Lobelia Cz. 1
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia
Siał ktoś może lobelię tę wpadającą we fiolet, bordo. Podobno gorzej wschodzi niż ta niebieska. Czy to prawda?
Mam nasionka i chcę wysiać.
Mam nasionka i chcę wysiać.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Ja właśnie dzisiaj rano wysiałam fioletową zwisającą i niebieską Arletkę. Przeczytałam cały wątek o lobelii już dawno temu i nie pamiętam żeby ktoś pisał, że fioletowa gorzej wschodzi. Myślę, że sama ją musisz wysiać i wtedy się przekonasz
Osobiście mam nadzieję, że nie wschodzi gorzej, bo już sobie wyobrażam jakie będą piękne wiszące kosze z fioletową lobelią 

Pozdrawiam, Bogusia
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, 
Czy ktoś doświadczony mógłby mi powiedzieć ile czasu od wysiania zajmuje takiej zwykłej niebieskiej "pionowej-niezwisającej" lobelii wyrośnięcie do momentu pierwszego pikowania? Chciałabym w tym roku posadzić do donic jako, dolne piętro przy liliach i nie wiem kiedy wysiać (a przechowywać starszej na parapetach nie mogę, bo mam za mało miejsca
), a wiem że siewki wolno rosną ?:)

Czy ktoś doświadczony mógłby mi powiedzieć ile czasu od wysiania zajmuje takiej zwykłej niebieskiej "pionowej-niezwisającej" lobelii wyrośnięcie do momentu pierwszego pikowania? Chciałabym w tym roku posadzić do donic jako, dolne piętro przy liliach i nie wiem kiedy wysiać (a przechowywać starszej na parapetach nie mogę, bo mam za mało miejsca

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anno, trudno powiedzieć precyzyjnie, ile to zajmie. Długo - to na pewno
. Przejrzyj wątki sprzed roku i zobacz, kto kiedy siał i kiedy pokazywał fotki kwitnących roślin. Może to pomoże zorientować Ci się, ile czasu potrzebujesz, by doczekać się kwiatuszków.

- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
moje siane 29 lutego tak kwitły 7 lipca:

to były dopiero początki, a później było ich już tylko więcej i więcej
to były dopiero początki, a później było ich już tylko więcej i więcej

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Moje lobelie szybko wykiełkowały, ale teraz stoją w miejscu. Słusznie podpowiadają dziewczyny, żeby trzymać nasionka w chłodniejszym miejscu. U mnie było troszkę za ciepło i siewki się powyciągały. Teraz będę wysiewać drugu rzut, już w chłodniejszych warunkach..i z chłodniejszą głową 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
No widzisz, Kasiu, mówiłam, że to za wcześnie. Ja jeszcze czekam dwa tygodnie, choć strasznie mnie już korci do wysiewania. Wzeszłym roku lobelia wzeszła mi chyba na piąty dzień od wysiewu.
witam
wczoraj posadziłam lobelie szafirową z forum wyczytałam, że dobrze jest jak są w cieple, dlatego godzinę temu wstawiłam do kotłowni gdzie jest bardzo ciepło to źle czy dobrze?

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Wando, nie żałuję wysiewów, bo radość z tego jest bezcenna. Nawet jeżeli jakieś siewki wypadną, to ryzyko wkalkulowane w domowe wysiewy. W ubiegłym roku siałam w podobnym terminie i efekty były zadowalającewanda7 pisze:No widzisz, Kasiu, mówiłam, że to za wcześnie. Ja jeszcze czekam dwa tygodnie, choć strasznie mnie już korci do wysiewania. Wzeszłym roku lobelia wzeszła mi chyba na piąty dzień od wysiewu.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Kasiu, widziałam przecież i nawet się dziwiłam, że masz takie piękne kępy, choć siane tak wcześnie. Różnie to bywa w różnych warunkach. Ja mam chyba za malo światła na parapetach, żeby siać w styczniu.
- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
WITAM.Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia z lobelią czerwoną?To chyba jakaś nowość w tym roku bo wcześniej widziałam tylko niebieską,fioletową i białą.No cóż zobaczę co mi wyrośnie.
Pozdrawiam Sylwia
Na mojej pisało "karmazynowa z białym oczkiem". Kiełkowała i kwitła bez zastrzeżeń
.

- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
dzięki Jagna za odpowiedz
moja niby ma tyć taka
rl=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc7 ... 057de.html]
[/url]

rl=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc7 ... 057de.html]

Pozdrawiam Sylwia