Zielony akcent wejścia na działkę
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 mar 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zielony akcent wejścia na działkę
Witam wszystkich
Chciałbym posadzić po obu stronach bramy rośliny, które by zaznaczyły wejście na działkę. Chodzi mi o coś bardzo wąskiego, ale wysokiego. Myślę o jakiś jałowcach bądź żywotnikach. Co polecacie?
Chciałbym posadzić po obu stronach bramy rośliny, które by zaznaczyły wejście na działkę. Chodzi mi o coś bardzo wąskiego, ale wysokiego. Myślę o jakiś jałowcach bądź żywotnikach. Co polecacie?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielony akcent wejścia na działkę
Witaj
Polecam dąb szypułkowy Fastigiata lub buk pospolity Dawyck Purple. Jałowce są oklepane... chcesz to wstawię Ci wieczorem fotkę dorosłego dębu. Szerokość około 1m.
Jeżeli ma to być bardzo wąska roślina to tylko jałowce. Minusem jest to że łatwo wymarzają częściowo gdy jest mroźny wiatr.
Polecam dąb szypułkowy Fastigiata lub buk pospolity Dawyck Purple. Jałowce są oklepane... chcesz to wstawię Ci wieczorem fotkę dorosłego dębu. Szerokość około 1m.
Jeżeli ma to być bardzo wąska roślina to tylko jałowce. Minusem jest to że łatwo wymarzają częściowo gdy jest mroźny wiatr.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ciekawa propozycja z tymi drzewami
Działkę posiadam w ROD, więc miejsca za dużo nie mam. Dlatego maks 1metr szerokości mnie interesuję. Chyba że drzewko które jest podatne na przycinanie

Działkę posiadam w ROD, więc miejsca za dużo nie mam. Dlatego maks 1metr szerokości mnie interesuję. Chyba że drzewko które jest podatne na przycinanie
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do ROD to troszkę za duże będą rosły te drzewa ale wszystko można przycinać
wieczorem postaram się zrobić zdjęcie.

No macie rację dąbek Fastigiata coś pięknego i na razie mało oklepany także coś świeżego i oryginalnego. Sam się zastanawiam też nad nim 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Szukając w necie wpadłem na jałowca Skyrocet. Rośnie stosunkowo niedużo w szerz, także by się nadał. Jakieś doświadczenia? ktoś sadził? Żona jest za, więc ...;)
Więc jako posiadacz bardzo go lubię , jednak nie lubi zimnych wiatrów , bo przemarza a z wiekiem przemarzają poszczególne gałęzie.Tnę go sekatorem to się ładnie wtedy zagęszcza, a także łata dziury po wycięciu przemrożonych gałęzi.
Nie wymagający , znosi zalewanie terenu co dziwne jak na jałowiec
A i zimą z opadami śniegu należy go obwiązać lub też ząłożyć worek , żeby mu nie połamało gałęzi i nie powykrzywiało. No pomimo minusów bardzo wdzięczny jałowiec.Bardzo je lubię 
Nie wymagający , znosi zalewanie terenu co dziwne jak na jałowiec

Zamiast mercedesa kupa zielska
Nie są wrażliwe na mróz ani wiatr.Jałowiec Skyrocket jest podatny na szkodnika licinka jałowcowiaczka.Uszkodzone krzewy mają brązowe końcówki pędów dlatego wyglądają jak przemarznięte.Jest również podatny na choroby grzybowe.Może posadź kolumnowe cisy? Można je nieco formować.
W mojej okolicy jest kilka sky rocketów, wyglądają okropnie, nie wiem czy przemarzły, czy szkodnik, ale obstawiałbym to drugie. Jednak zawsze można spróbować. W Poczopku widziałem dla odmiany piękne sky rockety. Piękny widok. 

- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chętnie podpatrzę na te dęby ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dęby też mi się podobają, ale trochę miejsca zajmują. Żona jest za jałowcami, więc...... sami wiecie