Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Post »

Aga, nie :lol: A po co? :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hmm bo wczoraj stłukł ukochaną doniczkę ;:224 ale i tak wszystko mu wybaczam....bo jest słodziak ;:167
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Magda jak możesz tak po cichu zakładać nowy wątek ? No jak ? ;:124

piękny wstęp do następnego etapu ogrodowych opowieści i piękna opowieść o zwierzakach. Dobrzy ludzie z Was , łza się w oku kręci ;:167
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Z kamieniami robię tak:
Podjeżdżam do wiejskiego władcy kamieni na poboczu pola i mówię. Gdyby pan miał większe kamienie, to gotów byłbym nawet zapłacić, no ewentualnie dałbym na litra. Czekam na reakcję, która jest z reguły następująca. Panie za tę kupę kamieni jakiś miastowy dawał mi stówkę. Nie reaguję i mówię. Gdyby były większe to bym je zabrał. Czekam na reakcję. Za pięć dych może pan je zabierać. Nie są duże, więc jadę szukać dalej. Czekam na reakcję. Daj pan na tego litra i już. Po negocjacjach organizuję transport. Nie zawsze się tak udaje, ale tak to rutynowo wykonuję.
Mam znajomego, co kamienie - białe otoczaki jak jajka, sprowadził z Białki Tatrzańskiej w Twoje okolice. Koszt transportu ok. 30 ton to 4,5 tys. ;:202 Są tacy co mają......

Rzeka Białka

Obrazek
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kaziu, dobry motyw z tymi kamieniami ;:215 Ciekawe czy wyjdzie jak pojadę do szkółki i będę ceny iglaków negocjować ;-))
Madziu, strumyk...rozmarzyłam się i jeszcze tą Białkę wstawił Kaziu ;:170 To jak to będzie z tą mini-Białką u Ciebie?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Niestety w szkółkach ceny są sztywne. Mam przed sobą ofertę z naszego regionu i tu możliwość negocjacji jest taka
Gotówką powyżej 2000 zł = 3 % upustu
-//- 5000 zł = 5 % -//-
-//- 10000 zł = 8 % -//-
Do cen należy doliczyć 8 % Vat
Tak to wygląda.
Są szanse na upusty w małych szkółkach, ale wszystko zależy od ilości, wartości kupowanych sztuk.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aga, jak człowiek pokocha to nie takie straty wybacza :wink:

Aniu, ciesze się, że już mnie znalazłaś :wit

Kaziu, masz rację. Jak rzuciłam we wsi hasło, że potrzebuję kamienie to nikt nie miał. Jak dopowiedziałam, ze płacę, to natychmiast sie znalazły :lol: Teraz kwestia ceny, staram robić sie jak mówisz, ale łatwo nie jest. Głazy udało mi sie kupić przez zaskoczenie, bo się sprzedajacy kompletnie nie spodziewał kupca. Dlatego zanim zdążył się zorientować jaka frajerka przyjechała to już je sprzedał :wink: Otoczaki z Białki....ech, marzenie. Ale jak już pisałam wcześniej jedyny sposób na realizację tego typu fanaberii, czyli Lotto, to ściema i dlatego mogę tylko pomarzyć o górskich kamieniach. Mam przyziemne, nasze kujawskie :wink: Ale głazy za to mam unikatowe.

Kasiu, zobaczymy jak to będzie z mini Białką, ale za to mam juz mini projekt :wink:

Mam bardzo ogólny pierwszy zarys projektu ( niestety nie potrafię wkleić większego formatu ;:223 ) W sobotę będzie ostateczna wersja z wydrukami itp. Teraz wklejam na szybko roboczy rysunek z moimi opisami, bo aż mnie rączki świerzbią żeby Wam pokazać :lol:

Jest jeszcze kilka poprawek w rysunku kształtu rabat, ale ogólnie tak będzie. Ławka brzozowa w "dolince", brzozy wyżej, skalniak i początek potoku na podwyższeniu. Na górce będzie też rabata pomiędzy sadem a brzozami.
Opisuję od tyłu działki:
Najpierw koparka wybierze piach spod miejsca na ławkę brzozową żeby usypać ją przy skalniaku naprzeciw altany. Za ławką brzozową ma powstać murek z kamienia okalający całość. Za nim będą rosły brzozy.
Ścieżka z kamienia będzie przebiegała za skalniakiem i kaskadą tworząc skrótową trasę pomiędzy ławką brzozową a tarasem :wink:
Skalniak i głazy na górce będą łączyły się potokiem z altaną oraz rabatami przy niej. Altana ma być duża a dookoła niej trawy i krzewy.
To duże pośrodku to miejsce na trawnik. Pani P chce żeby to był prawdziwy, czysty, zieloniutki, dywanowy trawnik- ja myślę o łące. Zobaczymy

Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

MAdziu...będzie cudnie ;:215
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Fotka z kamieniami cudna,jakie widoczki ;:oj

Madziu, będziesz miała piękny ogród :tan a altanka pod akacjami....ale będzie zapach ;:224
Juz nie moge sie doczkać wiosny i momentu kiedy ruszymy do ogrodów ;:204
Pozdrawiam
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O! Ja w tym roku też planuję ławkę pod brzozami...no dobra, na początek tylko brzozy :wink: To sobie zobaczę, jak to wygląda u Ciebie, bo przy Twojej energii, to do końca lata będziesz miała w pełni urządzone :)
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Cześć Madziu, Widzę że juz projekcik jest, teraz tylko szybciutko wiosna i do roboty można ruszać...
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Madziu, bardzo mi się podoba ;:215 . Akacje w otoczeniu altanki - świetny pomysł. A strumyk obok altany coś mi przypomina... :D
W sumie będziesz mieć sporo trawnika, podobnie jak ja. Powiedz mi, myślałas już o jakieś konkretnej mieszance, która wytrzyma twój piasek i pieski? Ostatnio trafiłam na info o trawnikach z mikrokoniczyną. Wiesz coś na ten temat?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aga, Reniu,Pat, Justynko dziękuje Wam za słowa otuchy ;:196
Projekt jak projekt, żadnych "fajerwerek" nie przewidywałam, ale ostatecznie jestem zadowolona. Jeszcze kilka zaokrągleń w rabatach i już. Górki i dolinki będą pokazane w wizualizacji, to na pewno Wam pokażę jeszcze te wersje.

Opisuję od tyłu działki:
Najpierw koparka wybierze piach spod miejsca na ławkę brzozową żeby usypać ją przy skalniaku naprzeciw altany. Za ławką brzozową ma powstać murek z kamienia okalający całość. Za nim będą rosły brzozy.
Ścieżka z kamienia będzie przebiegała za skalniakiem i kaskadą tworząc skrótową trasę pomiędzy ławką brzozową a tarasem :wink:
Skalniak i głazy na górce będą łączyły się potokiem z altaną oraz rabatami przy niej. Altana ma być duża a dookoła niej trawy i krzewy.
To duże pośrodku to miejsce na trawnik. Pani P chce żeby to był prawdziwy, czysty, zieloniutki, dywanowy trawnik- ja myślę o łące. Zobaczymy :D
Iwonka, siałam kiedyś trawę na piach, nazywała się Oaza i nic. Pojedyncze kępki suchotników jakiś porosły. Teraz nie mam jeszcze planu, za m-c pomyślę co tam zasiać.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Myślisz o łące kwietnej?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Iwonka bardziej o trawie pastewnej :lol:
Tak, lubię koty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”