Różyczka i inne choroby ogrodowe

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe

Post »

Obudziłam się dzisiaj z odkrywczą myślą, ze przecież ja mam miejsce na nowe róże! :;230
Mogę - a nawet powinnam :) - zrobić rabatę naprzeciw tarasu, a raczej powiększyć istniejącą.
To jest to miejsce na zdjęciu mniej więcej pośrodku, ten bardziej zielony kawałek trawnika za drzewkiem i za ścieżką, które są na pierwszym planie (czyli przy tej drugiej ścieżce, prowadzącej w lewo do tarasu). A propos - może ktoś mnie oświeci, jak się rysuje na zdjęciach?...bo w takich momentach by się przydało :wink:

Obrazek

Zatem jak już wyszarpię stamtąd kolejny kawałek trawnika, to zmieści się całkiem sporo różyczek :D Zaczynam więc myśleć - i zapraszam do myślenia wspólnego - jakie róże tam umieścić? Wiem, że : powinny być pachnące i takie, które dobrze się czują w pełnym słońcu. Chyba też niezbyt wysokie...ale tego nie jestem pewna. Ta rabata połączy się z inną, małą, na której juz są: Pastella, Jasmina, Astrid Grafin von Hargenberg, (która powinna być zresztą stamtąd przesadzona z powodu zbyt słonecznego miejsca), i Burgundy Iceberg.

Ewciu - widzisz więc, że różyczka nie będzie podróżowała sama :lol:
Jolu, niezły wynik! Ale wygląda, że spróbuję pójść w Twoje ślady... :D
Justi...no już jestem "namówiona" na tego bodziszka, nie ma wyjścia :lol:
Mireczko - moje jukki tak właśnie kwitną, nie ma w tym żadnej mojej zasługi - takie po prostu odziedziczyłam, były już w ogrodzie, wcale ich nie rozpieszczam, po prostu sobie rosną.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O kurczę ale kociarnia ,jest co głaskać.Co do róż to ja też nie zamawiam wiosną ,ale jedną zamówiłam,bo miałam silną potrzebę i kto wie czy przyjedzie sama.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewuniu :wit
Piękny ogród, piękny sad, cudna okolica ;:138
Oczko śliczne , wykończone kamieniem będzie jeszcze piękniejsze , i to otoczenie z tujek- podobnie jak u mnie :wink:
Fajne zmiany ogrodowe porobiliście i szykuje się już nowa rabata i oczywiście różana ;:167
A róże , to co tu dużo mówić , przecudne ;:138 ;:138 ;:138 I fajne zestawienia z jednorocznymi, np z cyniami, muszę też tak popróbować ;:108

;:168
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ewuś, uśmiałam się z Twojego posennego odkrycia :;230 Dobrze, że jeszcze mamy co poszerzać i zmieniać, bo tyle róż czeka...
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

No tak, potrzeba matką wynalazków ;:306 .
A masz jakiś pomysł, co do koloru tych róż?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Rose de Resht już masz? Przy tarasie w sam raz :D Larissa jest miłą róża, ale u mnie przez cały sezon kwitła Granny.
Koty obłędne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - dzięki! :)
Aniu, jak potrzeba, to nasze ogrody okazują się jak z gumy, no i w końcu zawsze jest jeszcze jakiś trawnik, który można zlikwidować :D
Ewo-rozalko...ja tez tak sobie obiecywałam :) Ale wiesz...jednej nie opłaca się zamawiać... :;230
Edytko - w grę wchodzą chyba kolory od jasnoróżowych do wiśniowo-fioletowych, jeśli tylko wytrzymają słońce. I jeszcze chciałabym, żeby pachniały :D
Ewciu - prorok, czy co? Rose de Resht to jedyna, którą już dzisiaj zapisałam ze 100-procentową pewnością :D Muszę ją mieć! Nie mam też Larissy ani Granny, muszę się im przyjrzeć...

Dzisiaj pół dnia siedziałam "w różach", bo oczywiście chcę zamówić w jednym miejscu, a tu tymczasem jak jest jedna, to nie ma drugiej i tak rozwiązuję tę krzyżówkę...Będzie tam na pewno Pashmina, która już mam zamówioną i - jak pisałam wyżej - chciałabym Rose de Resht. A reszta? Jest tyle takich dobrych, sprawdzonych róż, których jeszcze nie mam... Problem więc raczej w wyborze :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Ewo wpadam i czytam nie piszę i myslę co zrobić żeby mieć takie piekne róze jak Ty...mnie jak juz pisałam zginęły...i teraz nie mam odwagi znowu kupować... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Bardzo się cieszę, że miejsce na róże się jednak znalazło...jakaś ta wiosna niepełna by była bez małych zakupów różanych, nie? :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te dwie, które wymieniłam poza RdR, raczej nie pachną. Można pomyśleć o Comte de Chambord i różach angielskich. Angielki z reguły pachną :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

ŁOżeszsz.... ;:oj ile róż nasadzonych ;:180 ...wyrzuty mam ze ja chyba ogrodowo całkiem cofnieta jestem do czasów realnego socjalizmu, gdzie w ogrodach nie wiele kwitło ;:131
Ewy róże ;:215
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, te róże na razie nasadzone tylko w mojej głowie głowie :D
Misia,, no co Ty, kupuj róże; my Ci tu zaraz doradzimy takie terminatorki, że nic ich nie ruszy ;:108
Pat, no zdecydowanie...ja nawet myślę, że bez zakupów różanych wiosna mogłaby wcale nie nadejść :D
Ewuniu, dzięki że czuwasz ;:118 O angielkach myślę. Comte de Chambord też by się nadawała, tylko czy nie urośnie za wysoka...

W ogóle taki kłopot mam z tą rabatą, że nie wiem, czy powinnam tam posadzić wysokie róże, czy tylko niższe. Trudno mi to sobie jakoś wyobrazić... Bo to jest tak, że zaraz obok tarasu (równolegle do niego) biegnie ścieżka, a róże byłyby zaraz za ścieżką, więc wysokie zasłonią wszystko.
Oczywiście dzielę się swoimi rozważaniami z M, który - gdy go dzisiaj zaraz po obudzeniu uraczyłam swoimi przemyśleniami - ziewając odparł filozoficznie:"A co one mają tam zasłaniać...?" - no i niby racja...niczego szczególnie atrakcyjnego tam nie ma :;230
A co mi tam...wstawię jeszcze jedno zdjęcie - na nim będzie wyraźnie widać, gdzie ma być ta rabata...a wahałam się wczoraj, bo widać na nim równie wyraźnie Bardzo Brzydki Trawnik :oops: ...potem był już trochę lepszy.... :) W każdym razie - rabata będzie przedłużeniem/powiększeniem tej, która jest w dolnym prawym rogu, a zdjęcie jest zrobione właśnie z tarasu.
Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Ewuniu, myślimy o tym samym więcej róż.... i róż .. :;230 :;230 A potem więcej ...... ;:65 ;:65 ;:65 i mało i mało :wit
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Ewuniu, rabata z różami w tym miejscu będzie rewelacyjna. To moim zdaniem pomysł - strzał w 10! ;:63
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ właśnie zasłoń sobie ścieżkę :wink: Przy samym brzegu lawenda czy inne maleństwa, potem małe róże i w ostatnim rzędzie angielki. Zajrzyj do Kasi-robaczka, można zmałpować i posadzić tylko niskie róże-jak u niej 8-) Ja bym jednak lubiła taką tajną ścieżkę, na pewno pachniałoby nieziemsko podczas spacerów. A między wysokimi różami mogą stać chude podpory z powojnikami :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”