie ale w tym roku wysadzę je do szklarni, aktualnie rozsada znów mi się trochu wyciągnęła nie powiem, że nie, ale po przepikowaniu powinny dojść do siebie.

GRANIA w tym roku paletka stoi nieco wyżej, dziękuję za pomoc
a te donice są bez dna :) pomidory i ogórki w szklarni sadziłam do świeżej ziemi, świeża ziemia była w donicy i tam gdzie wysadzałam krzaka pomidora a niektórzy co roku na wiosnę wymieniają po całości ziemię w szklarni.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy mogę posadzić pomidory pod ścianą południową??
Karol
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BozenkaA, jak posiejesz rośliny motylkowe albo zboża pomiędzy porzeczkami, to wyciągną ci wszystko z ziemi ;:202 . Co prawda, jak je potem skosisz i tam zostawisz, to że tak powiem zwrócą to co zabrały, ale bilans będzie na zero ;:131
Prazyn, pewnie że możesz. Będzie im cieplutko ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Jolu, chyba zmienię plany, bo syn mi uświadomił, że skoro porzeczka jest pryskana, to część składników może pozostać w biomasie. Więc pewnie wsieję na próbę pomiędzy starymi śliwami. Niestety mam niedużo możliwości, bo sporo porzeczki i jabłoni. A wolnych gruntów jak na lekarstwo. Pomysł ściółkowania wygląda bardzo kusząco, więc gdzieś ta biomasa musi urosnąć.
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

a na jakiego grzyba pryskasz porzeczki?
pozdrawiam
Kazik
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Noka, omijam porzeczki z daleka, nawet nie kuszę się na smaczne owocki. Szwagier męża jest miłośnikiem wszelakiej chemii z Roundupem na czele. Twierdzi, że bez stosowania oprysków, wszystko zjedzą przędziorki, grzyby i jeszcze zarosną chwasty. :roll:
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

To prawda, w moich porzeczkach szt.2 rosą też chwasty a raczej trawa, ale kosiarka daje sobie radę a resztę ręcznie wyrywam.Ale porzeczek nigdy nie chroniłem chemicznie bo nie ma takiej potrzeby.Natomiast agrest owszem.
pozdrawiam
Kazik
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Noka, dookoła sporo jest plantacji czarnej porzeczki. Zasmucę Cię, ale często są pryskane. Chociaż jednak dużo rzadziej niż jabłonie.
Dorota 11
50p
50p
Od: 16 lut 2011, o 18:33

Post »

Ja również pomidory sieje około 15 marca i zawsze mam ładne nie wyrosnięte flance. Jeżeli ktoś sieje w styczniu więc nic dziwnego że ma wyrośniete cienkie pomidory.Do szklarni wysadzam na początku maja.Zdarza się jak są przymrozki w maju więc trzeba przykryć włókniną.Pozdrawiam
bozena76
50p
50p
Od: 6 wrz 2012, o 16:04

Post »

Właśnie tak myślę i ja że lepiej w marcu wysiać pomidory wtedy nie wybiegną . Jak mieć badyle wysokie które często się łamią i szkoda naszej pracy.
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2013, o 10:49

Post »

Dorota11 Nie mogę wysłać ci wiadomości ;:223 . Wpisz w wyszukiwarce pomidory- all....- tam go powinnaś znaleźć.
Awatar użytkownika
Thotal
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lut 2013, o 10:38

Post »

Czy wysiewanie pomidorków według kalendarza biodynamicznego (księżycowego) ma duży wpływ na jakość sadzonek i zbiorów?
Okazuje się że najlepszy czas dla wysiewu roślin, których plonem są owoce, przewidywany jest na 22 - 26 luty, a następny termin dopiero za miesiąc, czyli też po 20 marca. Według waszych opisów sadzonki najlepiej wysiewać w połowie marca, a to jest czas dla roślin, których plonem będą liście. Do 12 marca laba, nie pozwalają niczego, jedynie łopatę namalowali :D

Ma ktoś z was doświadczenie w tym temacie?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem jaki ty masz kalendarz, w moim jest napisane tak: W marcu dni owocowe to 12 od godz. 12, do 14 do godz 12.00. oraz 22 od godz. 8.30 do 24 godz. 16.30. następnie 31 po południu do 2 kwietnia godz. 7.30. Tak więc terminów siania pomidorów w marcu jest kilka: akurat zgodnie również z kalendarzem biodynamicznym pod folię 13 i 14. a do gruntu 31 marzec-1 kwietnia. To są terminy optymalne również pod względem agrotechnicznym. Nie wiem czy to ma wpływ na zdrowotność i plony, ale i tak takie terminy siania wynikają z wszelkich zaleceń i doświadczeń, więc jeżeli można mieć dwa w jednym, to czemu nie :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

jode22 pisze:Tak więc terminów siania pomidorów w marcu jest kilka: akurat zgodnie również z kalendarzem biodynamicznym pod folię 13 i 14. a do gruntu 31 marzec-1 kwietnia
I ja się w tym roku spieszyć nie zamierzam ;:108 Jedynie betaluxa, stupice i maskotke wysieję teraz na dniach, bo chcę je mieć w donicach i wczesniej ;:138
Mam w domu pomidorowego łasucha - pięcioletniego synka, który dopytuje się czy wysiałam, czy będziemy sadzić, etc... Pamiętam, że jako roczniak na bosaka popędził do szklarni i zrywał pomidory, betaluxy własnie, i o dziwo koloru czerwonego :;230
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”