System korzeniowy roślin sezonowych

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

System korzeniowy roślin sezonowych

Post »

Witam
Kupując rośliny, szczególnie sezonowe, do donic, skrzynek i opróżniając je jesienią zauważyłam, że wiele z nich ma słabo rozwinięte korzenie :roll: Są praktycznie wielkości i kształtu zakupionych w maju doniczek.Siejąc i sadząc samodzielnie np. bratki, pelargonie takiego problemu nie ma, korzenie wypełniają cały pojemnik.

Może mi ktoś wytłumaczyć? Może to przejście od idealnych warunków u producenta do amatorskich im nie służy?

Jak stymulować korzenie do wzrostu, a tym samym lepszego rozwoju rośliny.
_fox_

Re: Dziwny problem

Post »

A nie są przypadkiem czymś owinięte ? i ja miałem takie przypadki :( i roślina poszła ;:222
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie często też jest właśnie ;:222 Próbuję korzenie czasem lekko rozluźnić, ale niewiele to daje, chyba jeszcze pogarsza sprawę..Myślę, że przyczyną jest zbyt silne przerośnięcie bryły korzeniowej do granic wytrzymałości np doniczka z bratkami to jedna filcowa gruda. Powinny być wcześniej przesadzone, ale wiadomo, że w produkcji wszystko jest dokładnie wyliczone.
Część nadziemna wyrośnięta i kwitnąca, ale w doniczce same korzenie.Dla producenta zysk, ale klient ma stratę, bo często taka roślina nie chce dalej sie rozwijać tylko wegetuje.Np. bratek nie krzewi się tylko wyciąga w górę i wywraca.
Wydaje mi sie, że z roku na rok jest gorzej, nafaszerowane chemią i nawozami rośliny w maleńkich doniczkach.Zaczęłam więc w miare możliwości sama siać i robić sadzonki, bo kupowanie okazuje się stratą pieniędzy.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Roślina w małym pojemniku rozmnażana z małą ilością ziemi ,podłoże wiadomo kosztuje , wypędzona jakimiś specyfikami i bryła korzeniowa zbita , że można młotkiem tłuc.
Kiedyś widziałem świeżo przywiezione żywotniki ,,Smaragd '' u góry sadzonka 1,20 m a korzeń 70 cm :lol: , nawozy potrafią cuda zdziałać
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
_fox_

Post »

Miałem tak kiedyś kupując *roślinę w orzechu* firmy Tom......ki, ściema bo to dracena na którą założony był orzech kokosowy, ale korzonki u jednej były jakby w malutkiej rurce z agrowłókniny, a drugiej w malutkiej doniczce plastikowej. Oczywiście rośliny były wsadzone w normalne doniczki fi 10 cm, i tak wegetowały prawie rok ;:108 Jak doszło do przesadzania to niestety już tylko kompost.

No ale metraż u producenta się ceni i liczy ;:219
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RobertP2 muszę ci powiedzieć, że kiedyś zmuszona byłam przesadzić w inne miejsce 20 letnie tuje rosnące u mnie na ogródku i zdziwiło mnie, że 2,5 metrowe rośliny miały korzenie jak 4 letnia piwonia. Po przesadzeniu musieliśmy je powiązać bo byle podmuch wiatru je mógł przewrócić.
Wracając do tematu macie rację, producenci chcąc sprzedać pięknie kwitnącą i cieszącą oko roślinkę nie mogą "inwestować" w korzenie. Moja metoda to rozluźnienie bryły korzeniowej palcami jak się da, a jak się nie da to nacinam bryłę korzeniową od spodu na krzyż nożem i wtedy rozluźniam poszczególne części. Trzeba też uważać na podlewanie bo sfilcowane korzenie jej nie chłoną, woda spływa obok a rośliny usychają.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Faktycznie ,,Smaragdy '' mają korzeni tyle co w kapelusz można wsadzić.Nie napisałem , że te z ogromnymi były produkcji holenderskiej.Tam ziemia skażona, że hej ! To walą różnego rodzaju żele i nawozy żeby to rosło .Polska tuja ma korzenie w kształcie miski trochę wydłużone , a tamte były zwisające jak włosy.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żywotnik ma płytki, ale szeroko rozpostarty i gęsty system korzeniowy, a korzenie szkieletowe nie są zbyt grube.Przy przesadzaniu starszych siłą rzeczy wiele się obcina ze średnicy z czego można sobie nie zdawać sprawy i może się wydawać, że wielkiej szkody nie ma.Rosnąć w pojemniku tuja 1,20 powinna mieć jednak solidną bryłę.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Jeżeli wkłada się roślinę do doniczki to tak, ale jeżeli doniczkę do rośliny to już nie :lol: Ucinają szpadlem , uciskają w za małe i każą żyć.
Ogrodniku :wink: jak żyć ?! :lol: pyta thuja czy tam inny świerk.
Ziemia kosztuje , doniczka kosztuje a i miejsca nie rozciągnie na placu kijem
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Może to co powiem nie spodoba się ogrodnikom, ale ja kupując niewielkie roślinki zawsze staram się wyjąć bryłę korzeniową z doniczki i oglądam ich korzenie. Nawet niewprawne oko zauważy jak mają dziwny kolor lub zapach lub mają lokatorów.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Może i się nie spodoba ,ale to najlepszy sposób.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Re: System korzeniowy roślin sezonowych

Post »

Przeczytawszy ten wątek, nasunęło mi się wspomnienie szkółki, którą czasem odwiedzam kupując m.in. drobnicę typu byliny. Za każdym razem kiedy przestępuję do sadzenia rośliny stamtąd nie mogę się nadziwić jak piękne są bryły korzeniowe tych roślin, są całkiem nieoczekiwanie duże i solidne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”